Algi morskie: rodzaje, zastosowanie i właściwości

Fot.: tashka2000 / stock.adobe.com

Algi morskie, zwane także glonami, są wykorzystywane w przemyśle farmaceutycznym, kosmetycznym oraz spożywczym, a szczególnie cenione za wartości odżywcze oraz bogactwo minerałów. Stanowią element codziennej diety mieszkańców Dalekiego Wschodu.

Algi morskie należą do glonów, będących organizmami jedno- lub wielokomórkowymi, w związku z czym nie należą do roślin. W ostatnich latach algi przypisano do kategorii superfoods (superżywności), ze względu na ich prozdrowotne właściwości.

Algi morskie: rodzaje

Algi morskie są glonami nadającymi się do spożycia przez ludzi. Wyróżnia się: brunatnice, zielenice, krasnorosty oraz mikroalgi. W większości glony jadalne są wodorostami morskimi. W ostatnich latach stają się popularnymi produktami spożywczymi, znanymi jako spirulina czy chlorella.

Spirulina

Mianem spiruliny określa się sinice należące do rzędu oscillatoriales. Jak informują dietetycy, ich przyswajalność z postaci gotowej do spożycia wynosi od 85 do 95%.

Spirulina wyróżnia się wysoką zawartością białka, wynoszącą nawet 70% suchej masy sinic. Poza tym jest bogactwem beta-karotenu, magnezu oraz witamin z grup K, A, B, C, D, E, jednak wbrew niektórym opiniom pochodząca z niej witamina B12 nie jest dobrze przyswajana przez organizm.

Algi oscillatoriales są wykorzystywane w suplementach żywieniowych, do produkcji kosmetyków oraz jako pokarm dla glonożernych ryb akwariowych. Mają działanie detoksykacyjne i są szczególnie polecane osobom palącym papierosy, długotrwale stosującym leki. Działają stymulująco na układ immunologiczny, przyczyniając się do wzrostu odporności. Uznaje się, że działają osłonowo na błonę śluzową żołądka.

Niestety spirulina z niektórych hodowli przemysłowych może zawierać glin, który jest niebezpiecznym i toksycznym związkiem.

Zobacz film: Spirulina (alga morska) bomba witaminowo - białkowa. Źródło: Dzień Dobry TVN.

Chlorella

Chlorella należy do należy do gromady zielenic, a jej najczęściej występującym gatunkiem jest chlorella zwyczajna. Ten rodzaj alg składa się głównie z jądra oraz bardzo dużych ilości chlorofilu (uważa się, że chlorelle zawierają go więcej niż jakikolwiek inny glon, a nawet jakakolwiek roślina). To właśnie za jego sprawą mają głęboki, zielony kolor oraz właściwości prozdrowotne.

Chlorella jest bogata w witaminy z grupy B, A, C, kwas foliowy, aminokwasy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, kwas nukleinowy oraz cukry. Podobnie jak spirulina, zaliczana jest do żywności typu superfoods, czyli substancji zawierających możliwie największą ilość składników odżywczych, witamin i minerałów w 100 g produktu.

Stosowanie chlorelli sprzyja regeneracji oraz oczyszczaniu organizmu. W tradycyjnej medycynie chińskiej alga ta była uznawana za podstawową substancję detoksykującą. Obecnie stosuje się ją w fitoterapii, by oczyścić wątrobę i pozostałe narządy z nadmiaru metali ciężkich, pestycydów oraz innych szkodliwych dla zdrowia substancji.

Zdolności regeneracyjne chlorella zawdzięcza czynnikowi wzrostu chlorelli (z ang. chlorella growth factor – CGF), który pozwala jej na szybki i nieustanny rozrost (ten rodzaj alg mnoży się czterokrotnie w ciągu ok. 20 godzin). Regularne spożywanie chlorelli pozwala na przyspieszenie tempa regeneracji uszkodzonych tkanek i gojenie się ran. Dzięki właściwościom oczyszczającym glon znalazł zastosowanie w zwalczaniu nieprzyjemnego zapachu z ust. Część zwolenników stosowania alg morskich uważa, że spożycie chlorelli na kilka godzin przed konsumpcją alkoholu może przyczynić się do zmniejszenia jej niechcianych następstw, czyli kaca.

Uznaje się, że chlorella ma właściwości antynowotworowe. Odmiana Chlorella pyrenoidosa jest zalecany szczególnie w profilaktyce raka piersi. Z kolei gatunki alg morskich Chlorella ellipsoidea oraz Chlorella vulgaris mogą zapobiegać rozwojowi nowotworów jelita grubego.

Algi morskie przyczyniają się do poprawy działania układu immunologicznego oraz komórek biorących udział w odpowiedzi immunologicznej, zapobiegając infekcjom wirusowym oraz bakteryjnym.

Algi morskie są doskonałym środkiem na poprawę trawienia, za co odpowiadają związki, które przyspieszają w jelitach tempo rozwoju bakterii z grupy Lactobacillus. Regularne stosowanie alg morskich przyczynia się do poprawy wchłaniania składników odżywczych pochodzących z innych potraw. Algi morskie, a w szczególności odmiany chlorelli, są pomocne w walce z zaparciami oraz zatruciami pokarmowymi. Podobnie jak spirulina, chlorella jest bogatym źródłem białka, ponieważ w 100 g tego produktu znajduje się aż 58 g pełnowartościowego (zawierającego aminokwasy egzogenne) białka, dzięki czemu może być z powodzeniem stosowana w diecie wegetariańskiej.

Zobacz film: Czy można przedawkować naturalne preparaty? Źródło: Wiem, co kupuję


Data aktualizacji: 12.04.2018,
Opublikowano: 10.01.2018 r.

Komentarze (1)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Andrzej 10.10.2018r.

W jakich produktach je znajde?

Zobacz wszystkie 1 komentarzy
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej