Włośnica – objawy i leczenie, w jakiej temperaturze ginie?

Fot: fotolia.com

Włośnica jest poważną chorobą wywoływaną przez pasożyta – włośnia krętego (Trichinella spiralis). Do zakażenia nim dochodzi w wyniku spożycia surowego albo niewłaściwie przygotowanego mięsa, zwykle świni domowej lub dzikiej. W skrajnych wypadkach włośnica może prowadzić nawet do śmierci człowieka.

Włośnica, nazywana też trychinozą, jest uznawana za jedną z najstarszych chorób odzwierzęcych. Nadal stanowi spory problem – w Polsce każdego roku notowanych jest kilkadziesiąt przypadków zarażenia po zjedzeniu surowego lub niedogotowanego mięsa, najczęściej świń, także dzikich. Z badań przeprowadzonych w roku 2012 wynika, że 0,3% wolno żyjących dzików jest zakażona włosieniem krętym.

Włośnica – objawy

Otorbione larwy włośnia bywają usytuowane we wnętrzu włókien mięśni poprzecznie prążkowanych około 150 gatunków zwierząt, przede wszystkim świń i dzików, ale również m.in. psów, kotów, koni, niedźwiedzi, nutrii, wilków czy borsuków. Zakażenie człowieka następuje poprzez zjedzenie ich mięsa, surowego lub poddanego niewłaściwej obróbce termicznej.

Pod wpływem działania soków żołądkowych w przewodzie pokarmowym torebka łącznotkankowa otaczająca larwę ulega strawieniu i uwolnione pasożyty przedostają się do jelita cienkiego, gdzie w ciągu około 4 dni osiągają dojrzałość płciową. Samice zaczynają wówczas rodzić larwy – jedna około 1000–1500. Niektóre są niszczone przez system odpornościowy, jednak wiele rozprowadzanych jest wraz krwioobiegiem po całym organizmie. Mogą docierać do różnych narządów, w tym także mózgu, jednak najczęściej osiedlają się w mięśniach poprzecznie prążkowanych.

Włośnica jest następstwem alergizacji organizmu przez produkty przemiany materii pasożyta. Choroba może rozwinąć się w ciągu jednego lub kilku dni od zjedzenia zakażonego mięsa, jej przebieg i intensywność zależy przede wszystkim od liczby spożytych larw.

Wczesne objawy włośnicy są wywołane aktywnością samic włośnia w błonie śluzowej jelita i przypominają zazwyczaj zatrucie pokarmowe, pojawiają się wówczas zwykle bóle brzucha, mdłości, wymioty i biegunka. Tym dolegliwościom mogą towarzyszyć również:

  • gorączka sięgająca 39°C,
  • zwiększona potliwość,
  • dreszcze,
  • obrzęk i ból węzłów chłonnych,
  • zaczerwienienie i swędzenie skóry,
  • kaszel,
  • bóle mięśni.

W miarę postępu włośnicy pojawiają się też inne symptomy. Charakterystycznym objawem choroby jest alergiczne zapalenie naczyń, objawiające się wybroczynami, obrzękiem powiek i tkanki oczodołowej, z czasem mogą pojawić się również: ból oczu, krwotoki do gałki ocznej, nadwrażliwość na światło czy zaburzenia widzenia. Niekiedy występuje też wysypka na skórze.

W łagodnych przypadkach choroby większość objawów ustępuje po kilku miesiącach. W ciężkim przebiegu włośnicy, gdy larwy zaczynają przemieszczać się po całym organizmie, może dojść do zapalenia mięśnia sercowego, zapalenia płuc, zapalenia nerek, zapalenia opon mózgowych, uszkodzenia słuchu czy problemów z ośrodkowym układem nerwowym. Tego typu zaburzenia mogą prowadzić niekiedy do śmierci.

W jakiej temperaturze ginie larwa włośnia?

Włośnicy można zapobiec, unikając jedzenia mięsa, zwłaszcza wieprzowiny i dziczyzny, które nie zostało przebadane weterynaryjnie lub pochodzi z nieznanego źródła. Należy je również długo gotować, smażyć lub piec, ponieważ larwy włośnia giną w wysokiej temperaturze: w 65,5°C po 15 minutach. Pasożyt może być również zlikwidowany przez zamrożenie mięsa w bardzo niskich temperaturach, jednak potrzeba na to więcej czasu: -35°C ginie po 5 godzinach.

Należy także przestrzegać zasad higieny – starannie myć noże, naczynia i deski do krojenia, które miały kontakt z surowym mięsem.

Włośnica – leczenie

Jeśli włośnica zostanie odpowiednio wcześnie rozpoznana, zakażona osoba może wrócić do zdrowia i pełniej sprawności w ciągu 2–3 miesięcy. Jednak często pierwsze objawy choroby bywają bagatelizowane i mylone ze zwykłym zatruciem pokarmowym, co daje pasożytowi czas na rozprzestrzenienie się po organizmie. Wtedy leczenie może się znacznie przedłużyć.

Włośnica nie jest łatwa do zdiagnozowania. Obecność larw włośnia może czasami wykazać badanie krwi, szczególnie jeśli zostanie stwierdzony duży wzrost stężenia tzw. granulocytów kwasochłonnych, czyli białych krwinek chroniących organizm przed zakażeniem drobnoustrojami. Pasożyty może też wykryć biopsja mięśnia.

W leczeniu włośnicy stosuje się zazwyczaj farmaceutyki, przede wszystkim mebendazol, albendazol i tiabendazol, aplikowane przez 5–10 dni. Nie powinny ich jednak zażywać kobiety w ciąży. W terapii powikłań choroby – stanów zapalnych mięśnia sercowego, płuc lub mózgu – często zalecane są kortykosteroidy. Towarzyszące włośnicy dolegliwości bólowe, zwłaszcza bóle mięśniowe, może złagodzić kwas acetylosalicylowy lub ibuprofen, niekiedy bardziej skuteczne okazują się jednak niesteroidowe leki przeciwzapalne.

Do czasu ustąpienia gorączki i innych ostrych objawów zaleca się leżenie w łóżku.

Bibliografia:

"Włośnica u świń i dzików w PolsceMarian Flis, Katedra Zoologii, Ekologii Zwierząt i Łowiectwa Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie

Zobacz film: Jak zbudowany jest układ pokarmowy. Źródło: 36,6

Data aktualizacji: 13.12.2017,
Opublikowano: 29.09.2017 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Coś jest nie tak z twoją trzustką? Ten znak zauważysz w toalecie 

Większość z nas nie zwraca uwagi na wygląd stolca, a szkoda, bo może on być źródłem cennych informacji na temat naszego zdrowia. Ten tłuszczowy niekiedy świadczy o problemach z trzustką. Ale nie tylko. Co jeszcze może oznaczać? 

Czytaj więcej
Zapach z ust, który może zwiastować cukrzycę. Jak go rozpoznać? 

Cukrzyca to poważna choroba, która czasem długo nie daje żadnych objawów. Zdarza się też, że towarzyszące jej dolegliwości przez pacjentów w ogóle nie są kojarzone akurat z tym schorzeniem. Sygnałem, który powinien zaniepokoić, jest specyficzny zapach z ust. 

Czytaj więcej
Grzyby są zdrowsze niż myślimy!  Polecane są zwłaszcza osobom chorym na cukrzycę i nadciśnienie...

Grzyby najczęściej traktowane są tylko, jako dodatek do potraw, a szkoda. Poza świetnym smakiem zawierają sporo substancji odżywczych, bez których organizm człowieka nie może się objeść. Dlaczego warto jeść grzyby?

Czytaj więcej
Kawa szkodzi wątrobie? Naukowcy rozwiewają wszelkie wątpliwości

Kawa to napój, który na całym świecie cieszy się ogromną popularnością. Mimo że lekarze nie zniechęcają do jej picia, to wiele osób wciąż ma wątpliwości, czy napój jest bezpieczny np. dla wątroby. Czy jest się czego obawiać? 

Czytaj więcej
Rak wątroby - przyczyny, objawy, leczenie

Rak wątroby (HCC) najczęściej rozwija się u osób cierpiących na marskość pozapalną wątroby (związaną z wirusowym zakażeniem wątroby typu B i/lub C), marskość alkoholową lub niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Gdy nowotwór ten zostanie wykryty we wczesnym stadium rozwoju, leczenie operacyjne daje szansę całkowitego wyzdrowienia.

Czytaj więcej
Co jeść, aby podkręcić metabolizm?

Prawidłowe trawienie jest kluczem do zachowania dobrego stanu zdrowia, braku uczucia ciężkości i do utrzymania prawidłowej masy ciała. Są produkty, które wspomagają i napędzają układ trawienny. Warto wiedzieć, jak można wspierać organizm i cieszyć się dobrym samopoczuciem cały czas. 

Czytaj więcej
Co alkohol robi z wątrobą? Szkodliwy wpływ napojów procentowych na organizm

Alkohol towarzyszy nam niemal przez cały czas. To z nim świętujemy, a także w nim próbujemy zatopić smutki lub pozbyć się stresu po ciężkim dniu. Choć sprawia, że teoretycznie czujemy lepiej, to nie jest obojętny dla naszego zdrowia. Pity w nadmiarze może doprowadzić do bardzo poważnych problemów z wątrobą. Jak organizm radzi sobie z procentami i czego możemy się spodziewać, jeśli pijemy za często i zbyt dużo? Sprawdź, jakich objawów nie bagatelizować. 

Czytaj więcej
Co to jest SIBO? Objawy, przyczyny i leczenie SIBO

SIBO, funkcjonujący w nomenklaturze medycznej także jako zespół przerostu bakteryjnego jelita cienkiego, charakteryzuje wzrostem liczby niepatogennych bakterii powyżej 105 CFU w 1 mililitrze treści jelitowej z początkowego odcinka jelita cienkiego. SIBO – ta choroba może dawać mylne objawy. 

Czytaj więcej
Rak jelita grubego – co zrobić, aby na niego nie zachorować?

Z powodu raka jelita grubego każdego dnia umierają 33 osoby. Tym samym zajmuje on trzecie miejsce wśród najbardziej śmiertelnych nowotworów. Ale choroby można uniknąć. Wystarczy zmienić dietę i regularnie wykonywać kolonoskopię. Co jeszcze warto wiedzieć o raku jelita grubego i co zrobić, aby uniknąć choroby - wyjaśnia prof. Marek Bębenek, chirurg, onkolog, specjalista programu 36,6°C.

Czytaj więcej
Cukrzyca ciążowa. Czym jest i jak wygląda leczenie?

Cukrzyca to stan, kiedy w krwioobiegu znajduje się za dużo glukozy. Jest to spowodowane niedoborem insuliny, czyli hormonu, który reguluje i obniża poziom glukozy we krwi. Nieleczona cukrzyca ciążowa może skutkować groźnymi powikłaniami. Dlatego tak ważne jest jej wczesne zdiagnozowanie i leczenie. Sprawdź, jakie są objawy cukrzycy ciążowej. 

Czytaj więcej