Chorujesz na cukrzycę? Wprowadź ziemniaki do codziennej diety!

Fot: fcafotodigital / gettyimages.com

Ziemniak zawiera liczne witaminy i składniki mineralne, które wspierają m.in. pracę przewodu pokarmowego i serca. Warzywo polecane jest także osobom, które chorują na cukrzycę lub mają zbyt wysoki poziom cholesterolu. Dlaczego warto wprowadzić ziemniaki do codziennego menu?

Ziemniaki znajdują szerokie zastosowanie kulinarne, ale są również wykorzystywane w medycynie naturalnej. Stanowią dobre źródło witaminy C, która wzmacnia odporność organizmu i korzystnie wpływa na stan naczyń krwionośnych. W ich składzie znajdują się również inne cenne związki, m.in. potas i witaminy z grupy B.

Ziemniak - wartość odżywcza

Ziemniak jest warzywem pochodzącym z Ameryki Południowej znanym już od tysięcy lat. Wbrew powszechnie panującej opinii ziemniaki nie są wysokokaloryczne i tuczące. W 100 g (po ugotowaniu) dostarczają około 71 kcal. Ich wartość energetyczna zwiększa się w wyniku zestawiania ziemniaków z różnego rodzaju dodatkami, takimi jak panierowane kotlety czy tłusty sos. W 100 g ugotowanych ziemniaków znajduje się: 1.8 g białka, 0.1 g tłuszczów, 15 g węglowodanów (głównie w postaci skrobi) oraz 1.4 g błonnika pokarmowego. Ziemniaki są dobrym źródłem witamin i minerałów. W ich składzie występują duże ilości witaminy C, która należy do związków o działaniu antyoksydacyjnym. Ponadto ziemniaki dostarczają: witamin z grupy B (B1, B2, B3, B6), witaminę K, potas, fosfor, magnez, cynk, mangan, żelazo, miedź.

Ziemniak - za co odpowiadają zawarte w nim witaminy i inne związki?

Substancje obecne w ziemniakach odgrywają ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu całego organizmu. Przyczyniają się do obniżania ciśnienia tętniczego krwi oraz wspomagają usuwanie nadmiaru wody z organizmu. Ziemniaki wpływają na pracę układu pokarmowego i przeciwdziałają zaparciom, biegunkom oraz problemom trawiennym. Gotowane są lekkostrawne, dlatego mogą pojawić się w diecie dzieci, osób starszych oraz z zaburzeniami ze strony przewodu pokarmowego. Zawarte w nich witaminy i minerały usprawniają proces krzepnięcia krwi, wspierają funkcjonowanie narządu wzroku oraz poprawiają stan i kondycję skóry. Witaminy z grupy B mają pozytywny wpływ na działanie układu nerwowego i prowadzą do usprawnienia procesów poznawczych: pamięci, uwagi i koncentracji. Witamina C należy do związków antyoksydacyjnych, a więc neutralizujących szkodliwe działanie wolnych rodników tlenowych. Do jej roli należy m.in. wzmacnianie odporności organizmu, dzięki czemu zmniejsza podatność na infekcje, grypę i przeziębienia. Ponadto, witamina C zawarta w ziemniakach uszczelnia i uelastycznia naczynia krwionośne wspomagając działanie układu sercowo-naczyniowego. Ma również właściwości kosmetyczne, gdyż opóźnia procesy starzenia się skóry, działa przeciwzmarszczkowo, rozjaśniająco i odmładzająco.

Ziemniaki - właściwości zdrowotne i lecznicze

Ziemniaki wykazują właściwości lecznicze, które od wieków wykorzystywane są w medycynie naturalnej. Sok z surowych bulw znajduje zastosowanie w leczeniu zgagi, nadkwasoty oraz choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Okłady z tartych, surowych ziemniaków są skutecznym środkiem na oparzenia. Dodatkowo działają napinająco na skórę redukując zmarszczki i łagodząc pęknięcia skóry. Kisiele przygotowane na bazie mączki ziemniaczanej znajdują zastosowanie jako preparat osłonowy i ochronny na błonę śluzową żołądka, np. przy zatruciach pokarmowych. Gotowane i rozdrobnione ziemniaki stosowane są jako naturalna maseczka zmniejszająca oznaki zmęczenia skóry.

Po ziemniaki powinny sięgać osoby, które chorują na cukrzycę. Ugotowane i jedzone na zimno lub w temperaturze ciała mają dużo niższy indeks glikemiczny. Oznacza to, że po ich zjedzeniu stężenie glukozy we krwi nie rośnie tak gwałtownie. Dzieje się tak ponieważ obróbka termiczna sprawia, że zawarta w warzywie skrobia zmienia się w tzw. skrobię oporną, która przechodzi przez układ pokarmowy w stanie praktycznie niezmienionym. Dzięki temu nie tylko poziom glukozy trzymany jest w ryzach, ale także cholesterolu. Skrobia zmniejsza także ryzyko zachorowania na raka jelita grubego i zapewnia lepsze wchłanianie składników mineralnych z pożywienia.

Przekonajcie się, z czym obiad będzie najzdrowszy! Kasza, ryż, makaron czy ziemniaki - co wybrać?

Zobacz film: Test: Z czym obiad będzie najzdrowszy - z ryżem, kaszą, ziemniakami czy makaronem? Źródło: 36,6

Ziemniaki - jak je przyrządzać, aby zmniejszyć utratę witamin i minerałów?

Ziemniaki wskutek obróbki wstępnej (mycie, obieranie) oraz termicznej (gotowanie, pieczenie, smażenie) tracą duże ilości witamin i minerałów. W celu ograniczenia tych strat należy przestrzegać kilku podstawowych zasad w trakcie przygotowywania ziemniaków. Najwięcej cennych składników znajduje się tuż pod skórką. Z tego powodu ziemniaki powinno obierać się jak najcieniej lub wcale. Można je piec lub gotować w mundurkach. Wskazane jest gotowanie ziemniaków na parze lub przy użyciu szybkowaru, wówczas dochodzi do mniejszych strat witaminy C. W wyniku przetrzymywania w wodzie obranych i pokrojonych ziemniaków dochodzi do znacznej redukcji zawartych w nich składników mineralnych. Warzywa te należy obierać i kroić niedługo przed gotowaniem, ewentualnie można je wcześniej obrać (bez krojenia) i wrzucić w całości do garnka z zimną wodą. Ziemniaki powinno się gotować w małej ilości wody. Większe stężenie soli przyczynia się do obniżenia strat cennych składników odżywczych.

Ziemniaki - komu nie są zalecane?

Ziemniaki, zwłaszcza przygotowywane w tradycyjny sposób nie są zalecane osobom z niewydolnością nerek ze względu na dużą zawartość potasu. Przy schorzeniu tym, ziemniaki należy gotować w dużej ilości wody, kilkukrotnie ją wymieniając w trakcie obróbki termicznej. W ten sposób dochodzi do wypłukiwania potasu z ziemniaków. Warzywa te nie są również wskazane przy schorzeniach reumatycznych, gdyż mogą przyczynić się do zaostrzenia sztywności i bólu stawów.

Data aktualizacji: 09.09.2020,
Opublikowano: 09.09.2020 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej