Wielkanoc z podagrą. Jakich dań unikać przy dnie moczanowej?

Fot: iko636 / gettyimages.com

Podagra, czyli dna moczanowa to choroba, przy której dieta odgrywa kluczową rolę. Spożywając nieodpowiednie produkty np. te zawierające puryny, pacjent naraża się na nasilenie objawów. Jak więc przetrwać bezpiecznie Wielkanoc? Co jeść, a czego unikać?

Dna moczanowa – co to jest?

Dna moczanowa stan patologiczny, który polega na odkładaniu się kryształków moczanu sodu w tkankach i wytrącaniu ich w płynie stawowym. Przypadłość ta najczęściej dotyka mężczyzn po 40. roku życia i kobiety po menopauzie. Oprócz tego, że przekazywana jest genetycznie, może być spowodowana także otyłością, nadciśnieniem lub przyjmowaniem niektórych leków.

Pierwszym objawem dny moczanowej zwykle jest zapalenie stawu podstawy palucha. Niekiedy atak dotyka stawów stóp, kolan, barków, palców rąk czy też pozostałych stawów.

Objawy łagodzi zdrowy styl życia i odpowiednia dieta. Menu powinno się zatem składać  z produktów ubogopurynowych. Co zatem jeść w zbliżające się święta Wielkanocne, aby było nie tylko smacznie, ale i zdrowo?

Wielkanocne menu dla chorych na podagrę

Święta to radosny czas, który spędzamy z rodziną przy stole. Nie ma się co oszukiwać, przez te kilka dni lubimy sobie pofolgować z dietą. Osoby zmagające się z podagrą powinny jednak zwrócić uwagę na to, co znajdzie się na ich talerzu.

Unikać należy przede wszystkim tłustych potraw. Wielkanocna dieta powinna zawierać zdrowe tłuszcze pochodzenia roślinnego tj. oliwa, olej rzepakowy i lniany, w małych ilościach masło i czy śmietana. Co ciekawe, zdrowy jadłospis nie wyklucza tradycyjnych potraw, które z pewnością znajdą się na stole: jajka, żurek, czy mazurek. Grunt to odpowiednie przygotowanie.

Ważne jest także odpowiednie nawodnienie. Każdego dnia warto spożywać od 2,5 do 3 litrów płynów tj. woda, herbaty ziołowe, czy soki.

Puryn nie zawierają:

  • jaja,
  • sery białe twarogowe chude,
  • miód,
  • mleko 
  • produkty zbożowe
  • przetwory owocowe
  • warzywa (są wyjątki)

Wielkanocne potrawy – czego unikać?

Kluczem do sukcesu jest nie tylko produkt, ale i sposób jego przyrządzenia. Chorzy na dnę moczanową unikać powinni smażenia, ostrych przypraw, zup gotowanych na mięsie i kościach, dziczyzny, baraniny, podrobów i pasztetów zawierających podroby, wędlin z czerwonego mięsa, golonki, kiełbasy, konserw mięsnych i rybnych, boczku, słoniny, smalcu, galarety, tłustych ryb, tłustych serów, roślin strączkowych, grzybów, szczawiu i szpinaku, rabarbaru, kakao i czekolady.

Zabroniony jest alkohol, kawa i czarna herbata.

źródło: Zdrowie.interia

Data aktualizacji: 05.04.2023,
Opublikowano: 05.04.2023 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej