Zdrowa kolacja. Jakich produktów unikać przed snem?
mat. prasowe
Mówi się, że najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia jest śniadanie. To prawda - pierwsze danie dostarcza organizmowi dużą dawkę energii na rozruch. Do kolacji większość z nas podchodzi sceptycznie. Niektórzy specjalnie ją pomijają, aby nie przejadać się na noc i przy okazji zrzucić kilka zbędnych kilogramów. W codziennym jadłospisie odpowiednio przyrządzona kolacja jest równie ważna jak śniadanie. Co jeść wieczorem, a czego lepiej unikać?
Zdrowa kolacja, czyli jaka?
Na początek warto obalić jeden popularny mit żywieniowy. Pomijanie kolacji nie oznacza, że zaczniesz szybciej gubić zbędne kilogramy. Żeby schudnąć, trzeba jeść - zdrowo, różnorodnie i regularnie. Kolacja to zazwyczaj piąty posiłek w codziennym jadłospisie, równie ważny jak inne dania. Zdrową kolację powinieneś zjeść minimum dwie godziny przed snem. Ten czas wystarczy, aby organizm dokładnie strawił posiłek i przyswoił z niego wszystkie wartości odżywcze. Na kolację najlepiej wybierać potrawy lekkostrawne. Świetnym pomysłem są na przykład kanapki z chudą wędliną i nabiałem, lekkie sałatki warzywne i zupy oraz warzywne risotto.
Na kolację możesz zjeść między innymi:
pieczywo pełnoziarniste i mieszane,
warzywa gotowane i surowe,
chudy nabiał,
chude mięso,
ryby morskie,
ryż brązowy.
Do picia:
soki owocowo-warzywne,
herbaty ziołowe i owocowe,
woda.
Kolacja - tych produktów lepiej unikać
Przed snem należy unikać produktów, które w swoim składzie mają kofeinę, cukry proste i tłuszcze trans. Kofeina pobudza organizm i może powodować problemy z zaśnięciem. Cukry proste gwałtownie podnoszą poziom glukozy we krwi, który spada po mniej więcej dwóch godzinach. Przez to znów czujesz się głodny i masz ochotę na nocne podjadanie. Tłuszcze trans to prosta droga do nadwagi. Czego nie jeść na kolację? Poniżej lista produktów:
tłuste dania mięsne,
fast-foody,
potrawy smażone i odgrzewane na tłuszczu,
dania typu instant,
tłusty nabiał,
słone przekąski (chipsy, krakersy),
słodkie przekąski i wyroby cukiernicze,
nasiona roślin strączkowych,
kiszonki.
Napoje:
słodkie napoje gazowane,
alkohol,
kawa,
czarna, mocna herbata,
inne napoje z kofeiną (energetyki itp.).
Sposób na zdrową kolację - catering dietetyczny
Tryb życia i pracy nie pozwala Ci na samodzielne przygotowanie zdrowej, odpowiednio zbilansowanej kolacji? Rozwiązaniem jest dieta pudełkowa, na przykład firmy Maczfit. Catering dietetyczny Maczfit to pięć różnorodnych posiłków, w tym kolacja, przyrządzona z najlepszych składników. W ofercie znajdziesz zarówno dania dla wegan i wegetarian, jak i osób, które nie tolerują laktozy oraz glutenu. Catering dietetyczny Maczfit to także możliwość skorzystania z bezpłatnej konsultacji dietetycznej. Jeśli nie wiesz, z jakich składników komponować kolację, aby odżywiać się zdrowo, specjaliści rozwieją wszystkie Twoje wątpliwości.
Autor:
Redakcja TVN
Data aktualizacji: 30.07.2021,
Opublikowano: 30.07.2021 r.
Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają.
Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego?
Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?
Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik?
Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.
Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?
Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?
Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?
Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?