Amigdalina (witamina B17) – działanie, dawkowanie, właściwości, skutki

Fot: zaklina69 / stock.adobe.com

Witamina B17 ma spore grono zarówno zwolenników, jak i przeciwników. Ci pierwsi są przekonani, że amigdalina jest rewolucją w onkologii, z kolei drudzy uważają, że zwiększone dawkowanie B17 może spowodować zatrucie cyjanowodorem.

Amigdalina jest popularnie nazywana witaminą B17, choć nie należy do związków organicznych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Związek w niektórych krajach jest uznawany za bezpieczny środek do usuwania guzów nowotworowych, co sprawia, że jest stosowany w onkologii w miejsce chemioterapii i zabiegów. W naszym kraju nie jest metodą medyczną, a jedynie środkiem medycyny alternatywnej, którego skuteczność nie jest jednak do końca potwierdzona. Ponadto amigdalina w organizmie rozkłada się na cyjanowodór, co przy zwiększonym dawkowaniu może prowadzić do zatrucia. Nie powinna więc stanowić podstawowej metody leczenia onkologicznego.

Witamina B17 (amigdalina) – występowanie

Witamina B17 jest związkiem chemicznym z grupy glikozydów. Występuje w wielu roślinach, jej obecność jest wyczuwana przez nas przy spożywaniu owoców, gdyż to ona powoduje gorzki posmak w okolicach pestek. Najwięcej B17 znajduje się w pestkach migdałowca (stąd nazwa związku) oraz orzechach makadamia i nerkowca. Poza tym amigdalina występuje w nasionach i pestkach takich owoców, jak pigwa, morela, śliwki, brzoskwinie, wiśnie, jabłka, gruszki i nektarynki. Mniejsze ilości związku zawierają: dziko rosnące jagody (jeżyna, żurawina, aronia, czarny bez, malina, truskawka), warzywa strączkowe (fasola, bób, ciecierzyca, soczewica), nasiona lnu, sezamie, pędach bambusa i ziarna zbóż (jęczmień, owies, pszenica, gryka, proso, żyto, brązowy ryż).

Zobacz także: Witamina B12 (kobalamina) - występowanie, dawkowanie i przyswajalność

Witamina B17 (amigdalina) – działanie

Witamina B17 była stosowana w walce z rakiem już w starożytnym Rzymie, Egipcie i Chinach, gdzie migdały były niezbędnym składnikiem diety. Rzeczywista cudowna moc amigdaliny jest jednak kontrowersyjna. Rozkład witaminy B17 w ludzkim organizmie przebiega za każdym razem w ten sam sposób – amigdalina rozkłada się w kwas pruski, w którego skład wchodzą cyjanowodór, aldehyd benzoesowy oraz glukoza. Pozytywne efekty tego rozkładu nie są jednak do końca potwierdzone, co pobudza do dyskusji. Zwolennicy uważają, że B17 powinna być stosowana w leczeniu nowotworów, gdyż rozkład związku następuje dopiero wewnątrz komórek rakowych i organizm na tym nie cierpi. Sukcesywne stosowanie amigdaliny zmniejsza objętość guza, a w rezultacie także ryzyko wystąpienia przerzutów.  Dzieje się tak ze względu na działanie beta-glukozydazy (enzymu). Poza tym według zwolenników witaminę B17 powinno się stosować nie tylko jako lek przeciwnowotworowy, ale także profilaktycznie – wystarczy do tego jeden owoc zawierający amigdalinę dziennie. Nie jest to jednak teoria mająca jakiekolwiek poparcie w badaniach naukowych.

Zobacz film: Czy można przedawkować witaminy? Źródło: Wiem, co jem. Wiem, co kupuję

Witamina B17 (amigdalina) – skutki

Skuteczność witaminy B17 w walce z rakiem została poddana w wątpliwość przez lekarzy. Cyjanowodór i aldehyd atakują bowiem też zdrowe komórki, co może doprowadzić do zatrucia organizmu. Do komórek rakowych przechodzą małe ilości tych substancji, co w żaden sposób nie pozwala pokonać choroby nowotworowej. Poza tym, zwiększone dawki B17 obniżają ciśnienie krwi, co może być szkodliwie dla osób mających problemy z prawidłowym krążeniem.

Obie strony sporu o witaminę B17 mają swoje racje – lekarze zarzucają zwolennikom amigdaliny krętactwo, żerowanie na ludzkiej nadziei oraz wyłudzanie jak największych pieniędzy od ludzi rozpaczliwie walczących z chorobą nowotworową. Osoby, które popierają tę alternatywną formę leczenia uważają, że krytycy amigdaliny wspierają tym samym największe światowe koncerny farmaceutyczne. Nie można jednoznacznie stwierdzić, która z tych tez jest prawdziwa, gdyż badania wciąż nie są w stanie wykazać całkowitej skuteczności  amigdaliny lub jej braku. Zanim chora osoba zdecyduje się rozpocząć terapię metaboliczną witaminą B17, powinna skonsultować to z onkologiem, szczególnie jeżeli jest w trakcie chemioterapii. Należy uważać na formę przyjmowania amigdaliny – na rynku pojawia się wielu oszustów, którzy przedstawiają placebo jako „czystą” amigdalinę. Ten związek można znaleźć w sklepach zielarskich pod postacią gorzkich migdałów lub gorzkich jąder pestek moreli, które następnie można zmielić i dodawać do codziennych posiłków.

Witamina B17 (amigdalina) – inne formy

B17 może też być przyjmowana jako letril – półsyntetyczna wersja amigdaliny. Może występować pod postacią tabletek, które zawierają od 5 do 51 mg cyjanowodoru na gram. Tabletka rozkłada się w jelicie enzymatycznie na kwas glukuronowy i mandelonitril, a później następuje hydroliza, w wyniku której do organizmu dostają się wspomniane substancje – aldehyd benzoesowy i cyjanowodór, co prowadzi do zatrucia. Witaminę B17 pod postacią letrilu bezpieczniej jest przyjmować dożylnie, gdyż wtedy do organizmu nie dostaje się cyjanowodór.


Data aktualizacji: 11.12.2018,
Opublikowano: 04.09.2017 r.

Komentarze (5)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Redakcja serwisu 09.05.2019r.

W tej kwestii zdania są podzielone. Przyjęło się, że amigdalina jest zamiennie nazywana witaminą B17. Jest to pojęcie wysoce kontrowersyjne, a przez wiele osób nie do końca akceptowane. Teoretycznie określenie witamina B17 to mieszanka amigdaliny i formy zmodyfikowanej amigdaliny. Jednak ogólnie w publikacjach można spotkać się z zamiennie stosowanymi pojęciami, choć jak podkreślam, jest to kwestia dyskusyjna.

Dkpp 08.03.2019r.

Związek amigdaliny ma cztery cząsteczki. Dwie z nich to cząsteczki glukozy. Pozostałe dwie, to cyjanek i benzaldyhide.

Ostatnie dwie cząsteczki są scarycompounds (?), z pominięciem kilku niezwykłych metabolicznych działań, mają one zdolności działania tylko na komórki nowotworowe, które przyciągają amigdalinę, ze względu na zawarty w niej cukier, w pozostałych przypadkach amigdalina inne komórki jakby tylko wolno przepuszczała.

To bardzo mądre rozwiązanie. Komórki nowotworowe są uzależnione od fermentacji cukru (glukozy), z powodu czerpania z nich energii zamiast z tlenu.

Tak więc komórki nowotworowe przyciągają amigdalinę, aby nażreć się glukozą, ale zaraz dostają po łbie podczas metabolizmu tych związków, benzalldyhidem i cyjankiem. Przynętą jest glukoza, czyli cukier, a zabija je cyjanek i benzalldyhid (czyżby chodziło o też rodzaj trucizny Benzaldehyd?)

Komórki nowotworowe zawierają enzym beta-glukozydazy, który nie występuje w zdrowych komórkach.

Enzym Beta-glukozydazy odblokowuje związek amigdalinę, uwalniając śmiertelne toksyny dla komórki nowotworowej. Tylko komórki rakowe metabolizują amigdalinę. Zdrowe normalne komórki nie.

Większość rakowych komórek zawiera też inny enzym, rhodanese. Wolne cząsteczki cyjanku są zmuszone do konwertowania z cząsteczkami siarki przez enzym rhodanese, tworząc nieszkodliwe cyjaniany, które są wydalane w moczu.

To jest trochę faktycznej wiedzy, która wyjaśnia, że te „straszne” artykuły gdy mówią o cyjanku zawartym w amigdalinie, to jest rzecz z którą nasz organizm z łatwością sobie przez powyższy detoks radzi.

Jednak pełna funkcja amigdaliny jest w większości tych artykułów głęboko ukryta, ponieważ fakt, że letril lub B17, czyli skoncentrowany ekstrakt z morelowego migdała może leczyć raka jest tematem tabu.

Poosheck 12.12.2018r.

Amigdalina z żadnym wypadku nie może być nazywana "Witaminą B17" bo, po pierwsze nie jest witaminą, a po drugie taki związek jak "Witamina B17" w ogóle nie istnieje. Jeśli ktoś wprowadza do obrotu handlowego ww truciznę pod nazwą "Witamina B17" wprowadza konsumenta w błąd, a tym samym łamie polskie prawo!!!!

Redakcja serwisu 19.11.2018r.

„Związek w niektórych krajach jest uznawany za bezpieczny środek do usuwania guzów nowotworowych, co sprawia, że jest stosowany w onkologii w miejsce chemioterapii i zabiegów. Jego skuteczność nie jest jednak do końca potwierdzona, gdyż amigdalina w organizmie rozkłada się na cyjanowodór, co przy zwiększonym dawkowaniu może prowadzić do zatrucia."

„Obie strony sporu o witaminę B17 mają swoje racje – lekarze zarzucają zwolennikom amigdaliny krętactwo, żerowanie na ludzkiej nadziei oraz wyłudzanie jak największych pieniędzy od ludzi rozpaczliwie walczących z chorobą nowotworową. Osoby, które popierają tę alternatywną formę leczenia uważają, że krytycy amigdaliny wspierają tym samym największe światowe koncerny farmaceutyczne."

To fragmenty z tekstu z których jasno wynika, ze jej działanie nie jest potwierdzone. Z tekstu jednak jasno wynika, że nie jest to metoda zalecana przez lekarzy.

oburzona 05.11.2018r.

Bzdura bzdura i jeszcze raz bzdura. Jak można napisać że jest ona używana w onkologii!!! Jest używana przez szarlatanów i naciągaczy do zabijania chorych na nowotwory. Ponadto badania WYKAZAŁY całkowity brak skuteczności w walce z nowotworami. Także proszę zweryfikować swoje informacje i nie wprowadzać ludzi w błąd. Bo nakręcacie w ten sposób spiralę głupoty i dajecie pole do popisu naciągaczom.

Zobacz wszystkie 5 komentarzy
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej