Bioflawonoidy: właściwości zdrowotne. Gdzie jest ich najwięcej?

Fot.: ferumov / stock.adobe.com

Bioflawonoidy, zwane także flawonoidami, są naturalnymi substancjami, które zapewniają roślinom zabarwienie, a także chronią je przed szkodliwym działaniem środowiska. Część z nich zawiera również korzystne działanie dla ludzkiego organizmu, m.in. wzmacnia odporność i wpływa antyoksydacyjnie.

Bioflawonoidy (inaczej flawonoidy) znane są z bogatych właściwości zdrowotnych. Występują m.in. w skórkach i okrywach takich roślin, jak cebula, jabłka. 

Bioflawonoidy: co to za związki?

Bioflawonoidy są obszerną grupą organicznych związków chemicznych, które występują w roślinach (w większości w owocach) i spełniają wiele istotnych funkcji: barwników, naturalnych insektycydów (chronią rośliny przed działaniem owadów), naturalnych fungicydów (grzybów) oraz przeciwutleniaczy. Znaczna część bioflawonoidów to barwniki zgromadzone w powierzchniowych warstwach tkanek roślinnych, nadające im intensywny kolor. Biolodzy poznali już ponad 8 tys. flawonoidów, jednak tylko niewielka ich część została dobrze zbadana.

Rodzaje flawonoidów

Wyróżniono kilka grup bioflawonoidów:

  • flawonole – w ich składzie znajduje się m.in. kwercetyna (występuje w kwiatach kasztanowca, głogu, cebuli, ciemnym winogronie), kemferol, moryna, mirycetyna (w orzechu włoskim, czerwonym winie),
  • flawony – luteolina, apigenina,
  • izoflawony – m.in. glicyteina, genisteina (występuje w roślinach bobowatych, soi), daidzeina,
  • flawonole,
  • flawanony – hesperydyna (w dużej ilości znajduje się w cytrynach, pomarańczach), naringenina (w brzoskwini),
  • katechiny – katechina, galusan epigallokatechiny (występuje w zielonej herbacie), tefalwin,
  • antocyjanidyny – cyjanidyna (występuje w hibiskusie, jagodach, głogu), delfinidyna (w płatkach kwiatów, winogronach, czarnym bzie, żurawinie), peonidyna, petunidyna, pelargonidyna oraz malwidyna (w winogronach, żurawinie, borówkach).

Bioflawonoidy na infekcje i przeziębienia

Bioflawonoidy mają wiele korzystnych dla zdrowia właściwości. Regularne zażywanie bioflawonoidów sprzyja pracy układu immunologicznego, zwiększając jego wydajność, przez co jest w stanie lepiej bronić się przed chorobami oraz infekcjami. Korzystne jest zażywanie owoców oraz roślin w czasie przeziębień i infekcji, ponieważ flawonoidy wykazują silne działanie przeciwzapalne. Mechanizm zapobiegający powstawaniu stanów zapalnych polega na hamowaniu kaskady przemian kwasu arachidonowego, który prowadzi do powstawania prostaglandyn, czyli hormonów uaktywniających się w czasie stanu zapalnego. Przeciwzapalne bioflawonoidy występują w arnice górskiej, fiołku trójbarwnym oraz jasnocie białej. Uznaje się, że flawonoidy pozytywnie wpływają na reakcje obronne organizmu przed wirusami grypy i opryszczki.

Antyoksydacyjne i antynowotworowe działanie flawonoidów

Bioflawonoidy są znane z właściwości przeciwutleniających – skutecznie usuwają szkodliwe dla zdrowia wolne rodniki. Naturalne antyoksydanty wspierają mechanizmy obronne, które chronią przed procesem utleniania komórek organizmu. Działanie przeciwutleniające jest jednak zależne od stopnia przetworzeni owoców oraz roślin zawierających tego typu bioflawonoidy. Uznaje się, że niektóre flawonoidy wykazują działanie przeciwnowotworowe, a także spełniają funkcje ochronne wobec układu krążenia, zapobiegając rozwojowi groźnych chorób. Zdaniem dietetyków jednymi z najczęściej występujących bioflawonoidów o działaniu antynowotworowym są polifenole. Można je znaleźć w winogronach, jagodach, oliwie z oliwek, herbacie, orzechach, kakao, yerba mate i wybranych warzywach oraz owocach. Najwięcej polifenoli znajduje się w skórkach owoców, piwie oraz winie.

Bioflawonoidy: wpływ na układ moczowy i krwionośny

Część bioflawonoidów ma działanie moczopędne. Bioflawonoidy o moczopędnym działaniu zawarte są w nawłoci pospolitej, brzozie brodawkowatej, pietruszce zwyczajnej i skrzypie polnym. Bioflawonoidy uszczelniają ponadto naczynia krwionośne, gdyż hamują aktywność enzymów proteolitycznych (hialuronidazy, elastazy). Dzięki temu wzmacnia się tkanka łączną w śródbłonku naczyń, zwiększa się elastyczność oraz uszczelnienie ścianek. Za sprawą właściwości uszczelniających naczynia krwionośne bioflawonoidy zapobiegają tworzeniu się wysięków oraz obrzęków. Dobroczynny wpływ na naczynia krwionośne mają związki zawarte w miłorzębie japońskim i rucie zwyczajnej.

Pozostałe właściwości bioflawonoidów

Bioflawonoidy są zawarte w ogólnodostępnych produktach, dlatego warto korzystać z ich dobroczynnego działania. Dieta bogata we flawonoidy oraz suplementacja są polecane osobom cierpiącym na schorzenia serca i układu krążenia. Omawiane związki zmniejszają ryzyko powikłań u cierpiących na cukrzycę, a także zapobiegają powstawaniu żylaków oraz przeciwdziałają postępującemu procesowi miażdżycowemu. Wielu naukowców jest zdania, że bioflawonoidy są szczególnie istotnym elementem w prewencji chorób Alzheimera oraz Parkinsona.

Zobacz film: Czy dieta musi być droga? Źródło: Wiem, co jem na diecie


Data aktualizacji: 14.02.2018,
Opublikowano: 01.08.2017 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej