Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu
LightStock/Getty Images
Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?
Co to są adaptogeny?
Rośliny zaliczane do adaptogenów wspomagają działanie organizmu oraz zwiększają naszą odporność na stres. Na tym jednak nie koniec. Dodają energii, wspomagają układ nerwowy, aktywują neuroprzekaźniki, które odpowiadają za syntezę dopaminy i serotoniny. Poprawiają też pamięć oraz koncentrację.
Zwalczają wolne rodniki, które przyczyniają się do rozwoju zmian nowotworowych. Poza tym niektóre adaptogeny podkręcają metabolizm i pomagają pozbyć się nadmiaru tkanki tłuszczowej, dlatego po te rośliny tak chętnie sięgają osoby, które się odchudzają.
Najskuteczniejsze adaptogeny – kilka przykładów
Warto dodać, że z prozdrowotnych właściwości adaptogenów korzysta przede wszystkim medycyna chińska. Zgodnie z jej założeniami do adaptogenów zalicza się m.in.:
żeń-szeń syberyjski;
różeniec górski;
kordyceps chiński;
ashwagandhę.
Mimo że rośliny te mają korzystny wpływ na działanie organizmu to do ich stosowania należy podchodzić ostrożnie. Dotyczy to przede wszystkim osób, które na stałe przyjmują jakieś leki. Zawarte w adaptogenach związki mogą wpływać na ich działanie, dlatego - w pierwszej kolejności - należy skonsultować się z lekarze.
Zobacz wideo: Medycyna chińska czy medycyna akademicka, którą wybrać?
36,6
Źródło: 24tp.pl
Autor:
Redakcja
Data aktualizacji: 26.11.2023,
Opublikowano: 26.11.2023 r.
Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego?
Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?
Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik?
Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?
Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?
Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?
Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie?
Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?
Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania.
Grzyby najczęściej traktowane są tylko, jako dodatek do potraw, a szkoda. Poza świetnym smakiem zawierają sporo substancji odżywczych, bez których organizm człowieka nie może się objeść. Dlaczego warto jeść grzyby?