Beszamel – składniki sosu. Prosty przepis na sos beszamelowy

Fot. Nobtis / Getty Images

Beszamel to jeden z najbardziej popularnych sosów, często dodawany do zapiekanek z warzywami, mięsem i makaronem oraz do dań na bazie ryb. Gęsty i aksamitny sos beszamelowy można przyrządzić z użyciem różnych dodatków i przypraw, a nawet w wersji bezglutenowej.

Sos beszamelowy powstaje na bazie mąki, mleka i masła, a jego składniki trzeba dokładnie mieszać przez cały czas gotowania, aby miał optymalnie gładką konsystencję. Beszamel nie lubi wysokich temperatur, dlatego należy przygotowywać go cierpliwie na wolnym ogniu.

Sos beszamelowy – przepis

Klasyczny sos beszamel jest wprawdzie stosunkowo kaloryczny (dostarcza około 104 kalorii w 100 g), ale ze względu na aromatyczny smak i wszechstronne zastosowanie należy do najchętniej przyrządzanych sosów. Osoby rozpoczynające swoją przygodę z gotowaniem zwykle gotują beszamel zgodnie z tradycyjnym przepisem i dopiero po kilku próbach decydują się na niewielkie eksperymenty, na przykład dodanie ziół, musztardy lub startego żółtego sera. Bardziej doświadczeni kucharze mają już wypracowane, sprawdzone sposoby na niezawodny sos beszamelowy – niektórzy prześcigają się w oryginalnych pomysłach, ale istnieje też duża grupa osób, które preferują „prawdziwy”, wierny pierwowzorowi sos, bez żadnych modyfikacji.

Dla amatorów gotowania, którzy chcą po raz pierwszy samodzielnie zrobić beszamel, przepis na sos może wydawać się podejrzanie prosty. Wystarczy bowiem rozpuścić masło, dodać mąkę, a następnie stopniowo dolewać mleko. Diabeł tkwi jednak w szczegółach – istotne jest ścisłe stosowanie się do zaleceń, ponieważ każde odstępstwo od przepisu będzie miało niekorzystny wpływ na efekt starań. Mocne podsmażenie mąki na maśle, zbyt szybkie dodawanie mleka lub niecierpliwe zamieszanie sosu co kilka chwil na pewno nie pozwoli na uzyskanie pożądanej konsystencji oraz smaku beszamelu. Ten zaskakująco wymagający sos lubi wolne tempo działania, dokładne mieszanie i niezbyt wysoką temperaturę – dopiero wtedy daje się poznać od najlepszej strony.

Czy dorośli także powinni pić mleko? Zobaczcie na filmie:

Zobacz film: Czy dorośli też powinni pić mleko? Źródło: 36,6

Składniki na sos beszamelowy to zaledwie kilka produktów w niewielkiej ilości: 2 szklanki mleka, 2 łyżki mąki, 2 łyżki masła, szczypta soli, gałka muszkatołowa oraz odrobina białego pieprzu. Przygotowanie sosu należy zacząć od rozpuszczenia masła w rondelku, koniecznie na małym ogniu. Gdy masło przybierze postać płynną, należy dodać do niego mąkę, dokładnie wymieszać i w chwili uzyskania jednolitej masy dolać odrobinę mleka. Sos najlepiej mieszać trzepaczką, aby nie powstały grudki. Kolejne porcje mleka należy dodawać systematycznie, pilnując, by sos był gładki. W miarę upływu czasu beszamel zacznie gęstnieć i będzie przypominał wyglądem śmietanę – należy wówczas dodać przyprawy i mieszać do momentu wrzenia. Pierwsze pęcherzyki powietrza w sosie to znak, że rondelek powinien zostać zdjęty z kuchenki, a sos nadaje się do spożycia.

Co warte podkreślenia, sos beszamelowy powinien być skonsumowany lub dodany do konkretnej potrawy od razu po przyrządzeniu, ponieważ po wystygnięciu na jego powierzchni powstanie nieestetyczny kożuch.

Jak zrobić sos beszamelowy do lasagne?

Lasagne (w spolszczonej wersji „lazania”) to jedno z najbardziej popularnych dań kuchni włoskiej. W klasycznym ujęciu potrawa ta składa się z płatów ciasta makaronowego, przekładanego na zmianę sosem beszamelowym, farszem mięsnym i sosem pomidorowym. Istnieje też wiele alternatywnych przepisów na lasagne, np. wegetariańskich (warzywa zamiast mięsa mielonego), ale żaden z nich nie może – lub przynajmniej nie powinien – obejść się bez beszamelu.

Sos beszamelowy do lasagne przyrządza się tak jak ten tradycyjny, choć można wzbogacić go o żółtko jaja kurzego, dodawane na sam koniec, przed wyłożeniem sosu na makaron. Obecność żółtka poprawia konsystencję lazanii – sprawia bowiem, że całość trzyma formę także po ukrojeniu porcji.

Przepis na sos beszamelowy do lasagne i innych aromatycznych dań można uzupełnić o konkretne zioła, aby potrawa miała bogatszy smak. Warto jednak zachować umiar, aby w swojej końcowej wersji beszamelowy sos zachował charakterystyczną nutę.

Sos beszamelowy do zapiekanki

Zapiekanki makaronowe, warzywne, mięsne i rybne są szczególnie popularne w okresie jesienno-zimowym, gdy organizm domaga się ciepłego, sycącego posiłku i nie zadowoli się zimną sałatką. Wielką zaletą dań tego typu jest nieskończona liczba modyfikacji, które można zastosować, oraz minimalne ryzyko uzyskania niezbyt smacznej potrawy. Jak podkreślają doświadczeni kucharze, jeśli do przygotowania posiłku użyte zostały lubiane przez nas produkty, a w trakcie przyprawiania udało się nam zachować umiar, szanse na co najmniej dobre danie są bardzo wysokie.

Obecność mięsa lub ryb w zapiekance sprawia, że potrawa ma dość wyrazisty smak i może pełnić rolę obiadu. W przypadku zapiekanek warzywnych i warzywno-makaronowych ich aromat wzbogaci sos beszamelowy z serem – sprawi on również, że danie będzie bardziej sycące.

Sos beszamelowy bez mleka lub glutenu

Osoby, które nie mogą spożywać mleka krowiego z powodu alergii pokarmowej, nie muszą rezygnować z beszamelu – do jego przygotowania mogą użyć mleka roślinnego, np. sojowego lub ryżowego. Z kolei chorzy na celiakię mogą zastąpić mąkę pszenną mąką kukurydzianą.

Data aktualizacji: 19.01.2019,
Opublikowano: 21.01.2019 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej
Potrawy wielkanocne - przepisy i lista dań. Co powinno znaleźć się na świątecznym stole?

To już ostatni moment, by zaplanować wielkanocne menu. W ramach inspiracji przygotowaliśmy dla was listę najpopularniejszych wielkanocnych potraw, które powinny znaleźć się na świątecznym stole. Choć święta w tym roku będą wyglądały nieco inaczej, nie oznacza to, że trzeba rezygnować z wielkanocnych przysmaków.

Czytaj więcej
Flądra, dorsz, łosoś a może halibut? Które ryby są najzdrowsze?

W tym roku, ze względu na panującą pandemię koronawirusa, większość z nas spędza urlop w Polsce. Nadmorskie kurorty przeżywają prawdziwe oblężenie. Nieodłącznym elementem wakacji nad Bałtykiem jest obiad w lokalnej smażalni ryb. Jaką rybę wybrać? Która jest najzdrowsza?

Czytaj więcej
Ciasto marchewkowe fit – jak je przygotować? Wartość odżywcza i właściwości lecznicze marchewki

Ciasto marchewkowe fit jest dietetycznym wypiekiem na bazie mąki pełnoziarnistej oraz bogatej w witaminy i minerały marchewce. Warzywo to jest bogatym źródłem substancji o działaniu przeciwutleniającym. Wykazują one właściwości antynowotworowe i hamujące procesy starzenia się organizmu. 

Czytaj więcej
7 korzyści z picia soku wiśniowego. Dobre wieści dla cukrzyków!

Lipiec to sezon na wiśnie. Słodko-kwaśne owoce z cierpką nutą są kwintesencją lata i mają mnóstwo wartości odżywczych. Spiesz się i zrób zapasy, z których przygotujesz przepyszny sok, który nie tylko wzmocni twoją odporność, ale też zadba o dobry i spokojny sen. Sprawdź, jakie jeszcze płyną korzyści z picia soku wiśniowego.

Czytaj więcej
Kalarepa - czy jest zdrowa? Zastosowanie kulinarne, wartości odżywcze i właściwości zdrowotne kalarepy 

Kalarepa jest warzywem o słodkawym miąższu, które można jeść na surowo lub w postaci duszonej, gotowanej, zapiekanej. Dostarcza organizmowi cennych związków odpowiedzialnych m.in. za regulowanie pracy jelit, prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku oraz układu krwiotwórczego. 

Czytaj więcej
Bakłażan – wartości odżywcze i zdrowotne. Przykładowe przepisy z bakłażanem

Bakłażan, którego nazwa botaniczna to psianka podłużna, coraz częściej gości w polskich domach. Oprócz walorów smakowych i atrakcyjnego wyglądu oberżyna ma też cenne właściwości zdrowotne, a zwłaszcza antyoksydacyjne. Stanowi doskonałe źródło witamin i składników mineralnych.

Czytaj więcej
Sernik jaglany – przepis na smaczne i bezglutenowe ciasto. Co zawiera kasza jaglana?

Sernik jaglany przygotowywany jest na bazie kaszy jaglanej, która odznacza się wysoką wartością odżywczą. Wykazuje korzystne działanie na stan skóry, włosów i paznokci, wzmacnia organizm, a także wspomaga koncentrację, pamięć i uwagę. Kasza jaglana ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie jest wskazana diabetykom. 

Czytaj więcej
Forsycja - działa ochronnie na wzrok i wątrobę. Jakie właściwości mają kwiaty forsycji?

Forsycja to powszechnie występujący w Polsce ozdobny krzew, który oprócz atrakcyjnego wyglądu wykazuje też korzystne działanie na ludzki organizm. Uelastycznia i uszczelnia naczynia krwionośne, wpływa ochronnie na wzrok i wątrobę oraz obniża poziom cukru we krwi. Jesienią warto sięgnąć po suszone kwiaty forsyc

Czytaj więcej
Rokitnik – czyli rosyjski ananas. Jego owoce to naturalny lek na jesienne infekcje i... wysoki cholesterol

Rokitnik to krzew, którego owoce mają niezwykłe lecznicze właściwości. Ilością witaminy C ustępują jedynie dzikiej róży. Wzmacniają odporność, pomagają w leczeniu wrzodów, obniżają zły cholesterol. Z owoców rokitnika można zrobić wartościowy dżem lub nalewkę. Natomiast olej z rokitnika jest skarbnicą beta-karotenu, który poprawi kondycję skóry.

Czytaj więcej