Borówka amerykańska – ile jeść, by wzmocnić serce?

Kidsada Manchinda/getty mages

Trwa sezon na borówki. Owocom tym przypisuje mnóstwo prozdrowotnych właściwości. Borówki działają przeciwnowotworowo, usprawniają procesy trawienne, a także zmniejszają ryzyko chorób serca. Jeżeli jemy je regularnie i w odpowiedniej ilości, to ryzyko to spada aż o 15 proc. Dowiedz się, ile jeść dziennie borówek, by zachować zdrowie.

Borówka amerykańska – źródło witamin i minerałów

Owoc borówki dostarcza wielu niezbędnych organizmowi witamin i składników mineralnych. Borówka amerykańska jest cennym źródłem witaminy C należącej do naturalnych substancji antyoksydacyjnych. Związek ten chroni organizm przed rozwojem chorób układu sercowo-naczyniowego, wzmacnia odporność oraz opóźnia procesy starzenia się skóry.

W składzie borówki amerykańskiej znajdziemy takie witaminy jak: z grupy B, zwłaszcza B2 i B6, a także witamina A, E i K.

Borówka amerykańska to także liczne składniki mineralne, a wśród nich należy wymienić: potas, fosfor, cynk, miedź, żelazo, wapń, selen i magnez. Borówka zawiera również kwas foliowy.

W składzie borówki obecny jest także błonnik pokarmowy, który korzystnie wpływa na pracę przewodu pokarmowego, usprawnia procesy trawienne i zapobiega dokuczliwym zaparciom.

Borówka amerykańska należy do owoców o średnim indeksie glikemicznym, który wynosi 55. Owoc jest niskokaloryczny – 100 gramów dostarcza około 57 kcal.

Właściwości prozdrowotne borówki amerykańskiej

Borówka amerykańska posiada niezliczone właściwości prozdrowotne, które wynikają z obecnych w niej witamin, ale przede wszystkim związków o działaniu przeciwutleniającym, w tym antocyjanów, które nadają owocom ich intensywny barwnik. Antocyjany ceni się przede wszystkim za działanie antyoksydacyjne, które chroni organizm przed nowotworami. Przeciwutleniacze w połączeniu z witaminą C uelastyczniają i wzmacniają naczynia krwionośne, obniżają ciśnienie tętnicze i poziom złego cholesterolu we krwi, który jest odpowiedzialny m.in. za wywoływanie miażdżycy i innych chorób układu krwionośnego. Jednocześnie jedzenie borówek prowadzi do zwiększenia stężenia „dobrego” cholesterolu – frakcji HDL.

Ile jeść borówek dziennie, by zachować zdrowie?

Sprawdzili to naukowcy University of East Anglia w Wielkiej Brytanii wraz z naukowcami z Harvard University w Cambridge. Zespół badawczy postanowił dowieść, w jaki sposób jedzenie borówek amerykańskich działa na tzw. zespół metaboliczny, o którym możemy mówić wówczas, kiedy występuje podwyższony poziom cholesterolu i trójglicerydów, glukozy w krwi, nadciśnienie tętnicze i otyłość brzuszna. Wyniki swoich obserwacji naukowcy opublikowali w „American Journal of Clinical Nutrition”. Z przeprowadzonych badań wynika, że kluczowa jest modyfikacja diety i wprowadzenie do codziennego jadłospisu produktów, które są szczególnie cenne w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych. Tu nieocenione okazały się właśnie borówki amerykańskie i zawarte w nich antocyjany.

Wyniki obserwacji

Naukowcy przebadali grupę 138 osób z nadwagą i otyłością w wieku od 50 do 75 lat, z zespołem metabolicznym. Badanie trwało 6 miesięcy i w tym czasie badani codziennie spożywali określone ilości borówki amerykańskiej. Uczestnicy testu jedli borówki w formie sproszkowanej. Drugiej, kontrolnej grupie podano placebo zawierające sztuczne barwniki i aromaty. Badanie wykazało, że regularne spożywanie porcji 150 g borówek prowadzi do trwałej poprawy funkcjonowania naczyń i tętnic i zmniejsza ryzyko chorób serca nawet o 15 proc.

Co ciekawe, mniejsza porcja borówek ( 75 g) nie dawała takich samych zdrowotnych korzyści.

Nie tylko same borówki

Warto dodać, że nie tylko borówki amerykańskie zawierają antocyjany. Przeciwutleniacze te znajdują się również w aronii, czarnych jagodach, porzeczkach, malinach, truskawkach, czy wiśniach.

Zobacz film: Borówki amerykańskie. Jakie mają właściwości?

źródło: Agencja TVN

Data aktualizacji: 20.07.2020,
Opublikowano: 20.07.2020 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
Niedobór witaminy C – przyczyny. Sposoby uzupełniania kwasu askorbinowego

Niedobór witaminy C, czyli kwasu askorbinowego, zaburza prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Przede wszystkim powoduje spadek odporności, co zwiększa ryzyko rozwoju infekcji. Negatywnie wpływa na kondycję skóry i błon śluzowych. Odpowiada za rozwój szkorbutu.

Czytaj więcej
Witamina B12 (kobalamina) - występowanie, dawkowanie i przyswajalność

Witamina B12 ma niezwykle ważne właściwości dla organizmu człowieka - jest zaangażowana w produkcję czerwonych krwinek, wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, pobudza apetyt i zapewnia nam równowagę psychiczną.

Czytaj więcej
Witamina K i K2 MK-7 - występowanie, właściwości, przeciwdziałanie

Witamina K2 jest jedną z trzech najważniejszych substancji w grupie, która jest nazywana zwyczajowo "witaminą K" ze względu na podobną budowę i działanie należących do niej substancji. K2 była od zawsze znana jako uczestnicząca w krzepnięciu krwi, jednak od niedawna wiemy, że ma też inne funkcje, niektóre z nich podobne do witaminy D3 - chroni kości przed złamaniami i zapobiega wapnieniu żył.

Czytaj więcej
Jak zatrzymać siwienie w młodym wieku? Poznaj przyczyny przedwczesnego siwienia

Siwienie włosów w młodym wieku to proces, na który mają wpływ geny, styl życia, niedobór witamin i substancji odżywczych oraz zaburzenia funkcjonowania tarczycy. W niektórych przypadkach przedwczesnemu siwieniu można zapobiegać lub skutecznie je spowolnić.

Czytaj więcej
Magnez – naturalne źródła tego makroelementu. Gdzie jest go najwięcej? 

Magnez odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie człowieka. Zapewnia m.in. prawidłową funkcję układu nerwowego, mięśniowego, odpornościowego oraz serca. Najbogatszymi źródłami magnezu są: pestki dyni, naturalne kakao, kasza gryczana, płatki owsiane oraz orzechy.

Czytaj więcej
Kobalt – właściwości, rola w organizmie, skutki niedoboru i nadmiaru

Kobalt, Co (łac. cobaltum) jest pierwiastkiem chemicznym należącym do grupy metali przejściowych w układzie okresowym. Odkryto go w 1753 r. Zapotrzebowanie na ten mikroelement jest niskie, jednak niedobór kobaltu może powodować zaburzenia w procesie krzepnięcia krwi.

Czytaj więcej