Brzoskwinie – wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Przepisy na wybrane dania z brzoskwini

Fot. Barcin / Getty Images

Brzoskwinie to rośliny uprawiane dla jadalnych owoców, które są powszechnie wykorzystywane w sztuce kulinarnej. Oprócz atrakcyjnych walorów smakowych brzoskwinia dostarcza witamin, składników mineralnych i wykazuje działanie uspokajające, moczopędne i zasadotwórcze.

Brzoskwinie można przyrządzić na wiele sposobów. Owoce są bardzo aromatyczne, soczyste i smaczne. Często spożywa się je na surowo, choć stanowią też składnik ciast, deserów, lodów, gotuje się z nich kompot, robi dżem, a nawet suszy. Z łatwością przygotować można brzoskwinie w syropie, które są doskonałą alternatywą dla tych kupnych z puszki.

Brzoskwinie – charakterystyka

Brzoskwinie (z łac. Persica Mill.) to kilku gatunków roślin należących do rodziny różowatych. Jeśli chodzi o rodzaj, to część specjalistów zalicza je do śliw (z łac. Prunus), a inni do brzoskwiń (z łac. Persica). Rośliny te mają postać drzew lub krzewów o lancetowatych liściach. Kwitną wiosną, a ich kwiaty mają biały, różowy lub czerwony kolor. Owoce brzoskwini mają kulistą formę o średnicy około 7 cm. To soczyste pestkowce o żółtawym miąższu i pokrytej delikatnym meszkiem jadalnej skórce o żółtej barwie z czerwonym rumieńcem. Owoce dojrzewają od lipca do października. Gatunkiem uprawianym w Polsce jest brzoskwinia zwyczajna.

Brzoskwinie – właściwości prozdrowotne

Brzoskwinie wykazują liczne właściwości prozdrowotne. Surowcem zielarskim jest owoc, który wykazuje działanie moczopędne i zasadotwórcze, co znajduje zastosowanie w leczeniu schorzeń układu moczowego i chorób reumatycznych. Dodatkowo działa uspokajająco. Ze względu na niską kaloryczność owoc brzoskwini polecany jest jako element diety osobom odchudzającym się. Regularne spożywanie brzoskwiń wspomaga organizm w wydalaniu szkodliwych toksyn i neutralizowaniu wolnych rodników. Z pestek brzoskwini uzyskuje się olej, który wykorzystuje się podczas masażu. Zawiera on przede wszystkim kwas oleinowy i kwas linolowy oraz znacznie mniej kwasu palmitynowego i kwasu stearynowego. Brzoskwinie są szeroko stosowane w przemyśle kosmetycznym do wytwarzania kremów.

Brzoskwinie to źródło witamin i składników mineralnych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Owoce dostarczają m.in.: potasu (190 mg), wapnia (9 mg), sodu (3 mg), żelaza (0,6 mg), magnezu (8 mg), fosforu (24 mg), jodu (0,0012 mg), miedzi (0,05 mg), cynku (0,14 mg), manganu (0,13 mg). Zawierają witaminy: A (326 IU), C (2,7 mg), B1 (0,022 mg), B2 (0,054 mg), B3 (0,97 mg), B6 (0,02 mg), E (0,96 mg).

Jakie właściwości odżywcze mają owoce? Zobaczcie:

Zobacz film: Jakie wartości odżywcze mają owoce? Źródło: Wiem, co jem 

Brzoskwinie suszone

Suszone brzoskwinie stanowią zdrową przekąskę, dodatek do sałatek owocowych, musli, granoli czy ciast i deserów. Można je kupić w sklepie, a za opakowanie 500 g zapłaci się około 28 zł. Owoce można też z łatwością wysuszyć samemu w piekarniku. Jak to zrobić? W pierwszej kolejności należy umyć owoce, wyciągnąć z nich pestkę i pokroić na mniejsze kawałki. Następnie układa się ja na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i wkłada do piekarnika nagrzanego do temperatury 40ᵒC, którą pod koniec zwiększa się do 60ᵒC. Brzoskwinie suszy się średnio 12 godzin. Niektórzy kucharze polecają, żeby podczas suszenia zostawić uchylone drzwiczki od piekarnika, przez co wilgoć szybciej wyparuje. Gotowe owoce przechowuje się w szczelnie zamkniętych słoikach.

Brzoskwinie w syropie – przepis

Brzoskwinie w syropie to bardzo prosty przepis i świetny dodatek do ciast czy deserów. To znakomita alternatywa dla brzoskwiń w puszce. Do ich przygotowania potrzebne będą następujące składniki: 3 kg brzoskwiń, 3 l wody, 1 kg cukru, 3 cytryny, 10 goździków i opcjonalnie 2 łyżeczki cynamonu. W pierwszej kolejności należy umyć owoce i obrać je ze skóry. Najprostszym sposobem jest nacięcie skórki na krzyż z dołu i góry, a następnie zanurzenie owoców na kilkanaście sekund we wrzącej wody. Wówczas skórka bardzo łatwo odejdzie. Następnie owoce kroi się na pół i usuwa pestki. Brzoskwinie przekłada się do słoików, pamiętając o ich ścisłym ułożeniu. Kolejnym etapem jest przygotowanie zalewy. W tym celu w garnku gotuje się 3 l wody z 1 kg cukru, cynamonem, goździkami, sokiem wyciśniętym z cytryn. Gotuje się tak długo, aż cukier się całkowicie rozpuści. Następnie zalewa się syropem owoce, słoiki zakręca się i pasteryzuje. Na koniec układa do góry dnem i tak zostawia do wystudzenia. Brzoskwinie w syropie można spożywać już po tygodniu.

Konfitura z brzoskwini

Kolejny przepis na brzoskwinie to konfitura. Potrzebne będą takie składniki: 2 kg brzoskwiń, 2 szklanki wody, 80 dag drobnego cukru, 2 limonki, 1 laska cynamonu. Owoce trzeba umyć, obrać ze skórki, usunąć z nich pestki. Następnie kroi się je w grubą kostkę, przekłada do garnka, zasypuje cukrem i podlewa 2 szklankami wody, po czym gotuje na małym ogniu, aż owoce zmiękną. Kolejnego dnia limonkę myje się, obiera ze skóry, kroi w plastry i dodaje do zimnych brzoskwiń. Następnie garnek wstawia się na mały ogień, dodaje starty cynamon i gotuje przez 20 minut. Gorącą konfiturę przekłada się do słoików i pasteryzuje przez 5 minut.

Kompot brzoskwiniowy

Kolejny pomysł na brzoskwinie to kompot na zimę. Przyrządza się go z: 1 kg brzoskwiń, 2 szklanek wody, 20 dkg cukru. Owoce myje się, obiera ze skórki, pestkuje i kroi na pół. Następnie układa się w słoikach. W gorącej wodzie rozpuszcza się cukier i takim ciepłym syropem zalewa się owoce. Słoiki pasteryzuje się na małym ogniu przez 15–20 minut.

Data aktualizacji: 02.01.2019,
Opublikowano: 01.12.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej