Ikea nie
zwalnia tempa i aktywnie bierze udział w wegańskiej rewolucji. W menu ich
popularnych restauracji znajdziemy wkrótce roślinne penne ze „sztucznym mięsem”.
Ikea
wprowadza „sztuczne mięso”
Jego
receptura powstała we współpracy z firmą The Vegetarian Butcher należąca do
Unilever. Twórcy zapewniają, że ich produkt składający się z soi, nie różni się
znacząco "pod względem tekstury i smaku od mięsa zwierzęcego".
„ Cały czas staramy się rozwijać naszą ofertę gastronomiczną, także o
produkty w całości przygotowane na bazie składników roślinnych. Chcemy
odpowiadać na wyzwania stojące przed branżą spożywczą, jeżeli chodzi o kwestie
zrównoważonego rozwoju, a także na oczekiwania naszych klientów, którzy chętnie
sięgają po roślinne wersje naszych produktów. Świadczy o tym popularność
warzywnych klopsów, wege hot doga, a także wegańskich lodów truskawkowych,
które na stałe są w naszej ofercie” - tłumaczył Tomasz Jachimczak, country commercial
& range manager z IKEA w wywiadzie dla wirtualnemedia.pl
Wegańskie penne to już kolejna roślinna propozycja w menu Ikea. W 2019 roku
ogromną popularnością cieszyły się wegańskie hot-dogi. Wegan ucieszy fakt, że
cena dania nie odstaje od tradycyjnej oferty – koszt makaronu ze „sztucznym
mięsem” to 8,99 zł. Nową wegańską pozycję Ikei, będzie można skosztować już od
17 marca 2020 roku.
Zobacz video: Przepis na kotlet schabowy bez schabu Darii Ładochy
Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają.
Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego?
Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?
Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik?
Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.
Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?
Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?
Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?
Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?