10 produktów, które fatalnie wpływają na urodę

Getty Images

Sprzyjają powstawaniu nowych zmarszczek, pogarszają wygląd naszego ciała (nie tylko poprzez dodanie ekstra kilogramów, lecz także poprzez powiększenie pomarańczowej skórki), a także mają wpływ na #badhairday, łamliwość paznokci czy stan naszej cery. Sprawdź, jakie produkty znajdują się na czarnej, jedzeniowej liście.

Choć są łatwo dostępne, nasz organizm przyswaja je niechętnie. W dużych ilościach i przyjmowane regularnie zabierają nam nie tylko zdrowie, ale i piękny wygląd. Których potraw lub produktów spożywczych lepiej unikać szerokim łukiem? Zebrałyśmy 10 najpopularniejszych, które prawdopodobnie większość z nas ma na swoim sumieniu. Warto wiedzieć, że zamiana ich na lepsze jakościowo produkty może zdziałać więcej, niż drogie kremy czy luksusowe zabiegi kosmetyczne!

1. Słodkie napoje bezalkoholowe

Soki w kartonikach czy napoje gazowane zawierają ogromne ilości cukru, który przyczynia się do obumierania komórek. Poza tym produkty te mają w sobie wiele pustych kalorii, które z pewnością odznaczą się w twojej talii. Lubisz jednak ich słodki smak? Zamiast sztucznych wytworów, wybieraj te naturalne. Świeżo wyciskany sok nie tylko zapewni Ci odpowiednią dawkę witamin, lecz także zaspokoi mały głód.

2. Alkohol

Ten produkt na nic nie działa korzystnie. Warto jednak wiedzieć, że poza szkodliwym działaniem na nasze narządy, odwadnia organizm, czyli krótko mówiąc… odbiera nam wodę, której zawdzięczamy blask i jędrność skóry. Czym go zastąpić? Owocowymi sokami, a najlepiej H2O.

3. Produkty bogate w tłuszcze trans

Co w ogóle kryje się pod pojęciem tłuszczy trans? Utwardzone oleje roślinne. I choć oleje roślinne same w sobie są dla nas dobre, gdy dochodzi do procesu ich utwardzania, następuje zmiana właściwości. Produkty, które go zawierają w dużych ilościach, fatalnie działają na nasze zdrowie (powodują na przykład cukrzycę czy miażdżycę), a dodatkowo odbijają się na naszej cerze pod postacią pryszczy. Jakich produktów lepiej więc omijać? Wszystkich tych, które możemy zaliczyć do grona żywności przetworzonej, czyli między innymi zupy z proszku, sztuczne sosy czy słone przekąski.

4. Chipsy

A skoro o słonych przekąskach mowa… czy wiesz, że zawarta w nich sól powoduje wzrost ciśnienia krwi, a co za tym idzie, zmniejszenie produkcji kolagenu? Jeśli zastanawiasz się, dlaczego to dla nas takie istotne, podpowiadamy, że bez niego nasza skóra traci elastyczność… Czy można je więc zastąpić? Na przykład chipsami z jarmużu.

5. Słodycze

Cukier, cukier i jeszcze raz cukier. Jak już wspominałyśmy, przyczynia się on do obumierania komórek, lecz gdyby tego było mało, zmniejsza tez elastyczność skóry, poprzez bezpośredni wpływ na krwionośne naczynia. Jest on odpowiedzialny również za nieestetyczne wypryski na twarzy, większe cienie pod oczami, cellulit czy przetłuszczające się włosy…Nasza rada? Zamiast gotowych łakoci, sięgaj po słodkie owoce.

6. Kawa

Tak jak i alkohol odwadnia nasz organizm. Przyjmowana w dużych ilościach sprawia, że skóra traci blask i elastyczność. Co więc można pić zamiast niej? Wodę z owocami, świeże soki czy ziołowe herbaty.

7. Ostre pokarmy

Trądzik, nadmierna produkcja sebum, a nawet stany zapalne. To wszystko możesz sobie zafundować, kładąc na talerzu ostro przyprawione potrawy czy produkty, które same w sobie są już ostre. Lubisz intensywne smaki? Zdecyduj się na zioła.

8. Czerwone mięso

Czy wiesz, że zbyt duże i zbyt częste dawki czerwonego mięsa dla naszego organizmu to niemalże gwarancja przedwczesnego starzenia się skóry? Nie mówimy oczywiście, byś całkowicie zrezygnował z tego typu posiłków, niemniej staraj się robić to rzadziej. Zamiast niego wybieraj jajka, ryby czy rośliny strączkowe. Poczujesz się nie tylko lżej, ale i piękniej!

9. Proste węglowodany

Proste węglowodany posiadają wysoki indeks glikemiczny. Co to oznacza dla naszej skóry? Utratę elastyczności. Jeśli więc jesteś fanką białych makaronów czy pieczywa, polecamy zamienić je na produkty pełno zbożowe, a po jasne wyroby sięgać jedynie okazyjnie.

10. Produkty zawierające sztuczne barwniki

Ostatnie miejsce na naszej liście zajmują sztuczne barwniki. Nie znaczy to jednak, że sa one dla nas mniej szkodliwe. Tego typu substancje nie tylko fatalnie działają na wagę, lecz także mają odzwierciedlenie w stanie naszej cery – sprawiają, że skóra traci elastyczność i szybciej pojawiają się na twarzy zmarszczki.

Zobacz film: czy warto robić sobie przerwy od diety?


Źródło: Dzień Dobry TVN

Data aktualizacji: 15.01.2020,
Opublikowano: 15.01.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej