Żebra wołowe USA pieczone w piekarniku – doskonałe na święta

mat. prasowe 

Żebra wołowe to klasyka amerykańskiej kuchni. Najczęściej robione są na grillu, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby upiec je w piekarniku! Jeśli w te święta chcesz zaskoczyć gości, zaopatrz się w amerykańską, marmurkową wołowinę i zaserwuj im żebra wołowe w sosie BBQ lub czerwonym winie. Niezapomniane kulinarne doznania gwarantowane!

Short ribs USA - poznaj wyjątkowe żeberka wołowe

 Amerykanie tradycyjnie przyrządzają żebra wołowe na grillach gazowych, które umożliwiają swobodną regulację temperatury. Cały proces przygotowywania i pieczenia mięsa trwa nawet 10 godzin w niskiej temperaturze! Jest to tak zwana technika low&slow. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby żeberka upiec w domu we własnym piekarniku, trzymając się zasad, które obowiązują podczas klasycznego BBQ.

Zanim przystąpisz do gotowania, musisz zakupić odpowiedni gatunek mięsa. Jakie żeberka wołowe sprawdzą się idealnie w roli świątecznego obiadu? Oryginalne amerykańskie “short ribs” oznaczone klasą jakości USDA CHOICE, która świadczy o bardzo wysokiej jakości mięsa. Takie żeberka znajdziesz w sklepie z wołowiną premium bbq.pl. Jest to rodzaj starannie wyselekcjonowanej, marmurkowej, sezonowanej wołowiny, która zachwyca smakiem i strukturą, będąc przy tym bogatym źródłem cynku, żelaza i innych składników odżywczych.

Żebra wołowe w sosie BBQ - jak je przygotować?

Żeberka w sosie barbeque to potrawa, która stanowi kwintesencje amerykańskiego grillowania. W sezonie zimowym również możesz przygotować tę potrawę, wykorzystując piekarnik. Żebra wołowe w sosie BBQ to doskonała propozycja na święta. Nie dość, że są pyszne i pożywne, to dodatkowo pięknie prezentują się na stole. Ponadto można podawać je z różnymi dodatkami, co także stanowi ich ogromną zaletę. Jak więc przyrządzić żebra wołowe w sosie BBQ dla 6 osób?

Żebra wołowe (ok. 2,5 kg) posmaruj musztardą i obtocz dokładnie w marynacie, a następnie wstaw do lodówki na 6 do 12 godzin. Im dłużej, tym wyraźniejszy i bardziej złożony będzie smak całej potrawy. Do przygotowania marynaty potrzebujesz:

  • 1 łyżeczki czarnego pieprzu;
  • 1 łyżeczki soli;
  • 1,5 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1,5 łyżeczki papryki słodkiej;
  • 1 łyżeczkę papryki ostrej;
  • 1,5 łyżeczki czosnku granulowanego.

Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać. Po wykonaniu tej czynności możesz przystąpić do przyrządzania sosu BBQ. Umieść w miseczce:

  • 2 łyżki oleju;
  • 5 łyżek miodu;
  • 100-150 g śliwki wędzonej;
  • 100-150 g śliwki węgierki;
  • 2 cebule;
  • 2 papryczki chilli;
  • 2 puszki pomidorów bez skórki;
  • 100 ml sosu worcestershire lub balsamicznego;
  • 0,5 l Coca Coli;
  • opcjonalnie 200 ml czerwonego, wytrawnego wina.

Po wymieszaniu i zblendowaniu wszystkich składników uzyskasz wyśmienity sos BBQ! Zamarynowane żeberka przełóż do brytfanny i zakryj folią aluminiową. Następnie piecz mięso przez ok. 2,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 165 °C. Po upływie tego czasu wyciągnij żebra wołowe, usuń folię aluminiową i rozgrzej piekarnik do 200 °C. W międzyczasie z obu stron wysmaruj mięso sosem BBQ i wstaw ponownie do piekarnika na 5 minut. Następnie powtórz tę czynność, obracając żeberka na drugą stronę. Gotowe! Pyszne żebra wołowe USA z piekarnika możesz zaserwować z pieczonymi ziemniakami lub domowymi frytkami, sałatką colesław i krążkami cebulowymi. Takiego zestawu nie powstydziłby się żaden amerykański szef kuchni!

mat. prasowe 

Przepis na żebra wołowe w czerwonym winie

  • Szukasz przepisu na żebra wołowe w bardziej wyrafinowanym i nietypowym wydaniu? Postaw na żeberka wołowe z piekarnika w czerwonym winie! Jakich składników potrzebujesz, aby przyrządzić to aromatyczne danie dla 6 osób?
  • ok. 2,5 kg short ribs USA;
  • 6 łyżek mąki pszennej;
  • 3 cebule;
  • 4 marchwie;
  • 5 pieczarek;
  • ½ butelki czerwonego wytrawnego wina;
  • ok. 1 l bulionu wołowego;
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego;
  • łyżeczkę soli i pieprzu;
  • 3 gałązki rozmarynu;
  • 6 gałązek tymianku.

Piekarnik rozgrzej do 180°C. Następnie obierz warzywa, marchewkę pokrój w plastry, pieczarki w ćwiartki, a cebulę w kostkę. Wrzuć je na patelnię z rozgrzanym olejem i smaż przez ok. 5 minut. Po tym czasie zdejmij jarzyny z patelni i odstaw je na bok.

Umyte i osuszone żebra wołowe posyp z obu stron solą i pieprzem, a następnie każde żebro dokładnie obtocz w mące. Teraz obsmaż żebra wołowe na mocnym ogniu z obu stron i zdejmij z patelni. Do naczynia żaroodpornego wlej wino, bulion i koncentrat pomidorowy i włóż podsmażone żeberka, a także wcześniej przygotowane warzywa. Na wierzchu ułóż gałązki tymianku i rozmarynu. Naczynie przykryj pokrywką i wstaw do piekarnika na ok. 2 godziny. Następnie zmniejsz temperaturę do 160°C i kontynuuj pieczenie przez kolejne 45 minut. Po wyjęciu naczynia z piekarnika, odstaw je na ok. 15 minut bez odkrywania. To wszystko! Pieczone żeberka w czerwonym winie najlepiej podawać z ziemniaczanym purée i warzywami gotowanymi na parze. Opcjonalnie możesz podać je w towarzystwie kopytek lub innych klusek, które dobrze wchłaniają sos.

Data aktualizacji: 30.11.2022,
Opublikowano: 29.11.2022 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej