Aminokwasy egzogenne: na co wpływają i gdzie można je znaleźć?

Fot.: robsphoto / stock.adobe.com

Aminokwasy egzogenne są grupą związków chemicznych, które nie są wytwarzane w organizmie. Mimo to są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. Wpływają m.in. na prawidłowe działanie układu nerwowego, utrzymanie mięśni, produkcję hormonów oraz przemianę materii.

Aminokwasy egzogenne są składowymi białek oraz peptydów. Zapewniają właściwy przebieg wielu procesów biochemicznych, które zachodzą w organizmie. Wpływają na pracę układu nerwowego, regenerację wątroby i wiele innych.

Aminokwasy a aminokwasy egzogenne

Aminokwasy są jednymi z najlepiej poznanych składników organizmów żywych. Aminokwasy są elementem składowym białek i peptydów. Poznano blisko 300 aminokwasów, a tylko ok. 20 z nich pochodzi z białka zwierzęcego. Większość aminokwasów, czyli związków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania, organizm potrafi samodzielnie syntetyzować z dostarczanego mu pożywienia. Tego typu aminokwasy nazywa się aminokwasami endogennymi. Należą do nich m.in. glutamina, kwas glutaminowy, cysteina, seryna, asparagina, kwas asparaginowym, prolina, glicyna, alanina.

Istnieje spora grupa aminokwasów, które nie są syntezowane z pożywienia lub ich produkcja przez organizm jest niewystarczalna. Tego typu aminokwasy nazywa się aminokwasami egzogennymi. Zachodzi konieczność ich dodatkowej suplementacji z pożywieniem. Jak informują biochemicy, jedynym źródłem aminokwasów egzogennych (niezbędnych) jest rozpad białek pochodzących z pokarmu. Odbywa się pod wpływem działania enzymów proteolitycznych w organizmie: elastazy, aminopeptydazy, karboksypeptydazy, trypsyny, pepsyny, chymotrypsyny. Aminokwasami egzogennymi są: walina, izoleucyna, fenyloalanina, tryptofan, lizyna, histydyna, leucyna, treonina, metionina. Do tej grupy można zaliczyć także argininę oraz histydynę, które są wytwarzane w odpowiedniej ilości dla zapewnienia prawidłowego funkcjonowania osoby dorosłej, ale niewystarczającej dla organizmu rozwijającego się (dzieci, młodzieży w okresie dojrzewania). Z tego względu nazywane są także aminokwasami względnie egzogennymi.

Zobacz film: Produkty z dużą ilością białka. Źródło: Wiem, co jem

Aminokwasy egzogenne: izoleucyna, leucyna, walina

Walina wraz z izoleucyną i leucyną są aminokwasami rozgałęzionymi, zawierającymi boczne łańcuchy węglowe. Aminokwasy egzogenne rozgałęzione nazywane są z angielskiego BCAA, czyli branched-chain amino acid. Są jednymi z najpopularniejszych suplementów dla osób aktywnych fizycznie, profesjonalistów oraz sportowców amatorów. Aminokwasy egzogenne BCAA stanowią ok. 40% masy mięśni szkieletowych w ludzkim organizmie. Ich spożywanie dostarcza organizmowi energii, przyczyniając się do zmniejszenia zmęczenia. Jak informują dietetycy, główną funkcją aminokwasów BCAA jest biosynteza białek, a także zwiększenie wydzielania poszczególnych hormonów anabolicznych. Aminokwasy egzogenne rozgałęzione wykazują działanie antykataboliczne, czyli hamują procesy degradujące białka, które buduje mięśnie.

Podstawowe dobowe zapotrzebowanie dla osoby dorosłej wynosi ok. 1,1 g leucyny, 0,7 g izoleucyny, 0,8 g waliny. Wraz z każdą podejmowaną aktywnością fizyczną wzrasta zapotrzebowanie organizmu na aminokwasy, dlatego osoby uprawiające sport powinny zwiększyć suplementację aminokwasów egzogennych BCAA w swojej diecie. Dzienna dawka BCAA dla aktywnych fizycznie jest zależna od stopnia aktywności, masy ciała i wynosi od 5 do 50 g dziennie (leucyny, izoleucyny i waliny łącznie). Zdaniem niektórych ekspertów żywieniowych można uprościć metodę dawkowania aminokwasów egzogennych i zażywać ok. 1 g BCAA na 10 kg masy ciała.

Pozostałe aminokwasy egzogenne

Metionina, która jest jedynym aminokwasem egzogennym zawierającym atom siarki, to ważny składnik białek tworzących mięśnie szkieletowe organizmu. Jest również przenośnikiem i dawcą czynnych grup metylowych. Metionina przyczynia się do naturalnej syntezy kwasów nukleinowych oraz kinaz białkowych. Kolejnym aminokwasem egzogennym jest fenyloalanina. To przedstawiciel aminokwasów aromatycznych, odpowiadający za przekazywanie sygnałów (impulsów) w ośrodkowym układzie nerwowym. Tryptofan przyczynia się wytwarzania serotoniny. Pozostałe aminokwasy egzogenne, takie jak lizyna, histydyna, arginina, oraz inne aminokwasy odgrywają bardzo ważną rolę w przemianie materii.

Źródła aminokwasów egzogennych

Aminokwasy egzogenne znajdują się w białkach, które ze względu na zawartość niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu związków chemicznych dzieli się na białka wartościowe oraz pełnowartościowe. Białkami pełnowartościowymi są te rodzaje protein, które zawierają możliwie jak największą ilość aminokwasów w proporcjach odpowiednich do maksymalnej syntezy białek. Za białka pełnowartościowe uznaje się białka pochodzenia zwierzęcego, a w szczególności mleko oraz przetwory mleczne. Kolejnym źródłem pełnowartościowego białka, które zawiera aminokwasy egzogenne, są mięso i jego przetwory (m.in. wędlina). Aminokwasy egzogenne znajdują się w drobiu, rybach oraz jajkach (białko jaj jest uznawane za najlepsze źródło protein). 

Zobacz film: Czy dieta musi być droga? Źródło: Wiem, co jem na diecie

Data aktualizacji: 27.03.2018,
Opublikowano: 11.01.2018 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej