5 oryginalnych przepisów na śniadania, zaserwowanych przez dietetyka

Getty Images

Klasyczne kanapki czy płatki z mlekiem już ci się przejadły? Nasza eksperta - dietetyk Nadzieja Szukała - przychodzi z pomocą i podaje na tacy 5 receptur na oryginalne i zdrowe śniadania. Spróbujesz? Gwarantujemy, że te propozycje są... palce lizać!

Ludzie dzielą się na tych, którzy nie wyjdą z domu bez śniadania i na takich, którzy nie wyobrażają sobie, że mogą zacząć od niego dzień. Które podejście jest prawidłowe? Eksperci nie mają żadnych wątpliwości, że śniadania nie powinno omijać się w swoich dziennych planach i co więcej, należy zwrócić szczególną uwagę na to, co „na dzień dobry” kładziemy na talerz. Dlaczego? A chociażby dlatego, że pierwszy posiłek daje nam energię na cały dzień.

Dlaczego nie należy opuszczać śniadań?

Jeśli regularnie będziemy rezygnować z pierwszego posiłku, jedzonego do godziny po przebudzeniu, zaserwujemy sobie problemy zdrowotne. Niektóre mogą objawić się od razu, inne z pewnością przyjdą z czasem. Z czym trzeba się więc liczyć, opuszczając śniadania?

Większe ryzyko występowania schorzeń metabolicznych i występowania chorób sercowo-naczyniowych czy cukrzycy to tylko niektóre z zagrożeń, jakie niesie ze sobą niejedzenie śniadań. Poza tym warto również mieć świadomość, że rezygnacja z porannego posiłku wzmaga apetyt w ciągu dnia, źle wpływa na koncentrację i zapamiętywanie, a także może popsuć samopoczucie.

Przeczytaj też: Chcesz schudnąć? Jedz jajka na śniadanie! Sprawdź jak działają

Przepisy na zdrowe i oryginalne śniadania

Przejadło ci się jedzenie klasycznych kanapek z wędliną lub serem? A może nie możesz już patrzeć na owsiankę? Sprawdź 5 oryginalnych i zdrowych przepisów od dietetyka.

NUTELLA DAKTYLOWA DO KANAPEK

Składniki:

  • 5 garści suszonych daktyli (namoczonych w ciepłej wodzie- najlepiej wieczorem, aby do rana zmiękły)
  • 1 garść orzechów laskowych
  • 2 łyżki kakao 70%
  • ulubione przyprawy, np. cynamon lub wanilia

Sposób przygotowania:

Orzechy laskowe posiekaj. Następnie wcześniej namoczone i odsączone daktyle pomieszaj z kakao, orzechami, odrobiną wody od daktyli i ulubionymi przyprawami. Całość zmiksuj na gładki krem. Gotową nutellę serwuj z pełnoziarnistym pieczywem. Możesz dorzuć na kanapki również ulubione owoce.

AWOKADO ZAPIEKANE Z JAJKIEM I ŁOSOSIEM

Składniki:

  • 1 awokado
  • plaster łososia wędzonego
  • 2 jaja
  • sok z cytryny, sól, pieprz (do smaku)

Sposób przygotowania:

Awokado przekrój na pół i wyjmij pestkę. Do zagłębienia po niej włóż kawałek łososia i wbij na niego surowe jajko. To samo zrób z drugą połową owocu. Dopraw całość do smaku, a później włóż obie połówki do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika na 180 stopni. Piecz około 10/15 minut (aż jajko się zetnie).

Przeczytaj też: Dlaczego należy spożywać awokado?

DUTCH BABY - PIECZONY NALEŚNIK

Składniki:

  • 2 jaja
  • 150 ml mleka - może być roślinne
  • 100 g mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • szczypta wanilii
  • owoce sezonowe

Sposób przygotowania:

Jajka, mleko i mąkę zmiksuj na gładką masę. Potem dodaj do niej ulubione przyprawy - np. wanilię. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni, a na patelni (wybierz taką, którą można wstawić do piekarnika) rozgrzej masło. Co dalej? Później wlej na nią przygotowaną masę i włóż od razu do rozgrzanego piekarnika. Piecz około 20 minut. Gdy naleśnik zacznie szybko rosnąć - zwłaszcza na bokach - wyjmij danie z piekarnika. Na środku naleśnika, we wgłębieniu, włóż ulubione owoce. Przed podaniem możesz delikatnie oprószyć kakao.

SAŁATKA Z FIGAMI, FETĄ I ORZECHAMI WŁOSKIMI

Składniki:

  • garść szpinaku świeżego
  • garść rukoli
  • 2 świeże figi
  • 50 gramów fety
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżka soku z limonki lub cytryny
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Szpinak i rukolę opłucz, osusz i wyłóż do miski. Następnie dodaj pokrojone figi, posiekane orzechy włoskie i pokruszoną fetę. Całość polej mieszanką oliwy, soku z cytryny, miodu, soli i pieprzu.

Przeczytaj też: Orzechy włoskie – kalorie i właściwości, orzechy włoskie w ciąży

KOKTAJL ŚNIADANIOWY

Składniki:

  • 1 filiżanka espresso
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1 szklanka mleka roślinnego lub krowiego
  • 2 łyżki płatków owsianych/jaglanych
  • pół banana

Sposób przygotowania:

Całość zmiksuj. Koktajl możesz schłodzić lub od razu wypić.

Zobacz film: Regularne spożywanie śniadań - czy warto?

Źródło: Dzień Dobry TVN

Data aktualizacji: 06.05.2020,
Opublikowano: 06.05.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej
Potrawy wielkanocne - przepisy i lista dań. Co powinno znaleźć się na świątecznym stole?

To już ostatni moment, by zaplanować wielkanocne menu. W ramach inspiracji przygotowaliśmy dla was listę najpopularniejszych wielkanocnych potraw, które powinny znaleźć się na świątecznym stole. Choć święta w tym roku będą wyglądały nieco inaczej, nie oznacza to, że trzeba rezygnować z wielkanocnych przysmaków.

Czytaj więcej
Flądra, dorsz, łosoś a może halibut? Które ryby są najzdrowsze?

W tym roku, ze względu na panującą pandemię koronawirusa, większość z nas spędza urlop w Polsce. Nadmorskie kurorty przeżywają prawdziwe oblężenie. Nieodłącznym elementem wakacji nad Bałtykiem jest obiad w lokalnej smażalni ryb. Jaką rybę wybrać? Która jest najzdrowsza?

Czytaj więcej
Ciasto marchewkowe fit – jak je przygotować? Wartość odżywcza i właściwości lecznicze marchewki

Ciasto marchewkowe fit jest dietetycznym wypiekiem na bazie mąki pełnoziarnistej oraz bogatej w witaminy i minerały marchewce. Warzywo to jest bogatym źródłem substancji o działaniu przeciwutleniającym. Wykazują one właściwości antynowotworowe i hamujące procesy starzenia się organizmu. 

Czytaj więcej
7 korzyści z picia soku wiśniowego. Dobre wieści dla cukrzyków!

Lipiec to sezon na wiśnie. Słodko-kwaśne owoce z cierpką nutą są kwintesencją lata i mają mnóstwo wartości odżywczych. Spiesz się i zrób zapasy, z których przygotujesz przepyszny sok, który nie tylko wzmocni twoją odporność, ale też zadba o dobry i spokojny sen. Sprawdź, jakie jeszcze płyną korzyści z picia soku wiśniowego.

Czytaj więcej
Kalarepa - czy jest zdrowa? Zastosowanie kulinarne, wartości odżywcze i właściwości zdrowotne kalarepy 

Kalarepa jest warzywem o słodkawym miąższu, które można jeść na surowo lub w postaci duszonej, gotowanej, zapiekanej. Dostarcza organizmowi cennych związków odpowiedzialnych m.in. za regulowanie pracy jelit, prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku oraz układu krwiotwórczego. 

Czytaj więcej
Bakłażan – wartości odżywcze i zdrowotne. Przykładowe przepisy z bakłażanem

Bakłażan, którego nazwa botaniczna to psianka podłużna, coraz częściej gości w polskich domach. Oprócz walorów smakowych i atrakcyjnego wyglądu oberżyna ma też cenne właściwości zdrowotne, a zwłaszcza antyoksydacyjne. Stanowi doskonałe źródło witamin i składników mineralnych.

Czytaj więcej
Sernik jaglany – przepis na smaczne i bezglutenowe ciasto. Co zawiera kasza jaglana?

Sernik jaglany przygotowywany jest na bazie kaszy jaglanej, która odznacza się wysoką wartością odżywczą. Wykazuje korzystne działanie na stan skóry, włosów i paznokci, wzmacnia organizm, a także wspomaga koncentrację, pamięć i uwagę. Kasza jaglana ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie jest wskazana diabetykom. 

Czytaj więcej
Forsycja - działa ochronnie na wzrok i wątrobę. Jakie właściwości mają kwiaty forsycji?

Forsycja to powszechnie występujący w Polsce ozdobny krzew, który oprócz atrakcyjnego wyglądu wykazuje też korzystne działanie na ludzki organizm. Uelastycznia i uszczelnia naczynia krwionośne, wpływa ochronnie na wzrok i wątrobę oraz obniża poziom cukru we krwi. Jesienią warto sięgnąć po suszone kwiaty forsyc

Czytaj więcej
Rokitnik – czyli rosyjski ananas. Jego owoce to naturalny lek na jesienne infekcje i... wysoki cholesterol

Rokitnik to krzew, którego owoce mają niezwykłe lecznicze właściwości. Ilością witaminy C ustępują jedynie dzikiej róży. Wzmacniają odporność, pomagają w leczeniu wrzodów, obniżają zły cholesterol. Z owoców rokitnika można zrobić wartościowy dżem lub nalewkę. Natomiast olej z rokitnika jest skarbnicą beta-karotenu, który poprawi kondycję skóry.

Czytaj więcej