Borówka amerykańska – źródło witamin i minerałów
Owoc borówki dostarcza wielu niezbędnych organizmowi witamin i składników mineralnych. Borówka amerykańska jest cennym źródłem witaminy C należącej do naturalnych substancji antyoksydacyjnych. Związek ten chroni organizm przed rozwojem chorób układu sercowo-naczyniowego, wzmacnia odporność oraz opóźnia procesy starzenia się skóry.
W składzie borówki amerykańskiej znajdziemy takie witaminy jak: z grupy B, zwłaszcza B2 i B6, a także witamina A, E i K.
Borówka amerykańska to także liczne składniki mineralne, a wśród nich należy wymienić: potas, fosfor, cynk, miedź, żelazo, wapń, selen i magnez. Borówka zawiera również kwas foliowy.
W składzie borówki obecny jest także błonnik pokarmowy, który korzystnie wpływa na pracę przewodu pokarmowego, usprawnia procesy trawienne i zapobiega dokuczliwym zaparciom.
Borówka amerykańska należy do owoców o średnim indeksie glikemicznym, który wynosi 55. Owoc jest niskokaloryczny – 100 gramów dostarcza około 57 kcal.
Właściwości prozdrowotne borówki amerykańskiej
Borówka amerykańska posiada niezliczone właściwości prozdrowotne, które wynikają z obecnych w niej witamin, ale przede wszystkim związków o działaniu przeciwutleniającym, w tym antocyjanów, które nadają owocom ich intensywny barwnik. Antocyjany ceni się przede wszystkim za działanie antyoksydacyjne, które chroni organizm przed nowotworami. Przeciwutleniacze w połączeniu z witaminą C uelastyczniają i wzmacniają naczynia krwionośne, obniżają ciśnienie tętnicze i poziom złego cholesterolu we krwi, który jest odpowiedzialny m.in. za wywoływanie miażdżycy i innych chorób układu krwionośnego. Jednocześnie jedzenie borówek prowadzi do zwiększenia stężenia „dobrego” cholesterolu – frakcji HDL.
Ile jeść borówek dziennie, by zachować zdrowie?
Sprawdzili to naukowcy University of East Anglia w Wielkiej Brytanii wraz z naukowcami z Harvard University w Cambridge. Zespół badawczy postanowił dowieść, w jaki sposób jedzenie borówek amerykańskich działa na tzw. zespół metaboliczny, o którym możemy mówić wówczas, kiedy występuje podwyższony poziom cholesterolu i trójglicerydów, glukozy w krwi, nadciśnienie tętnicze i otyłość brzuszna. Wyniki swoich obserwacji naukowcy opublikowali w „American Journal of Clinical Nutrition”. Z przeprowadzonych badań wynika, że kluczowa jest modyfikacja diety i wprowadzenie do codziennego jadłospisu produktów, które są szczególnie cenne w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych. Tu nieocenione okazały się właśnie borówki amerykańskie i zawarte w nich antocyjany.
Wyniki obserwacji
Naukowcy przebadali grupę 138 osób z nadwagą i otyłością w wieku od 50 do 75 lat, z zespołem metabolicznym. Badanie trwało 6 miesięcy i w tym czasie badani codziennie spożywali określone ilości borówki amerykańskiej. Uczestnicy testu jedli borówki w formie sproszkowanej. Drugiej, kontrolnej grupie podano placebo zawierające sztuczne barwniki i aromaty. Badanie wykazało, że regularne spożywanie porcji 150 g borówek prowadzi do trwałej poprawy funkcjonowania naczyń i tętnic i zmniejsza ryzyko chorób serca nawet o 15 proc.
Co ciekawe, mniejsza porcja borówek ( 75 g) nie dawała takich samych zdrowotnych korzyści.
Nie tylko same borówki
Warto dodać, że nie tylko borówki amerykańskie zawierają antocyjany. Przeciwutleniacze te znajdują się również w aronii, czarnych jagodach, porzeczkach, malinach, truskawkach, czy wiśniach.