Alergia na białko jaja kurzego – objawy i zalecany sposób odżywiania

Fot. Luka / Getty Images

Alergia na jajka to druga najczęściej występująca alergia pokarmowa, która wywołuje przede wszystkim objawy ze strony przewodu pokarmowego i skóry. Pojawia się głównie u dzieci. W jej leczeniu szczególne miejsce zajmuje dieta eliminująca, czyli wykluczenie jaj z codziennego jadłospisu.

Alergia to nadmierna, swoista odpowiedź immunologiczna na czynniki zewnętrzne, która prowadzi do wystąpienia objawów chorobowych. Jedną z częściej występujących jest alergia na jajka, które stanowią podstawowy produkt spożywczy i składnik wielu potraw. Najsilniejszymi alergenami spośród białek jaja kurzego są owoalbumina i owomukoid, a najsłabiej uczula konalbumina. Alergicy powinni wprowadzić odpowiednie zamienniki jajka, które pozwolą im utrzymać zdrową i zbilansowaną dietę.

Quiz: Co wiesz na temat alergii?

Odpowiedz na 10 pytań
Rozpocznij quiz

Czym jest alergia na jajka?

W ostatnich latach obserwuje się znaczny wzrost zachorowalności na choroby alergiczne. Jedną z częściej występujących jest alergia na jajka, która w rankingu alergii zajmuje 2 miejsce i plasuje się zaraz za alergią na białko mleka krowiego.

W białku jajka znajduje się ponad 20 frakcji białkowych, ale w wystąpieniu alergii na białko jaja kurzego szczególną rolę odgrywają: owoalbumina, konalbumina, owomukoid, owomucyna, owomakroglobulina i lizozym. Z kolei w żółtku jajka najczęściej reakcję alergiczną wywołują alfa-liwetyna, globuliny i lipoproteiny.

U osób z alergią na białko jaja kurzego objawy chorobowe mogą się pojawić po spożyciu jaj kaczych, perliczych lub gęsich. Alergia na jaja przepiórcze uwidacznia się w najmniejszym stopniu. Reakcja alergiczna może się rozwinąć także po zażyciu niektórych leków, a nawet szczepionek przeciwko odrze, śwince i różyczce, grypie i żółtej gorączce. Wirusy składające się na szczepionki są hodowane w fibroblastach zarodków kurzych i zawierają niewielkie ilości białek jaja kurzego.

Zobacz film: Alergia - choroba cywilizacyjna. Źródło: DeFacto

Kogo dotyczy alergia na jajka?

Alergia na jaja dotyka zdecydowanie więcej dzieci niż dorosłych. Często ujawnia się już przed ukończeniem 2 lat, a u 24% chorych objawy pojawiły się już w pierwszym roku życia. Zwykle mija wraz z wiekiem. Niestety zdarzają się przypadki, że utrzymuje się przez całe życie. Zdaniem specjalistów dzieci z alergią na białko jaja kurzego mogą wykazywać alergię na żółtko, niemniej jednak jest to bardzo słaby alergen.

Jajka są produktem, który wprowadza się do diety niemowlaka najwcześniej w 7 miesiącu życia. Zaleca się zacząć od wprowadzania żółtka początkowo w niewielkiej ilości, np. jako dodatek do zupy. W przypadku alergii na białko jaja kurzego u niemowląt rozszerzanie diety należy przesunąć w czasie.

Alergia na jajka – objawy

Reakcja alergiczna może mieć charakter natychmiastowy lub opóźniony. Symptomy uczulenia pojawiają się zwykle od kilku minut do kilku godzin po spożyciu jaj lub produktów, które mają je w swoim składzie. Alergia na jajka daje głównie objawy ze strony przewodu pokarmowego i skóry. Obserwuje się zwłaszcza biegunkę, wzdęcia, bóle brzucha, wymioty, ulewanie, pokrzywkę i rumień wokół ust. Wśród innych objawów alergii na jajka wymienia się także: trudności w oddychaniu, katar, duszności, zapalenie spojówek i stany zapalne jamy ustnej.

Najpoważniejszym objawem alergii na jajka jest anafilaksja, czyli wstrząs anafilaktyczny. Jest to stan zagrażający życiu, który wymaga udzielenia natychmiastowej pomocy medycznej. Objawami wstrząsu anafilaktycznego są: duszność, nudności, ból brzucha, spadek ciśnienia tętniczego krwi, zawroty głowy i utrata świadomości.

Zobacz film: Diagnozowanie alergii. Źródło: W Dobrym Stylu TVN Style

Leczenie alergii na jajko kurze

Leczenie alergii na jaja kurze opiera się przede wszystkim na diecie eliminacyjnej, która polega na wykluczeniu pokarmów zawierających jajka z codziennego jadłospisu. Niestety lista produktów spożywczych wykorzystujących jajka jest bardzo długa. Ponadto znajdują się na niej powszechnie spożywane wyroby ciastkarskie, naleśniki, omlety, mięsa w panierce, makarony jajeczne, pierogi, sosy majonezowe, niektóre pieczywo, wina, piwa i słodycze (zwłaszcza marcepan i lody). U niektórych dzieci wymagających diety bezjajecznej wskazane jest jednoczesne wyeliminowanie mięsa drobiowego. Chorzy powinni mieć na uwadze, że białka odpowiedzialne za reakcję alergiczną cechuje bardzo duża oporność na działanie wysokich temperatur, w związku z tym zachowują one swoje właściwości alergenowe nawet po usmażeniu czy ugotowaniu. Dlatego najlepszym rozwiązaniem jest skorzystanie z porad wykwalifikowanego dietetyka, który ustala odpowiednią dietę indywidualnie dla każdego chorego.

Objawy alergii pokarmowej złagodzi regularne spożywanie probiotyków, czyli preparatów zawierających bakterie kwasu mlekowego usprawniające funkcjonowanie układu immunologicznego i pracę układu pokarmowego.

Alergia na jajko kurze – czym zastąpić je w diecie?

U osób zmagających się z alergią na jajka pojawia się problem, czym zastąpić ten produkt w diecie, z racji że jest on doskonałym źródłem białka koniecznego do prawidłowego rozwoju i funkcjonowaniu organizmu. Najlepiej wykorzystać w tym celu nabiał, ryby, tofu i fasolę. Alergicy mogą zwiększyć spożycie wołowiny, jagnięciny, cielęciny, mięsa z królika i wątróbki. Warto, aby jedli więcej buraków, brokułów, szpinaku, brukselki, włoskiej kapusty, moreli, dyni i brzoskwiń. Powinni również stosować oleje roślinne, takie jak oliwa z oliwek, olej rzepakowy, sojowy lub winogronowy, które są cennym źródłem kwasów omega-3 i omega-6. Zdrowe przekąski stanowią pestki, nasiona czy orzechy, które również zawierają cenne składniki odżywcze.

Zobacz film: Leczenie alergii - immunoterapia swoista. Źródło: W Dobrym Stylu TVN Style

Bibliografia:

1. Dadas-Stasiak E., Kalicki B., Jung A., Najczęściej występujące przyczyny i rodzaje alergii u dzieci w świetle aktualnej epidemiologii, „Pediatria i Medycyna Rodzinna”, 2010, 6(2), s. 92-99.

2. Rudzki E., Alergia pokarmowa. Cz. IV – Jaja kurze, „Advances in Dermatology and Allergology”, 2007, 24(6), s. 271-273.

3. Gołąb K., Warwas M., Białka jaja kurzego – właściwości biochemiczne i zastosowania, „Advances in Clinical and Experimental Medicine”, 2005, 14(5), s. 1001–1010.

Data aktualizacji: 22.10.2018,
Opublikowano: 27.05.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej