Ludzie dzielą się na tych, którzy nie wyjdą z domu bez śniadania i na takich, którzy nie wyobrażają sobie, że mogą zacząć od niego dzień. Które podejście jest prawidłowe? Eksperci nie mają żadnych wątpliwości, że śniadania nie powinno omijać się w swoich dziennych planach i co więcej, należy zwrócić szczególną uwagę na to, co „na dzień dobry” kładziemy na talerz. Dlaczego? A chociażby dlatego, że pierwszy posiłek daje nam energię na cały dzień.
Dlaczego nie należy opuszczać śniadań?
Jeśli regularnie będziemy rezygnować z pierwszego posiłku, jedzonego do godziny po przebudzeniu, zaserwujemy sobie problemy zdrowotne. Niektóre mogą objawić się od razu, inne z pewnością przyjdą z czasem. Z czym trzeba się więc liczyć, opuszczając śniadania?
Większe ryzyko występowania schorzeń metabolicznych i występowania chorób sercowo-naczyniowych czy cukrzycy to tylko niektóre z zagrożeń, jakie niesie ze sobą niejedzenie śniadań. Poza tym warto również mieć świadomość, że rezygnacja z porannego posiłku wzmaga apetyt w ciągu dnia, źle wpływa na koncentrację i zapamiętywanie, a także może popsuć samopoczucie.
Przeczytaj też: Chcesz schudnąć? Jedz jajka na śniadanie! Sprawdź jak działają
Przepisy na zdrowe i oryginalne śniadania
Przejadło ci się jedzenie klasycznych kanapek z wędliną lub serem? A może nie możesz już patrzeć na owsiankę? Sprawdź 5 oryginalnych i zdrowych przepisów od dietetyka.
NUTELLA DAKTYLOWA DO KANAPEK
Składniki:
- 5 garści suszonych daktyli (namoczonych w ciepłej wodzie- najlepiej wieczorem, aby do rana zmiękły)
- 1 garść orzechów laskowych
- 2 łyżki kakao 70%
- ulubione przyprawy, np. cynamon lub wanilia
Sposób przygotowania:
Orzechy laskowe posiekaj. Następnie wcześniej namoczone i odsączone daktyle pomieszaj z kakao, orzechami, odrobiną wody od daktyli i ulubionymi przyprawami. Całość zmiksuj na gładki krem. Gotową nutellę serwuj z pełnoziarnistym pieczywem. Możesz dorzuć na kanapki również ulubione owoce.
AWOKADO ZAPIEKANE Z JAJKIEM I ŁOSOSIEM
Składniki:
- 1 awokado
- plaster łososia wędzonego
- 2 jaja
- sok z cytryny, sól, pieprz (do smaku)
Sposób przygotowania:
Awokado przekrój na pół i wyjmij pestkę. Do zagłębienia po niej włóż kawałek łososia i wbij na niego surowe jajko. To samo zrób z drugą połową owocu. Dopraw całość do smaku, a później włóż obie połówki do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika na 180 stopni. Piecz około 10/15 minut (aż jajko się zetnie).
Przeczytaj też: Dlaczego należy spożywać awokado?
DUTCH BABY - PIECZONY NALEŚNIK
Składniki:
- 2 jaja
- 150 ml mleka - może być roślinne
- 100 g mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżka masła klarowanego
- szczypta wanilii
- owoce sezonowe
Sposób przygotowania:
Jajka, mleko i mąkę zmiksuj na gładką masę. Potem dodaj do niej ulubione przyprawy - np. wanilię. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni, a na patelni (wybierz taką, którą można wstawić do piekarnika) rozgrzej masło. Co dalej? Później wlej na nią przygotowaną masę i włóż od razu do rozgrzanego piekarnika. Piecz około 20 minut. Gdy naleśnik zacznie szybko rosnąć - zwłaszcza na bokach - wyjmij danie z piekarnika. Na środku naleśnika, we wgłębieniu, włóż ulubione owoce. Przed podaniem możesz delikatnie oprószyć kakao.
SAŁATKA Z FIGAMI, FETĄ I ORZECHAMI WŁOSKIMI
Składniki:
- garść szpinaku świeżego
- garść rukoli
- 2 świeże figi
- 50 gramów fety
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1 łyżka soku z limonki lub cytryny
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Szpinak i rukolę opłucz, osusz i wyłóż do miski. Następnie dodaj pokrojone figi, posiekane orzechy włoskie i pokruszoną fetę. Całość polej mieszanką oliwy, soku z cytryny, miodu, soli i pieprzu.
Przeczytaj też: Orzechy włoskie – kalorie i właściwości, orzechy włoskie w ciąży
KOKTAJL ŚNIADANIOWY
Składniki:
- 1 filiżanka espresso
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1 szklanka mleka roślinnego lub krowiego
- 2 łyżki płatków owsianych/jaglanych
- pół banana
Sposób przygotowania:
Całość zmiksuj. Koktajl możesz schłodzić lub od razu wypić.
Zobacz film: Regularne spożywanie śniadań - czy warto?