Właściwości miodu gryczanego – na co pomaga, skład, jak spożywać

Fot. Karlevana / Getty Images

Miód gryczany jest ostry i piekący w smaku. Kolor ma bardzo ciemny, od brunatnego po czarny. Odznacza się wybitnymi właściwościami prozdrowotnymi. Wzmacnia ciało i psychikę, leczy zarówno przeziębienia, jak i choroby serca. Ma dużo witaminy C oraz biopierwiastków.

Miód gryczany jest jednym z najpopularniejszych i jednocześnie najbardziej intensywnych w smaku miodów. Pszczelarze pozyskują go z gryki zwyczajnej (łac. Fagopyrum esculentum, Fagopyrum sagittatum). Jest to rosnąca w klimacie umiarkowanym roślina jednoroczna z rodziny rdestowatych. Wywodzi się z obszarów wschodniej i środkowej Azji. W Polsce gryka zwyczajna występuje głównie w uprawie. Okres kwitnienia przypada na lato, od lipca do sierpnia. Roślina kwiaty ma drobne, koloru białego, różowego bądź czerwonego.

Gryka zwyczajna uchodzi za roślinę leczniczą. Jest obcopylna – zapylają ją przede wszystkim pszczoły oraz muchówki. Należy do roślin miododajnych; pozyskiwany z niej miód gryczany zalicza się do miodów nektarowych (kwiatowych).

Miód gryczany – właściwości

Miód gryczany w postaci płynnej (patoki) ma kolor jasnobrązowy, natomiast przy udziale światła, podczas przechowywania, jego barwa staje się ciemnobrązowa, brunatna, wręcz czarna. Powoli ulega krystalizacji (zajmuje to średnio ok. 3 miesięcy). Charakterystyczne jest wtedy jego rozwarstwienie (część górna zostaje płynna, natomiast krystalizacji ulega część dolna). Po skrystalizowaniu miód gryczany nieco jaśnieje. Smak miodu gryczanego jest dość specyficzny – z jednej strony słodki, z drugiej ostry i piekący.

Na szczególną uwagę zasługują właściwości lecznicze, które miód gryczany zawdzięcza obecnym w nim składnikom: białku, witaminie C (miód gryczany stanowi jej dobre źródło), witaminom z grupy B (zwłaszcza B1, B2 i B3 – ta ostatnia zwana jest również witaminą PP) oraz takim pierwiastkom jak: żelazo (w pełni przyswajalne), miedź, magnez, fosfor, bor, jod, kobalt, nikiel. Miód gryczany zawiera enzymy – amylazy, fosfatazy, inwertazy.

Dlaczego warto jeść miód? Odpowiedź na filmie:

Zobacz film: Dlaczego warto jeść miód? Źródło: Wiem, co jem i wiem, co kupuję

Najważniejsze właściwości lecznicze miodu gryczanego:

  • Stanowi dobre źródło energii w stanach wyczerpania i osłabienia (fizycznego, psychicznego).
  • Działa odtruwająco.
  • Pomaga obniżyć wysokie ciśnienie krwi.
  • Może leczyć miażdżycę.
  • Ochrania i odtruwa wątrobę.
  • Reguluje pracę układu nerwowego, poprawia samopoczucie, ułatwia koncentrację, niweluje stany napięcia psychicznego.
  • Wzmacnia odporność.
  • Spowalnia procesy starzenia się organizmu.
  • Korzystnie wpływa na skórę, wzmacniając ją i uelastyczniając.
  • Skraca okres zdrowienia po złamaniach kości.
  • Jest pomocny w leczeniu anemii spowodowanej niedoborem żelaza.
  • Działa niczym naturalny antybiotyk.
  • Pomaga leczyć choroby serca i układu krążenia.
  • Pomaga leczyć stany zapalne nerek.
  • Obniża wysoki poziom cholesterolu.
  • Ogranicza powstawanie zmian miażdżycowych.
  • Może leczyć dusznicę bolesną.
  • Jest zalecany w okresie rekonwalescencji po długiej i wyczerpującej chorobie.
  • Pomaga leczyć przeziębienie, jest szczególnie polecany na kaszel, również u dzieci.
  • Warto po niego sięgnąć w stanach osłabienia pamięci.
  • Przyśpiesza gojenie się ran.
  • Korzystnie wpływa na wzrok.

Jak spożywać miód gryczany? Dawkowanie i zastosowanie

Miód gryczany można jeść bezpośrednio łyżeczką, smarować nim pieczywo, dodawać do zup mlecznych albo rozpuszczać w ciepłych napojach (wodzie, herbacie, mleku, naparze ziołowym). Należy jednak pamiętać, że napój przed dodaniem miodu powinien być przestudzony, ponieważ w wysokiej temperaturze miód traci lecznicze właściwości.

W stanach chorobowych można stosować 1–2 łyżki miodu gryczanego (a nawet więcej, jeśli nie ma skutków ubocznych) 3 razy dziennie. Profilaktycznie może być to 1–2 łyżki stołowe na dzień.

Dzieciom podaje się miód gryczany, zaczynając od niewielkich ilości. Miód to produkt przeznaczony dla dzieci, które ukończyły rok życia.

Miód gryczany, ze względu na znaczną zawartość kwasów, znalazł również zastosowanie przy wyrobie miodów pitnych.

Miód gryczany a cukrzyca

Osoby z łagodnymi postaciami cukrzycy (nieinsulinozależnymi) ze względu na wysoką zawartość fruktozy mogą jeść miód gryczany, warto jednak uprzednio skonsultować się w tej sprawie z lekarzem.

Kalorie w miodzie gryczanym

Należy pamiętać, że każdy miód jest produktem wysokoenergetycznym, bogatym w cukry proste. W 100 g miód gryczany ma ok. 330 kcal. Nie zawiera tłuszczu, błonnika ani sodu.

Zobacz film: Czy można słodzić gorącą herbatę miodem? - test. Źródło: 36,6


Data aktualizacji: 04.12.2018,
Opublikowano: 15.06.2018 r.

Polecamy

Komentarze (3)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Wojciech 07.09.2019r.

Miód na filmie jest miodem przegrzanym ponieważ nie tworzy charakterystycznego stożka przy przelewaniu, czyli jest produktem pozbawionym większości swoich cennych wartości.
Pozdrawiam

Redakcja serwisu 04.12.2018r.

Zostało to poprawione, dziękujemy za zwrócenie uwagi.

belfer 29.11.2018r.

Redaktorku, nie ma pierwiastka ''bÓr'', tylko bOr. W j.polskim ''bór'' znaczy las.

Zobacz wszystkie 3 komentarzy
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej