Wielkanocne menu w zdrowej wersji
Od jakiegoś czasu jesteś na diecie, skrupulatnie liczysz kalorie, ćwiczysz i starasz się zdrowo odżywiać? Święta nie muszą oznaczać porażki. Odpowiednio dobrane produkty będą nie tylko zdrowe, ale i dietetyczne. Na wielkanocnym stole muszą pojawić się klasyki jak: babka, mazurek, żurek, jajka w różnych odsłonach czy biała kiełbasa. Co więcej, wcale nie musimy z tego rezygnować, by być fit. Wystarczy wymienić tylko kilka składników, by odchudzić nasze potrawy. Majonez zamieńmy na jogurt, cukier na ksylitol, a sałatki makaronowe czy ziemniaczane, na te z sałatą czy szpinakiem. Podobnie sytuacja wygląda w przypadku wędlin – robiąc zakupy, zwróć uwagę, aby miały one dobry skład i nie były zbyt tłuste.
Nie zapominajmy także o umiarze. Mniejsze porcje są znacznie lepsze dla naszego żołądka.
Produkty o właściwościach zdrowotnych
Od jakiegoś czasu w słownikach dietetyków i fanów zdrowego stylu życia króluje słowo – superfoods. Jak się okazuje, pojęcie to nie dotyczy tylko egzotycznych owoców i nasion, ale także składników, które co roku dodajemy do potraw wielkanocnych.
Pierwszym zdrowym produktem, który z pewnością znajdzie się i na waszym stole jest chrzan. Wyrazisty, nadaje się zarówno do żurku jak i jako sos do mięs. Jednak nie mówimy tu tylko o walorach smakowych, lecz prozdrowotnych właściwościach. Bowiem chrzan łagodzi infekcje i odchudza ze względy na zawartość naturalnych związków chemicznych, które przyśpieszają metabolizm. To także naturalny preparat oczyszczający zatoki i górne drogi oddechowe.
Miejsce drugie zajmuje majeranek. Ułatwia trawienie, działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie. A maść majerankowa jest jednym z najskuteczniejszych środków łagodzących katar. Przyprawa idealnie nada się do doprawienia żurku.
Rzeżucha – bez niej wiele osób nie wyobraża sobie świąt. Dodana na kanapkę czy do jajka, że czujemy smak i zapach wiosny. Działa także pozytywnie na zdrowie całego organizmu dzięki zawartych w pędach witaminach i przeciwutleniaczach. Niepozorna roślina może pomóc obniżyć poziom cholesterolu. Jest doskonałym źródłem trzech minerałów: wapnia, potasu i magnezu.
Źródło: zdrowie.interia.pl