Wrzodziejące zapalenie jelita grubego – dieta w zaostrzeniu i w okresie remisji

Fot: nensuria / gettyimages.com

Dieta we wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego powinna być lekkostrawna,niskotłuszczowa i uboga w błonnik pokarmowy. Wskazane jest jedzenie potraw gotowanych,rozdrobnionych i przecieranych. Dieta w zaostrzeniu często polega na żywieniu pozajelitowym w warunkach szpitalnych.

Ważnym elementem leczenia wrzodziejącego zapalenia jelita grubego jest dieta. Zalecenia żywieniowe muszą być dostosowane do stadium choroby. W okresie osłabienia objawów osobę chorą obowiązuje dieta łatwostrawna i niskotłuszczowa.

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego – dieta i jej rola

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego jest nieswoistym procesem zapalnym obejmującym błonę śluzową jelita grubego o przebiegu przewlekłym. Choroba charakteryzuje się okresami zaostrzeń i remisji, czyli ustąpienia objawów choroby. Dieta przy wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego pełni ważną rolę w leczeniu tego schorzenia. Stosowanie się do zaleceń żywieniowych zależnych od okresu choroby pozwala łagodzić objawy oraz zmniejsza ryzyko niebezpiecznych dla zdrowia powikłań. Objawami towarzyszącymi chorobie są m.in.: utrata apetytu, spadek masy ciała, biegunka z domieszką krwi i śluzu, gorączka, wzdęcia brzucha. U chorych często rozwija się niedokrwistość. Dieta we wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego ma również na celu zapewnić prawidłowy stan odżywienia chorego, czyli zapobiegać niedożywieniu. Ważne jest również wyrównywanie niedoborów pokarmowych, m.in. żelaza, którego zbyt mała ilość przyczynia się do niedokrwistości.

Dieta we wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego – zalecenia żywieniowe w okresie remisji

Dieta przy wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego w okresie remisji, czyli ustąpienia objawów choroby powinna być lekkostrawna. Oznacza to konieczność wyeliminowania z żywienia produktów bogatych w błonnik pokarmowy, który działa drażniąco na przewód pokarmowy i pobudza pracę jelit. Produktami przeciwwskazanymi w diecie przy wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego ze względu na wysoką zawartość błonnika są surowe warzywa i owoce oraz pełnoziarniste produkty zbożowe, takie jak: pieczywo razowe i żytnie, kasza gryczana, pęczak, brązowy ryż, ciemny makaron, otręby pszenne. Z produktów zbożowych stanowiących główne źródło energii, w żywieniu osoby chorej mogą pojawić się: pieczywo jasne, pszenne, suchary, biszkopty, jasne makarony (z mąki pszennej), drobna kasza (np. manna, jęczmienna), biały ryż. U większości chorych na wrzodziejące zapalenie jelita grubego pojawia się nietolerancja mleka i innych produktów mlecznych, dlatego najczęściej eliminuje się je z żywienia. W jadłospisie mogą pojawić się jaja kurze gotowane na miękko oraz omlety bądź jajecznica na parze, niedozwolone jest smażenie na oleju, a tym bardziej na maśle. Wskazane jest jedzenie chudych ryb, np. dorsza lub leszcza. Należy unikać ryb tłustych, konserwowych, marynowanych oraz wędzonych.

Nieswoiste zapalne choroby jelit, czyli co? Odpowiedź znajdziesz w filmie:

Zobacz film: Nieswoiste choroby jelit - co je wywołuje i jak wygląda ich leczenie? Źródło: 36,6.

Niedozwolone jest jedzenie produktów bogatych w tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, takich jak: tłuste rodzaje mięs (np. baranina), podroby, smalec, łój, słonina, boczek oraz konserwy mięsne. W diecie we wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego dozwolone są gotowane i rozdrobnione warzywa i owoce. Nie można ich jeść w postaci surowej, gdyż zawierają wówczas duże ilości błonnika pokarmowego. Należy unikać warzyw wzdymających i mogących powodować wzdęcia, do których zalicza się: kalafior, brokuły, kapusta, kalarepa, rzodkiew, brukselka.

Przeciwwskazanymi owocami są czereśnie i gruszki. Dieta przy wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego nie dopuszcza jedzenia produktów wysoko przetworzonych, żywności typu fast food, a także picia słodzonych napojów gazowanych, alkoholu oraz napojów z kofeiną.

Dieta przy wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego – jak przygotowywać potrawy?

W diecie na wrzodziejące zapalenie jelita grubego niedozwolonymi technikami przyrządzania potraw są: smażenie, duszenie z obsmażaniem, tradycyjne pieczenie z dodatkiem tłuszczu. Posiłki powinny charakteryzować się łatwą przyswajalnością, strawnością i dostępnością składników odżywczych. Potrawy zaleca się gotować w wodzie lub na parze, grillować lub piec bez dodatku tłuszczu (np. w folii, pergaminie) oraz dusić z pominięciem etapu obsmażania. Ważne jest również przecieranie, miksowanie i rozdrabnianie potraw. Dania można spulchniać poprzez dodanie do nich namoczonej bułki pszennej lub ubitych białek jaj.

Dlaczego tak trudno zdiagnozować choroby jelit? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Dlaczego łatwiej zdiagnozować wrzodziejące zapalenie jelit niż chorobę Leśniowskiego-Crohna? Źródło: 36,6.

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego – dieta w zaostrzeniu choroby

Dieta we wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego w okresie zaostrzenia, czyli nasilenia objawów choroby, różni się od tej stosowanej w okresie remisji. Zaostrzenie choroby często wiąże się z koniecznością hospitalizacji osoby chorej i wdrożeniem żywienia pozajelitowego, czyli drogą dożylną. Doustnie choremu podaje się diety przemysłowe ubogoresztkowe, czyli ubogie w błonnik pokarmowy. W okresie ustępowania objawów choroby do żywienia wprowadza się produkty naturalne i nisko przetworzone. Rozpoczyna się od diety płynnej – choremu podaje się słabą herbatę, napar z mięty lub rumianku, galaretkę z czarnych jagód bez cukru, słaby rosół. Dozwolone są również: marchewka puree, a następnie sucharki, jajko gotowane na miękko, biały ryż, bułka pszenna, ziemniaki puree, chude, mielone, gotowane mięso drobiowe i cielęce, a także z chudych ryb (np. dorsza, mintaja, pstrąga). Po ustąpieniu objawów choroby zalecana jest dieta lekkostrawna z ograniczeniem tłuszczu i błonnika pokarmowego.

Data aktualizacji: 11.12.2018,
Opublikowano: 19.07.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Alzheimerem można się zarazić? Niepokojące odkrycie badaczy

Priony to groźne białka, które przyczyniają się do rozwoju choroby Creutzfeldta-Jakoba. Najnowsze badania sugerują, że związki te mają swój udział w powstawaniu zmian w mózgu typowych dla schorzeń otępiennych, w tym alzheimera. Jak to możliwe?  

Czytaj więcej
Te objawy mogą wskazywać na cukrzycę, można je łatwo rozpoznać 

Cukrzyca to poważna choroba, z którą zmaga się coraz więcej osób. Jej najbardziej charakterystycznym objawem jest wysoki poziom glukozy we krwi. Co może o nim świadczyć? 

Czytaj więcej
Rak szyjki macicy, jak się przed nim chronić? W Polsce kobiety umierają z jego powodu codziennie

Rak szyjki macicy to choroba, którą w wielu krajach udało się niemal całkowicie wyeliminować. Niestety Polska znajduje się w grupie państw, w których nowotwór wciąż stanowi poważny problem.  

Czytaj więcej
Kiedy zaszczepić dziecko na odrę? WHO alarmuje, niepokojący wzrost zachorowań

W minionym roku odnotowano aż 45-krotny wzrost zachorowań na odrę. W ocenie WHO ten skok spowodowany jest mniejszą liczbą szczepień ochronnych wykonanych w czasie pandemii COVID-19. Czy grozi nam powrót tej niebezpiecznej choroby? 

Czytaj więcej
Sanepid apeluje: Ruszyły sczepienia przeciw odrze, uzupełnijmy zaległości 

Odra to wyjątkowo niebezpieczna i trochę zapomniana choroba. Niestety rezygnacja ze szczepień ochronnych może sprawić, że choroba wróci. Jak bardzo jest groźna?  

Czytaj więcej
W tym wieku przestań pić alkohol, aby uniknąć demencji. Lekarze potwierdzają

Picie alkoholu jest groźne dla zdrowia. Badacze przekonują, że w pewnym wieku sięganie po napoje wyskokowe staje się wyjątkowo niebezpieczne. Kiedy należy go zupełnie odstawić? 

Czytaj więcej
Nowe objawy COVID-19. To już nie utrata węchu i słuchu. Nowy wariant koronawirusa

Mimo że pandemii już nie ma, to koronawirus SARS-CoV-2 nie zniknął. Wirus mutuje i cały czas stanowi zagrożenie dla naszego zdrowia. Od pewnego czasu najbardziej aktywny jest wariant JN.1. Co o nim wiadomo? Jak bardzo jest niebezpieczny?  

Czytaj więcej
Alkohol na mrozie? To może być śmiertelnie niebezpieczne połączenie 

Wiele osób uważa, że nic tak nie rozgrzewa w zimie, jak alkohol. Tymczasem sięganie po tego rodzaju trunki, gdy przebywamy na mrozie może być bardzo niebezpieczne. Dlaczego i jakie mogą być tego konsekwencje? 

Czytaj więcej
Wirus RSV dominuje w polskich gabinetach, szaleje wśród dzieci i dorosłych 

Przybywa małych pacjentów zakażonych wirus RSV. Co gorsza, infekcja bywa na tyle niebezpieczne, że część dzieci wymaga hospitalizacji. Co warto wiedzieć o tym patogenie? Jak rozpoznać, że to właśnie on stoi za chorobą dziecka?  

Czytaj więcej
Niedobór witaminy B12, może doprowadzić do poważnych konsekwencji 

Witamina B 12 to jedna z ważniejszych substancji, bez których organizm człowieka nie może się obejść. Co może przemawiać za jej niedoborem? 

Czytaj więcej