Anoreksja i bulimia. Czym się różnią, jak je rozpoznać? Konsekwencje chorób

Fot: Photographee.eu / fotolia.com

Anoreksja i bulimia to choroby, których podstawą są zaburzenia psychiczne. Osoby cierpiące na bulimię i anoreksję mają problem z zaakceptowaniem siebie. Często wychowują się w porządnych rodzinach, lecz ze zbyt wygórowanymi oczekiwaniami względem dzieci.

Anoreksja i bulimia są częstymi zaburzeniami psychicznymi, polegającymi na braku akceptacji własnego ciała przez dotknięte nimi osoby. Chorzy posuwają się do zachowań, takich jak wywoływanie wymiotów czy uprawianie nadmiernego wysiłku fizycznego.

Czym są anoreksja i bulimia?

Anoreksja, czyli jadłowstręt psychiczny, jest zaburzeniem odżywiania na tle psychicznym. Objawia się chęcią utraty masy ciała poprzez stosowanie różnych mniej lub bardziej drastycznych środków. Osoba z anoreksją charakteryzuje się zaburzonym postrzeganiem własnej osoby. Bez względu na to, ile faktycznie waży, twierdzi, iż jest „za gruba”. Dodatkowo żyje w permanentnym lęku przed przytyciem i obiera sobie bardzo niską granicę wagi, do której chcą dojść. Ze względu na rodzaj podejmowanych działań wyróżnia się dwa typy anoreksji:

  • Typ pierwszy – jest to odmiana restrykcyjna, polegająca na znacznym zmniejszeniu ilości przyjmowanego pokarmu. Osoba o tym typie anoreksji podejmuje się rozmaitych diet by schudnąć, ogranicza kalorie i stosuje nadmierną aktywność fizyczną. W tym typie powszechne są również całkowite głodówki.
  • Typ drugi – odmiana bulimiczna, polegająca na prowokowaniu wymiotów i stosowaniu przeczyszczających środków. Osoby z tym typem anoreksji drastycznie ograniczają pokarm, jednak nie stale. W końcu dopada ich faza obżarstwa i dalej – wymiotów. Faza bulimiczna anoreksji nie jest bulimią!

Bulimia, mimo że jest pokrewnym zaburzeniem, nie wiąże się z drastycznymi głodówkami. Wręcz przeciwnie. Osoby z bulimią spożywają nadmierne ilości pokarmu, po czym np. wywołują wymioty, stosują środki przeczyszczające czy uprawiają nadmierną aktywność fizyczną. W zależności od typu zachowań kompensacyjnych wyróżnia się dwa typy bulimii:

  • Typ przeczyszczający – związany ze stosowaniem preparatów przeczyszczających i wywoływaniem wymiotów.
  • Typ nieprzeczyszczający – stosowanie głodówek i wyczerpujących ćwiczeń fizycznych.

Przyczyny anoreksji i bulimii

Podstawową przyczyną anoreksji jest aspekt psychiczny. Nakładają się na niego czynniki społeczne i biologiczne. Jeśli chodzi o psychologiczną stronę problemu, na anoreksję zapadają najczęściej osoby o chorobliwie wysokich ambicjach, skłonnych do perfekcjonizmu. Wśród dzieci najwyższą zapadalność obserwuje się u tych, które wywodzą się z dobrego domu, bardzo dobrze się uczą, ale również stawiają sobie zbyt wysoko poprzeczkę. Ich ambicje są często nierealne. Osoby ze skłonnością do anoreksji nie radzą sobie z porażkami, chcą być najlepsze w każdej dziedzinie życia. Duży wpływ na występowanie anoreksji, szczególnie wśród młodych dziewcząt, ma kult szczupłego ciała kreowany przez gazety, telewizję czy internet. Ale nie tylko. Bardzo istotny jest też wpływ otoczenia. Rodzina, znajomi – ich ocena, a właściwie brak ich akceptacji, krytyka, zbyt wysokie wymagania, nieodpowiednie wzorce czy stres – są to czynniki, które mogą dać reakcję spustową ku rozwojowi zaburzeń odżywiania.

U niektórych osób dostrzega się pewne uwarunkowania genetyczne do wystąpienia zaburzeń odżywiania. Najczęściej takie osoby mają tendencję do zbyt wysokiego poziomu kortyzolu, czyli hormonu stresu, a przy tym zbyt niskiego poziomu noradrenaliny i serotoniny, mających wpływ na dobry nastrój.

Bulimia jest chorobą bardzo często stwierdzaną u dzieci nawet poniżej 10. roku życia. Do najczęstszych przyczyn bulimii zalicza się:

  • brak akceptacji samego siebie,
  • konflikty z bliskimi i zły kontakt z najbliższymi,
  • zaniedbanie dziecka przez rodziców,
  • zbyt duże wymagania względem dziecka,
  • bardzo duże, gwałtowne zmiany w życiu dziecka,
  • uszkodzenie ośrodka sytości w mózgu,
  • nieradzenie sobie z okresem dojrzałości.

Objawy anoreksji

Osoba chora na anoreksję, nie rozpozna jej u siebie sama. Uważa się za grubą, mimo że osoby z otoczenia przekonują ją, że jest szczupła, a organizm wysyła liczne świadczące o tym sygnały. Główną rolę w rozpoznaniu choroby odgrywa otoczenie chorego.

Objawy i zachowania pozwalające podejrzewać, że ktoś jest chory na anoreksję:

  • obsesja na punkcie kalorii,
  • unikanie jedzenia w towarzystwie,
  • liczne wymówki, by uniknąć spożycia posiłku,
  • temat rozmów z taką osobą krąży wyłącznie wokół odchudzania i jedzenia,
  • mimo widocznie szczupłej sylwetki przekonanie o nadwadze,
  • niezadowolenie z siebie i własnej sylwetki,
  • kompulsywne zachowania, jak ćwiczenia fizyczne, przyjmowanie tabletek odchudzających, prowokowanie wymiotów.

Objawy bulimii

To, co powinno zaniepokoić rodziców i ukierunkować ich na diagnozowanie dziecka pod kątem bulimii, to:

  • częste zmęczenie i ospałość,
  • nastroje depresyjne,
  • częste bóle głowy i brzucha,
  • napady obżarstwa,
  • stosowanie preparatów przeczyszczających,
  • stałe odczuwanie zimna,
  • częste wymioty.

Do typowych objawów bulimii zalicza się:

  • odwodnienie,
  • zaburzenia pracy przewodu pokarmowego (zaparcia),
  • niskie ciśnienie tętnicze,
  • uszkodzenia szkliwa zębów,
  • wybroczynki w oczach lub na policzkach,
  • próchnica,
  • blada cera,
  • nieregularne miesiączki,
  • zmiany na dłoniach będące skutkiem wywoływania wymiotów.

W przeciwieństwie do chorych na anoreksję, bulimicy nie są bardzo chudzi. Waga ciała utrzymuje się często na stałym poziomie lub ulega wahaniom.

Konsekwencje anoreksji i bulimii

Niedobór składników odżywczych, a także postępująca niedowaga mają bardzo szkodliwy wpływ na organizm. Zaburzenia odżywiania wywołują takie objawy uboczne, jak depresja, osłabienie i apatia, anemia, problemy z pamięcią, sucha skóra, słabe włosy i paznokcie, omdlenia, zaparcia i wzdęcia, spadki ciśnienia i tętna, zaburzenia gospodarki hormonalnej i bezpłodność.

Ponadto wzrasta ryzyko zachorowania na osteoporozę, obniża się odporność. Jeśli anoreksja i bulimia dotyczy młodych osób, dochodzi do zahamowania wzrostu. Istotne są też aspołeczne zachowania chorego.

Zobacz film: Zdrowe nawyki żywieniowe. Źródło: Dzień Dobry TVN

Data aktualizacji: 27.12.2017,
Opublikowano: 22.09.2017 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej