Zioła na kobiece dolegliwości: infekcje intymne, uderzenia gorąca przy menopauzie

Sam Burnett Photography/getty images

Skutecznym wsparciem dla terapii farmakologicznej mogą okazać się zioła. Kiedy dokucza nam niestrawność sięgamy po miętę lub rumianek, na ukojenie nerwów parzymy melisę. W jakie zioła warto zaopatrzyć domową apteczkę, kiedy dokuczają nam dolegliwości natury intymnej? Bóle menstruacyjne, infekcje oraz dolegliwości okresu menopauzy?

Pokrzywa

W liściach pokrzywy znajdziemy wiele wartościowych mikroelementów takich jak: potas, wapń, siarka czy żelazo. To właśnie z tego względu zaleca się picie naparu z pokrzywy przy obfitych miesiączkach, które mogą doprowadzić do osłabienia, a nawet niedokrwistości. Zawarte w pokrzywie garbniki, flawonoidy i witamina K poprawiają krzepliwość krwi i mogą skrócić krwawienie. Co więcej pokrzywa wykazuje również właściwości przeciwzapalne i ściągające, a więc zaleca się jej picie także w leczeniu stanów zapalnych pochwy.

Krwawnik

Substancje zawarte w krwawniku, a więc garbniki, flawonoidy, kwas askorbinowy pomagają w regulowaniu cyklu menstruacyjnego, zmniejszają obfite krwawienie oraz działają łagodząco i rozkurczająco w przypadku bólów miesiączkowych. Krwawnik ma również działanie antybakteryjne i grzybobójcze, dlatego zaleca się stosowanie nasiadówek z krwawnika w przypadku stanów zapalnych pochwy i przy upławach.

Wiesiołek dwuletni

Olej z nasion wiesiołka reguluje gospodarkę hormonalną w organizmie kobiety. Dlatego przypisuje mu się takie właściwości jak niwelowanie napięcia, łagodzi ból piersi i bóle menstruacyjne, drażliwość i wahania nastroju związane ze zbliżającą się miesiączką.

Pięciornik gęsi

Dzięki wysokiej zawartości garbników pięciornik gęsi ma silne właściwości przeciwbólowe i przeciwskurczowe. Związki goryczkowe zawarte w pięciorniku działają rozkurczowo na mięśnie gładkie macicy. Dzięki właściwościom przeciwzapalnym można je również stosować do nasiadówek w przypadku infekcji intymnych.

Niepokalanek

Substancje zawarte w niepokalanku mają wpływ na przysadkę mózgową, która reguluje pracę całego układu hormonalnego. Napar z niepokalanka łagodzi drażliwość, niepokój, wahania nastroju. Zmniejsza również częstotliwość i nasilenie uderzeń gorąca.

Pluskwica groniasta

Korzeń z pluskwicy działa tonizująco, rozkurczowo i przeciwzapalnie oraz aktywizuje działanie żeńskich hormonów płciowych i ma właściwości estrogenne. Dzięki naparowi z pluskwicy możemy zmniejszyć częstotliwość uderzeń gorąca, ukoić nerwy i niweluje chwiejność emocjonalną. Dlatego też napary z pluskwicy uważa się za jedno z najskuteczniejszych ziół w łagodzeniu dolegliwości związanych z menopauzą.

Dzięgiel chiński

Stabilizuje gospodarkę hormonalną kobiet (dzięki dużej ilości fitoestrogenów). Napar z dzięgiela łagodzi uderzenia gorąca, zmniejsza suchość pochwy w okresie menopauzy, wzmacnia mięśnie macicy. Poprawia też kondycję skóry i przywraca równowagę psychiczną.

Zobacz film: Kiedy pojawia się menopauza?

źródło: dzień dobry TVN

Data aktualizacji: 03.06.2020,
Opublikowano: 02.06.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
Niedobór witaminy C – przyczyny. Sposoby uzupełniania kwasu askorbinowego

Niedobór witaminy C, czyli kwasu askorbinowego, zaburza prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Przede wszystkim powoduje spadek odporności, co zwiększa ryzyko rozwoju infekcji. Negatywnie wpływa na kondycję skóry i błon śluzowych. Odpowiada za rozwój szkorbutu.

Czytaj więcej
Witamina B12 (kobalamina) - występowanie, dawkowanie i przyswajalność

Witamina B12 ma niezwykle ważne właściwości dla organizmu człowieka - jest zaangażowana w produkcję czerwonych krwinek, wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, pobudza apetyt i zapewnia nam równowagę psychiczną.

Czytaj więcej
Witamina K i K2 MK-7 - występowanie, właściwości, przeciwdziałanie

Witamina K2 jest jedną z trzech najważniejszych substancji w grupie, która jest nazywana zwyczajowo "witaminą K" ze względu na podobną budowę i działanie należących do niej substancji. K2 była od zawsze znana jako uczestnicząca w krzepnięciu krwi, jednak od niedawna wiemy, że ma też inne funkcje, niektóre z nich podobne do witaminy D3 - chroni kości przed złamaniami i zapobiega wapnieniu żył.

Czytaj więcej
Jak zatrzymać siwienie w młodym wieku? Poznaj przyczyny przedwczesnego siwienia

Siwienie włosów w młodym wieku to proces, na który mają wpływ geny, styl życia, niedobór witamin i substancji odżywczych oraz zaburzenia funkcjonowania tarczycy. W niektórych przypadkach przedwczesnemu siwieniu można zapobiegać lub skutecznie je spowolnić.

Czytaj więcej
Magnez – naturalne źródła tego makroelementu. Gdzie jest go najwięcej? 

Magnez odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie człowieka. Zapewnia m.in. prawidłową funkcję układu nerwowego, mięśniowego, odpornościowego oraz serca. Najbogatszymi źródłami magnezu są: pestki dyni, naturalne kakao, kasza gryczana, płatki owsiane oraz orzechy.

Czytaj więcej
Kobalt – właściwości, rola w organizmie, skutki niedoboru i nadmiaru

Kobalt, Co (łac. cobaltum) jest pierwiastkiem chemicznym należącym do grupy metali przejściowych w układzie okresowym. Odkryto go w 1753 r. Zapotrzebowanie na ten mikroelement jest niskie, jednak niedobór kobaltu może powodować zaburzenia w procesie krzepnięcia krwi.

Czytaj więcej