Ananas – owoc o licznych właściwościach prozdrowotnych i leczniczych. Jaką posiada wartość odżywczą? Kaloryczność i przeciwwskazania do jedzenia ananasów

Fot: Artem Shadrin / fotolia.com

Ananas jest bogatym źródłem witaminy C, która wzmacnia układ odpornościowy organizmu. Najważniejszym składnikiem ananasa jest bromelaina, która wykazuje właściwości odchudzające, działa przeciwzakrzepowo oraz zwalcza stany zapalne i pourazowe obrzęki.

Ananas jest soczystym owocem o wysokiej wartości odżywczej i licznych właściwościach prozdrowotnych. Wykorzystywany jest w kosmetyce oraz medycynie niekonwencjonalnej. Związki zawarte w ananasie działają przeciwzapalnie, przeciwobrzękowo oraz przeciwbólowo.

Ananas: jaką ma wartość odżywczą i kaloryczność?

Ananas jest gatunkiem rośliny, której największe plantacje znajdują się w Meksyku, Brazylii, Chinach oraz na Filipinach i Hawajach. Średnia masa owocu to 1-2 kilogramy, choć niekiedy można spotkać się z większym okazem osiągającym nawet 5 kilogramów. Ananas posiada wysoką wartość odżywczą. Jest bogactwem witamin i składników mineralnych. Dostarcza bardzo dużej ilości witaminy C, która należy do naturalnych substancji antyoksydacyjnych. Wzmacnia odporność organizmu, hamuje procesy starzenia się skóry oraz zapobiega rozwojowi licznych chorób, takich jak nowotwory czy miażdżyca.

W 100 g owocu jest prawie 48 mg witaminy C. Ananas jest również źródłem wielu innych witamin: B1, B2, B3, B6, kwasu foliowego oraz A, E, K. W jego składzie występują niezbędne organizmowi minerały: potas, magnez, wapń, fosfor, mangan, miedź, żelazo, cynk oraz sód. Ananas dostarcza również błonnika pokarmowego, który przyspiesza procesy przemiany materii i działa oczyszczająco na jelita. Ważnym składnikiem ananasa jest grupa enzymów o nazwie bromelaina, która odpowiada za liczne właściwości lecznicze owocu. Działa przeciwzapalnie, przeciwobrzękowo oraz łagodząco na ból. Ananas jest owocem niskokalorycznym – w 100 g dostarcza około 50 kcal.

Właściwości prozdrowotne ananasa

Ananas wykazuje właściwości lecznicze oraz oczyszczające. Miąższ ananasa zawiera dużą ilość wody, która sprzyja nawodnieniu organizmu oraz działa detoksykacyjnie. Bromelaina obecna w ananasie wykorzystywana jest w medycynie sportowej w leczeniu obrzęków oraz stanów zapalnych, zwłaszcza pourazowych. Wykazuje również właściwości przeciwbólowe, dlatego stosowana jest w chorobie zwyrodnieniowej stawów, reumatoidalnym zapaleniu stawów oraz w napadach dny moczanowej (inaczej podagry).

Bromelaina wzmacnia układ odpornościowy, obniża temperaturę ciała w trakcie gorączki oraz zapobiega powstawaniu zakrzepów krwi chroniąc przed chorobą wieńcową czy zakrzepowym zapaleniu żył. Enzym ten wykorzystywany jest pomocniczo przy alergiach oraz infekcjach dróg oddechowych. Sok z ananasa zalecany jest do płukania gardła przy uporczywym kaszlu. Wskazany jest również przy astmie oraz zapaleniu oskrzeli, gdyż bromelaina zmniejsza gęstość śluzu zalegającego w drogach oddechowych. Związek ten działa również odkażająco oraz wspomagająco na proces gojenia się ran. Niektóre kraje, np. Japonia, stosują bromelainę w przypadku ugryzienia przez zwierzę czy ukąszenia owadów. Ananas zalecany jest w diecie osób narażonych lub chorujących na osteoporozę, gdyż dostarcza minerałów odpowiadających za kondycję kości. Obecność ananasa w diecie przyczynia się również do łagodzenia zgagi oraz innych dolegliwości żołądkowych.

Właściwości odchudzające ananasa

Ananas określany jest jako naturalny i skuteczny reduktor masy ciała. Błonnik pokarmowy obecny w owocu przyspiesza metabolizm, reguluje pracę jelit oraz daje uczucie sytości po posiłku, gdyż pęcznieje w żołądku. Właściwości odchudzające wykazuje również bromelaina, która usprawnia procesy trawienne oraz usuwa nadmiar wody z organizmu. W dietach odchudzających wskazane jest jedzenie wyłącznie świeżych ananasów. Owoce z puszki zanurzane są w cukrowym syropie, który dostarcza dużej ilości kalorii. Należy unikać również niedojrzałych ananasów, które mogą prowadzić do zakwaszenia organizmu.

Ananas w kosmetyce

Ananas wykorzystywany jest nie tylko w medycynie naturalnej oraz jako zdrowy składnik diety. Dzięki obecnym w nim substancjom oraz właściwościom przeciwzapalnym i przeciwobrzękowym znajduje również zastosowanie w kosmetyce. Wyciągi z ananasa często są stosowane w produkcji kremów do cery naczyniowej oraz w peelingach enzymatycznych, gdyż bromelaina usuwa martwe komórki naskórka nie powodując przy tym podrażnień skóry. Ze względu na działanie przeciwzapalne, ananasy wykorzystywane są w balsamach antycellulitowych. W kosmetyce ceniona jest wysoka zawartość w ananasie witaminy C, która jest składnikiem kremów zwalczającym przebarwienia skóry. Kosmetyki wyprodukowane na bazie ananasa mogą być bezpiecznie stosowane przy każdym typie cery. Zaleca się je przede wszystkim osobom z cerą naczyniową, trądzikiem oraz licznymi przebarwieniami.

Zastosowanie ananasa w kuchni

Ananas jest owocem znajdującym szerokie zastosowanie w świecie kulinarnym. Może być jedzony w postaci surowej oraz jako składnik sałatek owocowych. Pożywną i zdrową przekąską o właściwościach oczyszczających jest koktajl z ananasa wzbogacony o pomarańczę i marchewkę. Ten soczysty owoc jest nieodłącznym składnikiem pizzy hawajskiej z szynką i kukurydzą. Zestawiany jest również z kurczakiem i ryżem.

Ananas: komu jest przeciwwskazany?

Świeży ananas mimo niskiej kaloryczności posiada wysoki indeks glikemiczny oraz dostarcza dużej ilości cukrów prostych. Po zjedzeniu ananasa dochodzi do znacznego podniesienia poziomu glukozy we krwi. Z tego powodu owoc ten powinien być ograniczany w jadłospisie osób chorujących na cukrzycę. Wiele osób uważa, że ananasy nie powinny być jedzone przez kobiety ciężarne, gdyż bromelaina może nadmiernie stymulować szyjkę macicy i powodować krwawienia. Według lekarzy i specjalistów żywieniowych obawy te mogłyby być słuszne przy codziennym jedzeniu bardzo dużych ilości ananasa w ciąży.

Przeciwwskazaniem do spożycia ananasów jest:

  • choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy,
  • nadkwaśność soku żołądkowego,
  • choroby nerek i wątroby,
  • przyjmowanie leków przeciwzakrzepowych, uspokajających, antydepresyjnych, niektórych antybiotyków, m.in. tetracyklin.

Zobacz film: Jakie wartości odżywcze mają owoce? Źródło: Wiem co jem

Data aktualizacji: 29.01.2018,
Opublikowano: 04.09.2017 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej