Acerola – źródło witaminy C bezpieczne dla dzieci

Fot: PeachLoveU / gettyimages.com

Z natury bardzo kwaśna acerola dla dzieci jest dostępna w postaci preparatów o akceptowalnym smaku. Ich zaletą jest duże stężenie wyciągu z owoców, co oznacza wysoką dawkę witaminy C, której odpowiednia podaż jest niezbędna, by narażone na częste infekcje dzieci zachowały odporność.

Acerola to owoc wiecznie zielonego krzewu, który porasta głównie tereny Ameryki Środkowej. Zarówno wyglądem, jak i smakiem przypomina nieco owoc wiśni (nazywana bywa wiśnią z Barbados). Czerwone, kuliste, lekko spłaszczone pestkowce są bardzo nietrwałe, dlatego na rynkach europejskich dostępne najczęściej w postaci suplementów diety, a także soków czy konfitur.

Acerola – składnik diety cenny dla dzieci

Acerola to naturalne źródło wielu składników, które potrzebne są dzieciom do prawidłowego rozwoju i zachowania zdrowia. Zawiera znaczne ilości prowitaminy A (beta-karotenu) i nieco witamin z grupy B, liczne minerały (najwięcej magnezu, potasu i miedzi) oraz flawonoidy. Stanowi wyjątkowo zasobne źródło łatwo przyswajalnej witaminy C (znacznie bogatsze niż czarne porzeczki, cytrusy czy papryka), niezbędnej do utrzymania odporności organizmu. Dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym są szczególnie narażone na różnego typu infekcje. Brak im jeszcze odruchów (takich jak np. regularne mycie rąk), dzięki którym łatwiej uniknąć zakażenia. Przebywają w dużych skupiskach i zarażają się od siebie nawzajem. Odpowiednia podaż witaminy C zmniejsza ryzyko chorób bakteryjnych i wirusowych u najmłodszych.

Witamina C w aceroli – dla dzieci i dorosłych

Witamina C (kwas askorbinowy) to niezbędny składnik diety, zarówno dzieci, jak i dorosłych. Uczestniczy w wielu procesach zachodzących w organizmie, a nie jest w nim syntetyzowana. Z tego względu musi być dostarczana z pożywieniem. Minimalne dzienne zapotrzebowanie na witaminę C to 2 mg na kilogram masy ciała u dzieci (w tym niemowląt) i 1 mg na kilogram masy ciała w przypadku osób dorosłych. Ponieważ nadmiar kwasu askorbinowego nie jest magazynowany w organizmie, lecz wydalany z moczem, nie można przyswoić tej substancji „na zapas”. Należy regularnie spożywać produkty zasobne w witaminę C, zwłaszcza w okresach wysokiego zapotrzebowania (np. wiosną).

Acerola to naturalne źródło witaminy C. Dla dzieci jest bardziej bezpieczne niż syntetyczne suplementy. Co więcej, kombinacja wszystkich substancji zawartych w wiśni z Barbados sprawia, że kwas askorbinowy bardzo dobrze wchłania się w jelitach (w 60–90%). Tymczasem witamina C z innych źródeł jest w większości wydalana z organizmu.

Czy podajesz dziecku witaminę C?

Odpowiedz aby zobaczyć wyniki
Zagłosuj

Rola witaminy C w organizmie

Odpowiednia podaż dobrze przyswajalnej witaminy C jest niezbędna, ponieważ związek ten:

  • wzmacnia odporność – jest potrzebny do produkcji przeciwciał i zachowania prawidłowej reakcji immunologicznej organizmu;
  • jest silnym antyoksydantem – przeciwdziała szkodliwej aktywności wolnych rodników;
  • uczestniczy w syntezie kolagenu – białka stanowiącego główny składnik tkanki łącznej, czyli niezbędnego do zachowania odpowiedniej struktury skóry, kości, mięśni, stawów czy ścian naczyń krwionośnych, a także do ich prawidłowej regeneracji (np. gojenia się ran);
  • wzmacniając naczynia krwionośne, wspomaga pracę układu krążenia;
  • pełni ważną funkcję w działaniu układu nerwowego, m.in. w prawidłowej pracy mózgu;
  • zwiększa przyswajalność żelaza i wapnia (przeciwdziała anemii, wzmacnia zęby, kości);
  • osłabia działanie histaminy (zmniejsza ryzyko reakcji alergicznych).

Acerola dla dzieci – preparaty, dawkowanie

Owoce aceroli są całkowicie bezpieczne dla dzieci, a w formie soku czy syropu podawać je można nawet niemowlętom. Wyciąg z wiśni z Barbados jest także suplementem kwasu askorbinowego zalecanym kobietom w ciąży.

Dlaczego organizm potrzebuje witaminy C? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Jaka jest skuteczność witaminy C? Źródło: Wiem co jem

Ekstrakty z zasobnych w witaminę C owoców są powszechnie dostępne w aptekach, sklepach zielarskich i na stoiskach z tzw. zdrową żywnością. Najmniej przetworzonym, a zatem najzdrowszym dla dzieci źródłem cennych substancji jest sok z aceroli. Już kilka mililitrów jest w stanie pokryć dzienne zapotrzebowanie malucha na kwas askorbinowy. Sok można np. dodawać do wody (nie warto używać go do gorących napojów, ponieważ wysoka temperatura powoduje rozpad cennego związku).

Dzieci lubią także acerolę w proszku, który rozpuszcza się w wodzie. Inną formą ekstraktu z wiśni z Barbados są suplementy w postaci różnego rodzaju tabletek. Najbardziej odpowiednia spośród nich jest acerola do ssania – o akceptowanym przez dzieci, owocowym smaku, bez dodatku cukru, z wysoką zawartością witaminy C (jedna tabletka zaspokaja dzienne zapotrzebowanie).

Dawkując preparaty z aceroli, należy pamiętać, że witamina C dostarczana jest w diecie także z innymi produktami. Kwas askorbinowy trudno przedawkować, ponieważ jego nadmiar jest na bieżąco wydalany z organizmu, niemniej warto kontrolować jego dawki, zwłaszcza w przypadku młodego, wrażliwego organizmu. Spożycie zbyt dużej ilości witaminy C może powodować zaburzenia pracy żołądka i jelit, związane z tym dolegliwości bólowe, a także biegunki lub wymioty.

Bibliografia:

J. Majewski, M. Orylski, A. Całkosiński, M. Majewski, Acerola – tropikalny owoc z ogromną dawką witaminy C [w:] Medycyna rodzinna, nr 21, Warszawa 2018.

Data aktualizacji: 10.05.2019,
Opublikowano: 09.05.2019 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
Niedobór witaminy C – przyczyny. Sposoby uzupełniania kwasu askorbinowego

Niedobór witaminy C, czyli kwasu askorbinowego, zaburza prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Przede wszystkim powoduje spadek odporności, co zwiększa ryzyko rozwoju infekcji. Negatywnie wpływa na kondycję skóry i błon śluzowych. Odpowiada za rozwój szkorbutu.

Czytaj więcej
Witamina B12 (kobalamina) - występowanie, dawkowanie i przyswajalność

Witamina B12 ma niezwykle ważne właściwości dla organizmu człowieka - jest zaangażowana w produkcję czerwonych krwinek, wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, pobudza apetyt i zapewnia nam równowagę psychiczną.

Czytaj więcej
Witamina K i K2 MK-7 - występowanie, właściwości, przeciwdziałanie

Witamina K2 jest jedną z trzech najważniejszych substancji w grupie, która jest nazywana zwyczajowo "witaminą K" ze względu na podobną budowę i działanie należących do niej substancji. K2 była od zawsze znana jako uczestnicząca w krzepnięciu krwi, jednak od niedawna wiemy, że ma też inne funkcje, niektóre z nich podobne do witaminy D3 - chroni kości przed złamaniami i zapobiega wapnieniu żył.

Czytaj więcej
Jak zatrzymać siwienie w młodym wieku? Poznaj przyczyny przedwczesnego siwienia

Siwienie włosów w młodym wieku to proces, na który mają wpływ geny, styl życia, niedobór witamin i substancji odżywczych oraz zaburzenia funkcjonowania tarczycy. W niektórych przypadkach przedwczesnemu siwieniu można zapobiegać lub skutecznie je spowolnić.

Czytaj więcej
Magnez – naturalne źródła tego makroelementu. Gdzie jest go najwięcej? 

Magnez odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie człowieka. Zapewnia m.in. prawidłową funkcję układu nerwowego, mięśniowego, odpornościowego oraz serca. Najbogatszymi źródłami magnezu są: pestki dyni, naturalne kakao, kasza gryczana, płatki owsiane oraz orzechy.

Czytaj więcej
Kobalt – właściwości, rola w organizmie, skutki niedoboru i nadmiaru

Kobalt, Co (łac. cobaltum) jest pierwiastkiem chemicznym należącym do grupy metali przejściowych w układzie okresowym. Odkryto go w 1753 r. Zapotrzebowanie na ten mikroelement jest niskie, jednak niedobór kobaltu może powodować zaburzenia w procesie krzepnięcia krwi.

Czytaj więcej