Anoreksja – na czym polega leczenie jadłowstrętu psychicznego?

Fot: Dennis Galante / gettyimages.com (1)

Leczenie anoreksji to proces długotrwały, wymagający zaangażowania wielu specjalistów. Niezbędna jest także odpowiednia motywacja pacjenta i współpraca jego bliskich. Proces leczenia może trwać nawet kilka lat.

Anoreksja (jadłowstręt psychiczny) to zaburzenie odżywiania, które najczęściej dotyka nastolatki i młode kobiety. Cechuje się dążeniem do redukcji wagi poprzez restrykcyjną dietę, intensywne treningi, zażywanie środków przeczyszczających czy moczopędnych. Działanie takie jest skutkiem subiektywnego przeświadczenia o nieatrakcyjności własnego ciała. Jadłowstręt psychiczny prowadzi do wyniszczenia organizmu i zmian w psychice chorego. W 10% przypadków staje się przyczyną śmierci. Jako jedna z najniebezpieczniejszych chorób o podłożu psychicznym anoreksja wymaga leczenia, często szpitalnego.

Kiedy należy podjąć leczenie anoreksji?

Drastyczny spadek wagi i odmawianie przez chorego posiłków nie musi oznaczać jadłowstrętu o podłożu psychicznym. Często jest symptomem dolegliwości somatycznych wymagających zupełnie innego postępowania niż to, które zalecane jest przy anoreksji. Za kryteria diagnostyczne anoreksji uznaje się:

  • BMI równe lub mniejsze niż 17,5,
  • zaburzony obraz własnego ciała i intensywna obawa przed przytyciem,
  • nasilone zachowania, których celem jest zmniejszenie masy ciała,
  • zmiany hormonalne i metaboliczne oraz wtórne zaburzenia funkcjonowania organizmu.

Rozpoznanie stawia się na podstawie dokładnego wywiadu (od chorego i jego bliskich), standardowych badań lekarskich, badań laboratoryjnych krwi oraz elektrokardiografii (EKG). Zarówno diagnostykę, jak i późniejsze leczenie anoreksji powinien prowadzić psychiatra przy ścisłej współpracy z internistą, endokrynologiem, w przypadku kobiet – ginekologiem, a także dietetykiem i psychoterapeutą.

Leczenie anoreksji w szpitalu i ambulatoryjnie

Leczenie anoreksji polega na stopniowym przywracaniu pacjentowi prawidłowej wagi. Należy przede wszystkim ustabilizować fizyczny stan chorego. Jeśli na skutek powikłań jadłowstrętu (np. zaburzeń krążenia) dochodzi do zagrożenia życia, leczenie anoreksji w domu jest niemożliwe. Pacjent może bowiem wymagać żywienia dojelitowego czy wyrównania niedoborów elektrolitowych, co wiąże się z hospitalizacją na oddziale internistycznym. Jeśli nie dojdzie do ostrego stanu somatycznego, chorzy kierowani są zwykle na oddziały psychiatryczne. Leczenie anoreksji może odbywać się ambulatoryjnie tylko w przypadku umiarkowanej niedowagi, gdy stan chorego jest stabilny i stale monitorowany przez jego bliskich.

Czytaj także: Zaburzenia odżywiania a pandemia. Ekspertka: „Nasilenie objawów wynika ze stresu i tłumienia emocji"

Dieta w leczeniu anoreksji

Sposób żywienia pacjenta z anoreksją należy zawsze dostosować do konkretnego przypadku, uwzględniając powikłania choroby. Początkowo wprowadza się dietę niskoenergetyczną (ok. 500 kcal dziennie), płynno-papkowatą. Posiłki muszą być niewielkie, lecz częste (5–6 dziennie) i lekkostrawne. Należy ograniczać ilość tłuszczów, a podaż białka zwiększyć powyżej norm żywieniowych (jest niezbędne do odbudowy tkanek). Niewskazane jest spożywanie produktów zawierających dużą ilość błonnika, ponieważ zmniejsza on łaknienie. Dieta powinna być zasobna w witaminy i substancje mineralne, na których niedobory cierpi osoba z anoreksją. Stopniowo należy podnosić wartość energetyczną posiłków – do docelowych 2000–3000 kcal dziennie. Zaleca się podjęcie umiarkowanej aktywności fizycznej, która pobudzi apetyt.

Prawidłowo zbilansowany jadłospis powinien zapewnić przyrost wagi od 0,2 do 1 kg tygodniowo. Proces odbudowy masy ciała jest zatem długotrwały, wymaga odpowiedniej motywacji i konsekwencji ze strony chorego. Za chwilę powrotu do zdrowia uznaje się odzyskanie równowagi hormonalnej (w przypadku kobiet pojawienie się menstruacji). Przez kolejne 2–4 lata leczenia anoreksji konieczne jest stałe kontrolowanie wagi i fizjologicznych parametrów pacjenta w celu potwierdzenia, że odzyskał on kontrolę nad swoimi nawykami żywieniowymi i nie grozi mu nawrót choroby.

Jak wygląda leczenie anoreksji? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Ośrodek, a nawet dom… dla chorych na anoreksję i bulimię Źródło: Dzień Dobry TVN

Psychoterapia w leczeniu anoreksji

Leczenia anoreksji nie można ograniczać wyłącznie do jej somatycznych objawów. Podstawę postępowania powinna stanowić psychoterapia, która, eliminując przyczyny choroby, pozwala zapobiec jej nawrotom. Rolą terapeuty jest ustalenie, jakie czynniki skłaniają pacjenta do patologicznego odchudzania i dostosowanie odpowiedniej do danego przypadku metody.

W leczeniu anoreksji skuteczne mogą się okazać techniki terapii z różnych nurtów – poznawczo-behawioralnej, psychodynamicznej, humanistycznej, systemowej, zarówno w wariancie indywidualnym, jak i grupowym. W przypadku chorych, którzy nie ukończyli 18 roku życia, niezbędne jest zaangażowanie w leczenie całej rodziny (terapia rodzinna). Ważnym aspektem terapii jest psychoedukacja – zarówno pacjenta, jak i jego bliskich – służąca wyjaśnieniu mechanizmów anoreksji i sposobów radzenia sobie z zaburzeniami odżywiania.

Czy można wyleczyć anoreksję farmakologicznie?

Nie ma leków przeciwko anoreksji ani preparatów, które wpływają bezpośrednio na wzrost masy ciała. W przypadku, gdy chorobie towarzyszą takie objawy, jak depresja, lęk czy bezsenność, psychiatra może jednak przepisać leki, które poprawiając samopoczucie, ułatwiają walkę z jadłowstrętem i wzmacniają niezbędną do niej motywację.

Bibliografia:

1. B. Józefik, Anoreksja i bulimia psychiczna, Kraków 1996.

2. E. Bator, M. Bronkowska, D. Ślepecki, J. Biernat, Anoreksja - przyczyny, przebieg, leczenie, [w:] „Nowinki lekarskie” 2011, t. 80, nr 3, s. 184–191.

3. A. Bilikiewicz, Zaburzenia odżywiania się, [w:] „Psychiatria: podręcznik dla studentów medycyny, Warszawa 2006, s. 383–386.

4. E. Rychlik, Dieta w leczeniu anoreksji, Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej IŻŻ

Data aktualizacji: 12.10.2020,
Opublikowano: 01.07.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Alzheimerem można się zarazić? Niepokojące odkrycie badaczy

Priony to groźne białka, które przyczyniają się do rozwoju choroby Creutzfeldta-Jakoba. Najnowsze badania sugerują, że związki te mają swój udział w powstawaniu zmian w mózgu typowych dla schorzeń otępiennych, w tym alzheimera. Jak to możliwe?  

Czytaj więcej
Te objawy mogą wskazywać na cukrzycę, można je łatwo rozpoznać 

Cukrzyca to poważna choroba, z którą zmaga się coraz więcej osób. Jej najbardziej charakterystycznym objawem jest wysoki poziom glukozy we krwi. Co może o nim świadczyć? 

Czytaj więcej
Rak szyjki macicy, jak się przed nim chronić? W Polsce kobiety umierają z jego powodu codziennie

Rak szyjki macicy to choroba, którą w wielu krajach udało się niemal całkowicie wyeliminować. Niestety Polska znajduje się w grupie państw, w których nowotwór wciąż stanowi poważny problem.  

Czytaj więcej
Kiedy zaszczepić dziecko na odrę? WHO alarmuje, niepokojący wzrost zachorowań

W minionym roku odnotowano aż 45-krotny wzrost zachorowań na odrę. W ocenie WHO ten skok spowodowany jest mniejszą liczbą szczepień ochronnych wykonanych w czasie pandemii COVID-19. Czy grozi nam powrót tej niebezpiecznej choroby? 

Czytaj więcej
Sanepid apeluje: Ruszyły sczepienia przeciw odrze, uzupełnijmy zaległości 

Odra to wyjątkowo niebezpieczna i trochę zapomniana choroba. Niestety rezygnacja ze szczepień ochronnych może sprawić, że choroba wróci. Jak bardzo jest groźna?  

Czytaj więcej
W tym wieku przestań pić alkohol, aby uniknąć demencji. Lekarze potwierdzają

Picie alkoholu jest groźne dla zdrowia. Badacze przekonują, że w pewnym wieku sięganie po napoje wyskokowe staje się wyjątkowo niebezpieczne. Kiedy należy go zupełnie odstawić? 

Czytaj więcej
Nowe objawy COVID-19. To już nie utrata węchu i słuchu. Nowy wariant koronawirusa

Mimo że pandemii już nie ma, to koronawirus SARS-CoV-2 nie zniknął. Wirus mutuje i cały czas stanowi zagrożenie dla naszego zdrowia. Od pewnego czasu najbardziej aktywny jest wariant JN.1. Co o nim wiadomo? Jak bardzo jest niebezpieczny?  

Czytaj więcej
Alkohol na mrozie? To może być śmiertelnie niebezpieczne połączenie 

Wiele osób uważa, że nic tak nie rozgrzewa w zimie, jak alkohol. Tymczasem sięganie po tego rodzaju trunki, gdy przebywamy na mrozie może być bardzo niebezpieczne. Dlaczego i jakie mogą być tego konsekwencje? 

Czytaj więcej
Wirus RSV dominuje w polskich gabinetach, szaleje wśród dzieci i dorosłych 

Przybywa małych pacjentów zakażonych wirus RSV. Co gorsza, infekcja bywa na tyle niebezpieczne, że część dzieci wymaga hospitalizacji. Co warto wiedzieć o tym patogenie? Jak rozpoznać, że to właśnie on stoi za chorobą dziecka?  

Czytaj więcej
Niedobór witaminy B12, może doprowadzić do poważnych konsekwencji 

Witamina B 12 to jedna z ważniejszych substancji, bez których organizm człowieka nie może się obejść. Co może przemawiać za jej niedoborem? 

Czytaj więcej