Acerola – źródło naturalnej witaminy C. Właściwości i dawkowanie

Fot: jantima / stock.adobe.com

Acerola, zwana także wiśnią z Barbados, to egzotyczny owoc wiecznie zielonego krzewu, rosnącego głównie w Ameryce Środkowej. Popularność na świecie zyskał dzięki właściwościom prozdrowotnym, w szczególności za sprawą bardzo wysokiej zawartości dobrze przyswajalnej witaminy C. 

Owoce aceroli są drobne (o średnicy 1–3 cm), kuliste i lekko spłaszczone – podobne do owoców wiśni. Mają jasnoczerwony kolor i soczysty, kwaśny miąższ. Acerola bardzo szybko ulega fermentacji, więc na surowo można ją spożyć tylko w ciągu kilku dni od zerwania. Najczęściej dostępna jest w postaci soków, konfitur lub suplementów diety.

Acerola – naturalna witamina C

Acerola stanowi jedno z najbogatszych naturalnych źródeł witaminy C. W 100 g wiśni z Barbados znajduje się 1400–2500 mg kwasu askorbinowego (rozpiętość wynika z warunków, w jakich wzrastał krzew, a także z dojrzałości owocu). Jest to ilość blisko 10 razy większa niż w przypadku rodzimych czarnych porzeczek (bogatych w witaminę C) oraz 30 razy większa niż w kojarzonych z tą substancją cytrynach. Zaledwie 2–3 niewielkie owoce aceroli są w stanie pokryć dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na kwas askorbinowy. Zaletą zawartej w aceroli witaminy C jest jej łatwa przyswajalność. Kombinacja pozostałych składników owocu sprawia, że w jelitach wchłania się około 60–90% dostępnego kwasu askorbinowego, podczas gdy w przypadku innych źródeł, zarówno naturalnych, jak i syntetycznych, bardzo często jest on w większości wydalany.

Na co pomaga acerola? Właściwości witaminy C

Zawarta w owocach aceroli witamina C pełni wiele istotnych funkcji w organizmie:

  • wspomaga układ odpornościowy, biorąc udział w namnażaniu leukocytów niezbędnych do walki z bakteriami i wirusami,
  • jest potrzebna do syntezy kolagenu, a tym samym wpływa na stan skóry, dziąseł, stawów, mięśni, ścięgien itd.,
  • wspomaga pracę układu krążenia, wzmacniając i uszczelniając naczynia krwionośne, co z kolei opóźnia powstawanie zmian miażdżycowych, ogranicza ryzyko chorób serca i udaru mózgu,
  • jako bardzo skuteczny antyoksydant chroni organizm przed chorobami powodowanymi przez nadmiar wolnych rodników (m.in. przed nowotworami) oraz opóźnia procesy starzenia się,
  • wspiera funkcjonowanie układu nerwowego, podnosi zdolność koncentracji, redukuje stres i zmęczenie, zwłaszcza w okresach wzmożonego wysiłku,
  • zwiększa przyswajalność żelaza z przewodu pokarmowego, przeciwdziałając anemii,
  • osłabia działanie histaminy, tym samym obniżając ryzyko alergii i zmniejszając odczyn alergiczny.

Inne właściwości aceroli

Oprócz witaminy C owoce aceroli zawierają spore ilości beta-karotenu (witaminy A), tiaminy (witaminy B1), ryboflawiny (witaminy B2), niacyny (witaminy B3) oraz pirydoksyny (witaminy B6). Znajduje się w nich także wiele mikroelementów: żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, wapń. Ponadto acerola stanowi bogate źródło flawonoidów, m.in. rutyny i hespedryny.

Dzięki wyżej wymienionym składnikom acerola wykazuje silne działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne, przeciwalergiczne i przeciwnowotworowe. Wzmacnia układ sercowo-naczyniowy i odporność organizmu, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku, poprawia kondycję skóry (zarówno opóźnia procesy jej starzenia się, jak i wspomaga leczenie trądziku) i zapobiega chorobom wieku podeszłego.

Zobacz film: Jaka jest skuteczność witaminy C? Źródło: Wiem, co jem

Acerola – dawkowanie

W Polsce trudno jest kupić świeżą wiśnię z Barbados, a owoce transportowane z Ameryki Środkowej szybko tracą prozdrowotne wartości, dlatego trzeba korzystać z produktów zawierających acerolę. Naturalne wyciągi w postaci soku, proszku, mrożonek czy konfitur mają większą zawartość cennych dla organizmu substancji niż dojrzałe owoce.

Dobrze przyswajalnym źródłem witamin i mikroelementów jest sok z aceroli. Około 10 ml dostarcza organizmowi dzienną dawkę witaminy C. Sok jest świetnym dodatkiem do wody, ale nie warto używać go do herbaty, gdyż wysoka temperatura niszczy kwas askorbinowy. Jako składnik diety, wzbogacający ją o witaminy i mikroelementy, sok z aceroli jest całkowicie bezpieczny dla dzieci, w tym dla niemowląt.

Niezwykle popularne są suplementy diety w postaci tabletek zawierających wyciąg z aceroli, który zaspokaja zapotrzebowanie na witaminę C zdecydowanie lepiej niż jej syntetyczna postać. Dawkowanie nie powinno przekraczać dziennego zapotrzebowania, które w przypadku zdrowych mężczyzn wynosi 90 mg, a kobiet – 75 mg. Wyciąg z aceroli jest wskazanym źródłem suplementacji kwasu askorbinowego dla kobiet w ciąży.

Acerola – przeciwwskazania

Witamina C zawarta w aceroli jest bardzo dobrze tolerowana przez organizm, dlatego przeciwwskazania dotyczące stosowania preparatów z wiśni z Barbados dotyczą głównie nadwrażliwości na pozostałe składniki suplementów. W wyjątkowych sytuacjach mogą wystąpić problemy z metabolizmem kwasu askorbinowego, zwłaszcza w przypadku zażycia jego zbyt dużych dawek. Wówczas pojawiają się przejściowe problemy ze strony układu pokarmowego – zaburzenia pracy żołądka i jelit, bóle brzucha, biegunka, wymioty.

Przede wszystkim należy pamiętać, że z suplementacją witaminy C nie wolno przesadzać. Przyjmowanie jej na zapas jest pozbawione sensu, ponieważ nie jest ona gromadzona w organizmie. Nadmiar musi zostać z niego usunięty, co stanowi niepotrzebne obciążenie dla wątroby i nerek. Codzienną dawkę kwasu askorbinowego powinna zapewniać dobrze zbilansowana dieta. Po wartościowe suplementy, takie jak preparaty z aceroli, warto sięgnąć w okresach zwiększonego zapotrzebowania na witaminę C, np. w stanach obniżonej odporności czy okresach silnego stresu.

Data aktualizacji: 09.12.2018,
Opublikowano: 06.11.2017 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej