Antybiotyk a wino. Kiedy można wypić lampkę wina po antybiotyku?

Fot: KatarzynaBialasiewicz / gettyimages.com

Wino może przyczyniać się do uszkodzenia wątroby. To szkodliwe działanie jest potęgowane, jeśli wino pije się podczas antybiotykoterapii. Pomiędzy tymi dwiema substancjami może dojść do niebezpiecznych reakcji, które nie tylko nie przynoszą efektu leczenia, ale stanowią zagrożenie dla zdrowia.

Antybiotyki stosuje się we wszelkiego rodzaju infekcjach bakteryjnych. Wobec szerokiego wachlarzu zakażeń, wyróżnia się różne grupy antybiotyków. Różnią się nie tylko właściwościami, spektrum działania i zastosowaniem, ale również interakcjami, które zachodzą między nimi a innymi substancjami. Wiele osób zastanawia się, czy podczas przyjmowania antybiotyku można wypić lampkę wina bądź inny alkohol. Mimo iż nie każdy alkohol wchodzi w reakcję z alkoholem, to jednak podczas antybiotykoterapii odradza się spożywanie napoi alkoholowych.

zobacz film: Prawda czy mit. Alkohol po antybiotyku jest groźny? Źródło: 36,6.

Antybiotyk a wino – zasady interakcji

Antybiotyki, w zależności od typu, wywierają w organizmie różne działanie. Alkohol w postaci wina obciąża wątrobę, niektóre antybiotyki również mają działanie hepatotoksyczne (uszkadzające wątrobę). Oznacza to, że pierwszy rodzaj interakcji pomiędzy alkoholem a winem polega na zwiększeniu ryzyka wystąpienia efektów niepożądanych obu substancji. Kolejna zależność pomiędzy antybiotykiem a winem polega na zaburzeniu wchłaniania antybiotyku z przewodu pokarmowego, a tym samym na osłabieniu jego działania. Taka zależność może wystąpić np. po spożyciu wina i doksycykliny. Najbardziej niebezpieczną interakcją jest reakcja disulfiramowa. Polega ona na wystąpieniu nudności, wymiotów, bólu głowy, zaczerwienienia twarzy. W poważniejszych przypadkach może dojść nawet do zatrzymania czynności oddechowej i krążenia, a więc spożycie wina i antybiotyku może przyczynić się do zgonu. Lekami najczęściej wywołującymi reakcję disulfiramową są metronidazol i tinidazol, ale również chloramfenikol, izoniazyd czy ketokonazol.

Jeśli antybiotyk jest podawany ze względu na infekcję bakteryjną przyczyniającą się do gorszego samopoczucia, spożywanie antybiotyku dodatkowo osłabia organizm i wydłuża czas rekonwalescencji po chorobie.

Połączenie antybiotyku i wina może wywołać również zatrucie, objawy z ośrodkowego układu nerwowego w postaci np. padaczki, nadmiernego wzrostu ciśnienia tętniczego, zaburzenia świadomości, a także nadmierne uspokojenie czy senność.

Rezygnacja z dawki antybiotyku na rzecz wina?

Absolutnie przeciwwskazana jest rezygnacja z dawki antybiotyku celem spożycia wina. Pominięcie dawki powoduje zaburzenie poziomu substancji czynnej w organizmie, a co za tym idzie, spada efekt terapeutyczny leczenia. Antybiotyk to typ leku, w przypadku którego regularność i pory przyjmowania leków są nadzwyczaj istotne. Pominięcie dawki leku może przyczynić się do wzrostu tzw. antybiotykooporności, czyli spadku wrażliwości bakterii na dany rodzaj antybiotyku.

Po jakim czasie od antybiotyku można wypić wino?

Zobacz film: Działanie uboczne antybiotyków. Źródło: Stylowy Magazyn.

Antybiotykoterapia powinna być prowadzona w taki sposób, by poziom substancji czynnej był utrzymywany stale w organizmie. W związku z tym spożycie antybiotyku w dowolnym czasie podczas antybiotykoterapii może wywołać interakcję. Czas pomiędzy zakończeniem antybiotykoterapii a wypiciem wina zależy od typu antybiotyku. Większość wymaga około 24 godzin przerwy pomiędzy piciem wina a przyjęciem ostatniej dawki leku. Są jednak takie leki, po których należy odczekać 48 godzin czy nawet 72 godziny.

Data aktualizacji: 28.06.2018,
Opublikowano: 05.06.2018 r.

Komentarze (2)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Adi 02.02.2020r.

Trzeba być totalnym imbecylem, żeby przyjmować leki (nie tylko antybiotyki) i pić alkohol. Jeśli osoba dorosła szuka informacji na ten temat, to pierwsze powinna skorzystać ale z porady psychiatry.

Mała 06.11.2018r.

Bardzo fajny i przydatny artykuł

Zobacz wszystkie 2 komentarzy
Alzheimerem można się zarazić? Niepokojące odkrycie badaczy

Priony to groźne białka, które przyczyniają się do rozwoju choroby Creutzfeldta-Jakoba. Najnowsze badania sugerują, że związki te mają swój udział w powstawaniu zmian w mózgu typowych dla schorzeń otępiennych, w tym alzheimera. Jak to możliwe?  

Czytaj więcej
Te objawy mogą wskazywać na cukrzycę, można je łatwo rozpoznać 

Cukrzyca to poważna choroba, z którą zmaga się coraz więcej osób. Jej najbardziej charakterystycznym objawem jest wysoki poziom glukozy we krwi. Co może o nim świadczyć? 

Czytaj więcej
Rak szyjki macicy, jak się przed nim chronić? W Polsce kobiety umierają z jego powodu codziennie

Rak szyjki macicy to choroba, którą w wielu krajach udało się niemal całkowicie wyeliminować. Niestety Polska znajduje się w grupie państw, w których nowotwór wciąż stanowi poważny problem.  

Czytaj więcej
Kiedy zaszczepić dziecko na odrę? WHO alarmuje, niepokojący wzrost zachorowań

W minionym roku odnotowano aż 45-krotny wzrost zachorowań na odrę. W ocenie WHO ten skok spowodowany jest mniejszą liczbą szczepień ochronnych wykonanych w czasie pandemii COVID-19. Czy grozi nam powrót tej niebezpiecznej choroby? 

Czytaj więcej
Sanepid apeluje: Ruszyły sczepienia przeciw odrze, uzupełnijmy zaległości 

Odra to wyjątkowo niebezpieczna i trochę zapomniana choroba. Niestety rezygnacja ze szczepień ochronnych może sprawić, że choroba wróci. Jak bardzo jest groźna?  

Czytaj więcej
W tym wieku przestań pić alkohol, aby uniknąć demencji. Lekarze potwierdzają

Picie alkoholu jest groźne dla zdrowia. Badacze przekonują, że w pewnym wieku sięganie po napoje wyskokowe staje się wyjątkowo niebezpieczne. Kiedy należy go zupełnie odstawić? 

Czytaj więcej
Nowe objawy COVID-19. To już nie utrata węchu i słuchu. Nowy wariant koronawirusa

Mimo że pandemii już nie ma, to koronawirus SARS-CoV-2 nie zniknął. Wirus mutuje i cały czas stanowi zagrożenie dla naszego zdrowia. Od pewnego czasu najbardziej aktywny jest wariant JN.1. Co o nim wiadomo? Jak bardzo jest niebezpieczny?  

Czytaj więcej
Alkohol na mrozie? To może być śmiertelnie niebezpieczne połączenie 

Wiele osób uważa, że nic tak nie rozgrzewa w zimie, jak alkohol. Tymczasem sięganie po tego rodzaju trunki, gdy przebywamy na mrozie może być bardzo niebezpieczne. Dlaczego i jakie mogą być tego konsekwencje? 

Czytaj więcej
Wirus RSV dominuje w polskich gabinetach, szaleje wśród dzieci i dorosłych 

Przybywa małych pacjentów zakażonych wirus RSV. Co gorsza, infekcja bywa na tyle niebezpieczne, że część dzieci wymaga hospitalizacji. Co warto wiedzieć o tym patogenie? Jak rozpoznać, że to właśnie on stoi za chorobą dziecka?  

Czytaj więcej
Niedobór witaminy B12, może doprowadzić do poważnych konsekwencji 

Witamina B 12 to jedna z ważniejszych substancji, bez których organizm człowieka nie może się obejść. Co może przemawiać za jej niedoborem? 

Czytaj więcej