Zapalenie błony śluzowej żołądka – objawy, leczenie naturalne i dieta

Fot: Africa Studio / stock.adobe.com

Zapalenie błony śluzowej należy do jednego z najpowszechniejszych schorzeń przewodu pokarmowego. Jego najczęstszą przyczyną jest zakażenie bakteryjne, ale stan zapalny może rozwinąć się również z innych powodów. W łagodzeniu dolegliwości stosuje się często leczenie naturalne i dietę.

Zapalenie błony śluzowej żołądka często nazywane jest po prostu zapaleniem żołądka, ponieważ stan zapalny rzadko ogranicza się tylko do błony śluzowej. Jest zjawiskiem bardzo złożonym, ponieważ w całym organizmie zachodzą wówczas zmiany morfologiczne, biochemiczne i immunologiczne. Choć to proces miejscowy, może towarzyszyć mu wiele objawów ogólnoustrojowych, będących następstwem uruchomienia mechanizmów obronnych.

Objawów zapalenia błony śluzowej żołądka nie należy lekceważyć, ponieważ nieleczone schorzenie często prowadzi do groźnych powikłań: nadżerek, krwawień, a nawet rozwoju komórek nowotworowych.

Zapalenie błony śluzowej żołądka – leczenie naturalne

Leczenie naturalne przy zapalaniu błony śluzowej żołądka powinno uzupełniać, ale nie zastępować kurację przeprowadzaną pod kontrolą lekarza. W przeciwnym razie można narazić się na zaostrzenie stanu chorobowego i rozwój groźnych powikłań. Dolegliwości związane z tym schorzeniem złagodzą dostępne w aptekach preparaty przeciw nadkwasocie lub inne leki bez recepty na zapalanie błony śluzowej żołądka.

Niekiedy sprawdzają się również zioła i inne produkty naturalne. Od dawna ceni się m.in. właściwości siemienia lnianego. Pozytywne efekty przynosi picie naparu z siemienia lnianego oraz nasion lnu i kozieradki, kwiatów lawendy, anyżu oraz korzenia prawoślazu. Stan zapalny łagodzą również wyciągi z korzenia lukrecji, liści melisy czy korzenia mniszka lekarskiego. Zaleca się również zażywanie octu jabłkowego, który pobudza produkcję kwasu solnego – uszkodzenie śluzówki prowadzi do zaniku komórek okładzinowych żołądka i zmniejszenia wydzielania tego kwasu.

Zapalenie błony śluzowej żołądka i dieta

Dieta przy zapaleniu błony śluzowej żołądka ma bardzo duże znaczenie dla zminimalizowana dolegliwości i poprawy komfortu życia chorego. Powinna być lekkostrawna, należy też unikać produktów pobudzających wydzielanie soków żołądkowych, dlatego z jadłospisu warto wyeliminować potrawy tłuste czy smażone, zastępując je daniami duszonymi lub gotowanymi.

Warto spożywać od 4 do 6 niewielkich posiłków, pamiętając, by przerwy między nimi nie były dłuższe niż 3 godziny. Bardzo ważne jest ograniczenie, a najlepiej całkowite zrezygnowanie z alkoholu, mocnej kawy czy herbaty, napojów gazowanych, ale również ostrych i pikantnych przypraw oraz produktów z dużą zawartością błonnika, czyli np. pieczywa pełnoziarnistego.

W diecie osób zmagających się z zapaleniem błony śluzowej żołądka nie powinno zabraknąć produktów bogatych w tryptofan, czyli aminokwas przekształcający się w serotoninę zwiększającą stężenie melatoniny – w czasie choroby rośnie na nią zapotrzebowanie organizmu. Dużo tryptofanu dostarczają m.in. banany, przetwory mleczne, daktyle czy orzeszki ziemne. Regularne spożywanie produktów zawierających bakterie probiotyczne pozwala z kolei zmniejszyć ryzyko zakażenia bakterią Helicobacter pylori – jedną z głównych przyczyn zachorowań na zapalenie błony śluzowej żołądka.

Przewlekłe zapalenie błony śluzowej żołądka

Najpowszechniejszą postacią choroby jest przewlekłe zapalenie błony śluzowej żołądka. To jedno z najczęstszych schorzeń przewodu pokarmowego. W około 80% przypadków jego przyczyną jest zakażenie bakterią Helicobacter pylori, której obecność wpływa na nabłonek gruczołowy żołądka, wzmagając proliferację komórek i uszkadzając produkcję śluzu. Charakterystyczną cechą zapalenia spowodowanego przez te bakterie jest występowanie grudek chłonnych, które są skupieniami limfocytów z centralnie położonym jądrem.

W rzadszych przypadkach przewlekłe zapalenie błony śluzowej żołądka towarzyszy schorzeniom autoimmunologicznym, np.: reumatoidalnemu zapaleniu stawów, zapaleniu tarczycy, chorobie Sjögrena, insulinozależnej cukrzycy czy niedokrwistości złośliwej. Może być też wywołane przez treść żółciową cofającą się do żołądka lub przyjmowaniem niesteroidowych leków przeciwzapalnych, preparatów żelaza i potasu.

Przyczynami ostrego zapalenia błony śluzowej żołądka są natomiast:

  • stres,
  • nadużywanie alkoholu,
  • stosowanie niesteroidowych leków przeciwzapalnych,
  • choroby ośrodkowego układu nerwowego,
  • zarzucanie żółci z dwunastnicy do żołądka.

Zapalenie błony śluzowej żołądka – objawy

Objawy zapalenia błony śluzowej żołądka w ostrej postaci występują zazwyczaj nagle. Chory skarży się wówczas na uczucie pełności w nadbrzuszu i utratę łaknienia, pojawiają się też wymioty. Przewlekłe zapalenie błony śluzowej żołądka, szczególnie wywołane przez bakterie Helicobacter pylori, często przebiega bezobjawowo. Niekiedy jego symptomami są: uczucie pełności w nadbrzuszu, ból nadbrzusza przed lub po jedzeniu, wzdęcia, nudności, odbijanie o treści kwaśnej czy utrata łaknienia.

W przypadku towarzyszących chorobie przewlekłych owrzodzeń czy nowotworów dołączają się inne objawy, czyli: postępujący spadek masy ciała, anemizacja, stany gorączkowe. W autoimmunologicznym zapaleniu żołądka obserwuje się niedokrwistość megaloblastyczną.

Zapalanie błony śluzowej żołądka – leczenie

Leczenie zapalenia błony śluzowej żołądka, w zależności od stopnia zaawansowania choroby, polega zwykle na przyjmowaniu preparatów neutralizujących kwaśną treść żołądkową (zawierających magnez lub glin), preparatów cytoprotekcyjnych (sukralfat, bizmut, misoprostol) i blokerów receptora H (ranitydyna, cymetydyna). Ostra krwotoczna gastropatia czasami wymaga interwencji chirurgicznej, czyli przeprowadzenia resekcji żołądka.

Zobacz film: Jak sposób gryzienia wpływa na trawienie? Źródło: 36,6

Bibliografia:

1.http://www.nowinylekarskie.ump.edu.pl/uploads/2007/5/426_5_76_2007.pdf,

2.http://www.czelej.com.pl/images/file/fragmenty%20ksiazek/Choroby%20zaka%C5%BAne%20i%20paso%C5%BCytnicze%20wyd%20II/ChZ%2027.pdf

Data aktualizacji: 19.12.2017,
Opublikowano: 18.10.2017 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Coś jest nie tak z twoją trzustką? Ten znak zauważysz w toalecie 

Większość z nas nie zwraca uwagi na wygląd stolca, a szkoda, bo może on być źródłem cennych informacji na temat naszego zdrowia. Ten tłuszczowy niekiedy świadczy o problemach z trzustką. Ale nie tylko. Co jeszcze może oznaczać? 

Czytaj więcej
Zapach z ust, który może zwiastować cukrzycę. Jak go rozpoznać? 

Cukrzyca to poważna choroba, która czasem długo nie daje żadnych objawów. Zdarza się też, że towarzyszące jej dolegliwości przez pacjentów w ogóle nie są kojarzone akurat z tym schorzeniem. Sygnałem, który powinien zaniepokoić, jest specyficzny zapach z ust. 

Czytaj więcej
Grzyby są zdrowsze niż myślimy!  Polecane są zwłaszcza osobom chorym na cukrzycę i nadciśnienie...

Grzyby najczęściej traktowane są tylko, jako dodatek do potraw, a szkoda. Poza świetnym smakiem zawierają sporo substancji odżywczych, bez których organizm człowieka nie może się objeść. Dlaczego warto jeść grzyby?

Czytaj więcej
Kawa szkodzi wątrobie? Naukowcy rozwiewają wszelkie wątpliwości

Kawa to napój, który na całym świecie cieszy się ogromną popularnością. Mimo że lekarze nie zniechęcają do jej picia, to wiele osób wciąż ma wątpliwości, czy napój jest bezpieczny np. dla wątroby. Czy jest się czego obawiać? 

Czytaj więcej
Rak wątroby - przyczyny, objawy, leczenie

Rak wątroby (HCC) najczęściej rozwija się u osób cierpiących na marskość pozapalną wątroby (związaną z wirusowym zakażeniem wątroby typu B i/lub C), marskość alkoholową lub niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Gdy nowotwór ten zostanie wykryty we wczesnym stadium rozwoju, leczenie operacyjne daje szansę całkowitego wyzdrowienia.

Czytaj więcej
Co jeść, aby podkręcić metabolizm?

Prawidłowe trawienie jest kluczem do zachowania dobrego stanu zdrowia, braku uczucia ciężkości i do utrzymania prawidłowej masy ciała. Są produkty, które wspomagają i napędzają układ trawienny. Warto wiedzieć, jak można wspierać organizm i cieszyć się dobrym samopoczuciem cały czas. 

Czytaj więcej
Co alkohol robi z wątrobą? Szkodliwy wpływ napojów procentowych na organizm

Alkohol towarzyszy nam niemal przez cały czas. To z nim świętujemy, a także w nim próbujemy zatopić smutki lub pozbyć się stresu po ciężkim dniu. Choć sprawia, że teoretycznie czujemy lepiej, to nie jest obojętny dla naszego zdrowia. Pity w nadmiarze może doprowadzić do bardzo poważnych problemów z wątrobą. Jak organizm radzi sobie z procentami i czego możemy się spodziewać, jeśli pijemy za często i zbyt dużo? Sprawdź, jakich objawów nie bagatelizować. 

Czytaj więcej
Co to jest SIBO? Objawy, przyczyny i leczenie SIBO

SIBO, funkcjonujący w nomenklaturze medycznej także jako zespół przerostu bakteryjnego jelita cienkiego, charakteryzuje wzrostem liczby niepatogennych bakterii powyżej 105 CFU w 1 mililitrze treści jelitowej z początkowego odcinka jelita cienkiego. SIBO – ta choroba może dawać mylne objawy. 

Czytaj więcej
Rak jelita grubego – co zrobić, aby na niego nie zachorować?

Z powodu raka jelita grubego każdego dnia umierają 33 osoby. Tym samym zajmuje on trzecie miejsce wśród najbardziej śmiertelnych nowotworów. Ale choroby można uniknąć. Wystarczy zmienić dietę i regularnie wykonywać kolonoskopię. Co jeszcze warto wiedzieć o raku jelita grubego i co zrobić, aby uniknąć choroby - wyjaśnia prof. Marek Bębenek, chirurg, onkolog, specjalista programu 36,6°C.

Czytaj więcej
Cukrzyca ciążowa. Czym jest i jak wygląda leczenie?

Cukrzyca to stan, kiedy w krwioobiegu znajduje się za dużo glukozy. Jest to spowodowane niedoborem insuliny, czyli hormonu, który reguluje i obniża poziom glukozy we krwi. Nieleczona cukrzyca ciążowa może skutkować groźnymi powikłaniami. Dlatego tak ważne jest jej wczesne zdiagnozowanie i leczenie. Sprawdź, jakie są objawy cukrzycy ciążowej. 

Czytaj więcej