Biała rzodkiew – wartości odżywcze, właściwości lecznicze, przepisy

Fot: PeopleImages / gettyimages.com

Biała rzodkiew to stosunkowo mało znana w Polsce kuzynka bardzo popularnych rzodkiewek. Ma od nich bardziej wyrazisty smak i przewyższa je zawartością substancji odżywczych. Stanowi sprawdzony dodatek do surówek i sałatek, a także wdzięczny obiekt eksperymentów kulinarnych.

Biała rzodkiew – mylona niekiedy z białą rzepą (to odrębne gatunki) – należy do rodziny kapustowatych. Tak jak rzodkiewki, stanowi jedną z odmian rzodkwi zwyczajnej. Uprawiana jest od czasów starożytnych. Ogromną popularnością zawsze cieszyła się w Azji, szczególnie w Chinach, gdzie do dziś zaliczana jest do ulubionych warzyw. W Polsce najczęściej spożywaną odmianą rzodkwi są rzodkiewki.

Biała rzodkiew – witaminy, minerały, fitozwiązki

Jadalną częścią rośliny jest korzeń. Podłużna biała rzodkiew wyglądem przypomina nieco pietruszkę. Jest jednak od niej bardziej obła i ma gładką skórkę. W smaku jest podobna do rzodkiewek, ale zdecydowanie ostrzejsza. Walor ten zawdzięcza wyższej zawartości olejków eterycznych. Obecne w nich alkaloidy (izotiocyjaniany) odpowiadają nie tylko za wyrazisty smak takich warzyw, jak np. chrzan, ale także stanowią substancje biobójcze, wykorzystywane przez rośliny do obrony przed szkodliwymi drobnoustrojami czy pasożytami. W niewielkim stężeniu takie związki działają korzystnie na ludzki organizm – służą profilaktyce wielu chorób i wspomagają układ immunologiczny.

Właściwości zdrowotne biała rzodkiew zawdzięcza nie tylko olejkom eterycznym. Zawiera ona bardzo dużo witaminy C (dwukrotnie więcej niż rzodkiewka) – 100-gramowa porcja zaspokaja prawie połowę dziennego zapotrzebowania na kwas askorbinowy. Warzywo dostarcza także nieco witamin z grupy B (głównie witaminy B6 i kwasu foliowego). Jeśli chodzi o minerały, obfituje w potas (280 mg/100 g), żelazo (0,8 mg/100 g), miedź (0,1 mg/100 g), fosfor (28 mg/100 g) i wapń (27 mg/100 g). Obecne są w nim także niewielkie ilości magnezu, cynku, manganu, selenu, fluoru i sodu. Ponadto biała rzodkiew to bardzo dobre źródło błonnika –100 g zawiera 6% ilości zalecanej w codziennej diecie.

Czym się kierować przy wyborze diety? Odpowiedź znajdziesz w filmie:

Zobacz film: Na co zwrócić uwagę wybierając odpowiednią dietę? Źródło: 36,6.

Biała rzodkiew dostarcza bardzo niewiele kalorii, ponieważ w 95% składa się z wody. Ważąca 100 gramów porcja to zaledwie 14 kcal, z czego 10 kcal pochodzi z węglowodanów (głównie z cukrów prostych), 1 kcal – z tłuszczów (w większości zawierających kwasy omega-3 i omega-6), a 3 kcal z białek roślinnych (1,1 g/100 g, co pokrywa dzienne zapotrzebowanie na białko w 2%).

Właściwości lecznicze białej rzodkwi

Zdrowotne właściwości białej rzodkwi są efektem działania wszystkich jej składników, spośród których na szczególną uwagę zasługują alkaloidy i witamina C. Dzięki ich wysokiej zawartości warzywo ma silne właściwości przeciwzapalne, antyseptyczne i antyoksydacyjne. Substancje te:

  • wzmacniają odporność,
  • wspomagają leczenie infekcji (np. jelitowych, górnych dróg oddechowych czy dróg moczowych) i stanów zapalnych (np. w reumatoidalnym zapaleniu stawów),
  • służą profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych,
  • ograniczają ryzyko powstawania nowotworów,
  • opóźniają procesy starzenia się organizmu i powiązanych z nimi chorób (np. choroby Alzheimera),
  • wpływają korzystnie na stan skóry i jej przydatków.

Ponieważ w białej rzodkwi występują znaczne ilości błonnika, jej częste spożywanie może także przynieść wymierną korzyści, jeśli chodzi o procesy trawienne i powiązany z nimi stan układu krążenia. Błonnik poprawia perystaltykę jelit, dzięki czemu ułatwia trawienie, zapobiega wzdęciom i zaparciom, wspomaga usuwanie z organizmu toksycznych metabolitów. Ma właściwości alkalizujące – neutralizuje nadmiar kwasów w organizmie, tak częsty przy ubogiej w warzywa i owoce diecie. Zapewniając na długo uczucie sytości, ułatwia odchudzanie – spożycie białej rzodkwi skutecznie ogranicza chęć na podjadanie między posiłkami. Ponadto błonnik spowalnia wchłanianie glukozy do krwi, co także reguluje apetyt, ale przede wszystkim zapobiega nagłym wzrostom stężenia insuliny, zmniejszając ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2. Pośrednio błonnik przyczynia się również do obniżenia poziomu cholesterolu. Regularne spożywanie białej rzodkwi ma zatem pewien wpływ na stan naczyń krwionośnych – przeciwdziała miażdżycy, a w konsekwencji chorobie niedokrwiennej serca, zawałom, udarom.

Jak wybrać najlepsze warzywa? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Które warzywa są najzdrowsze, a których lepiej unikać? Źródło: Dzień Dobry TVN.

Jak jeść białą rzodkiew?

Najczęstsze przepisy z białą rzodkwią zakładają spożywanie jej na surowo – w surówkach, sałatkach. W tradycyjnym wydaniu starty korzeń łączy się z marchwią, selerem czy kapustą. Można podać warzywo samodzielnie, z dodatkiem jogurtu czy śmietany oraz soku z cytryny. Biała rzodkiew doskonale komponuje się też z owocami (świeżymi i suszonymi) i serami. Warzywo najlepiej spożywać bez poddawania obróbce termicznej, ponieważ wówczas zachowuje najwięcej cennych dla zdrowia składników. Ma jednak zaskakująco wysokie walory smakowe po upieczeniu, grillowaniu czy ugotowaniu (w związku z rozpadem części alkaloidów smak rzodkwi staje się nieco łagodniejszy), więc aby wzbogacić jadłospis, można z powodzeniem serwować białą rzodkiew na ciepło. Wśród dziesiątków przepisów znajdują się pomysły na zapiekanki, warzywne gulasze, curry czy chipsy. Interesującą propozycją jest także zupa z białej rzodkwi. Korzeń może stanowić nie tylko wyrazisty dodatek do zupy warzywnej, ale też bazę pożywnego kremu serwowanego z grzankami. Ciekawostką jest fakt, że w Azji wielkim przysmakiem jest biała rzodkiew kiszona w solance.

Data aktualizacji: 21.02.2022,
Opublikowano: 21.02.2022 r.

Polecamy

Komentarze (2)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

K. 20.02.2022r.

A ja lubie po prostu skroic w czastki i chrupac zamiast innych nie zdrowych przekasek...czesto pol korzenia...

Gość dnia 18.01.2022r.

Wartościowe warzywo i smaczne ,jednak po startowaniu sparzam wrzątkiem i dopiero dodaję niewiele cukru , odrobinkę soli,sok z cytryny i jogurt naturalny.

Zobacz wszystkie 2 komentarzy
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej