Wegańskie przepisy na makowiec i krem z wiśniami Karoliny i Macieja Szaciłło cz. II

Fot. Karolina i Maciej Szaciłło/Archiwum prywatne

Czy to możliwe, że świąteczne ciasta i desery będą pełne wartości odżywczych i smaku, a nie pustych kalorii? Tak, a udowadniają to Karolina i Maciej Szaciłło, którzy przygotowali dla was zdrowe wersje makowca i kremu z wiśniami. Sprawdź przepisy!

Czas świąt Bożego Narodzenia wcale nie musi oznaczać nadprogramowych setek pustych kalorii. Słodkie pierniki, makowce, tarty i pralinki można przygotować wyłącznie ze zdrowych, pełnowartościowych składników, które nie tylko doskonale smakują, ale także odżywiają nasze ciało. Jak to zrobić? Zapytaliśmy o to Karolinę i Macieja Szaciłło, którzy podzielili się swoimi świątecznymi przepisami na słodkości.

Karolina i Maciej Szaciłło to znani i cenieni propagatorzy zdrowego stylu życia i roślinnej kuchni. W swoich książkach udowadniają, że jedzenie potrafi leczyć, a ich przepisy to często najlepsze lekarstwo na nadprogramowe kilogramy, migreny, chroniczne uczucie zmęczenia, czy dolegliwości żołądkowe. W swojej pracy inspirują się dalekowschodnią naukami o zdrowiu, m.in. ajurwedą. Z okazji nadchodzących świąt Bożego Narodzenia Karolina i Maciej podzielili się z nami swoimi autorskimi przepisami na ciasta i słodkości, których smak (i właściwości zdrowotne) przekonają was do kuchni roślinnej już na stałe. Do dzieła!

Przepis na wegański surowy makowiec

Fot. Karolina i Maciej Szaciłło/Archiwum prywatne

Spód:

  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g orzechów laskowych
  • 200 g rodzynek
  • szczypta nierafinowanej soli
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej

Składniki masy makowej:

  • 1,5 szklanki mielonego, suszonego maku (do dostania w większości supermarketów)
  • 3/4 szklanki mleka kokosowego
  • 100 g orzechów nerkowca

  • 1/2 szklanki syropu z agawy lub miodu
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • polewa (opcjonalnie, można również posypać wierzch orzechami, wiórkami czekolady i skórką otartą z pomarańczy):
  • 3 łyżki wody
  • 1/4 szklanki syropu buraczanego
  • 3 łyżki kakao
  • orzechy włoskie do posypania
  • skórka otarta z pomarańczy

 

Przygotowanie:

Orzechy mielimy w robocie kuchennym na drobny granulat. Dodajemy rodzynki i mielimy dalej, aż masa zacznie się łączyć. Dodajemy gałkę i sól. Całość powinna przypominać kruche ciasto. Masę rozkładamy w tortownicy posmarowanej olejem.

Mak mieszamy z mlekiem kokosowym i zostawiamy na noc. Nerkowce zalewamy wodą i moczymy przez noc. Wszystkie składniki miksujemy razem. Masę przekładamy na spód. Wyrównujemy i wylewamy na nią polewę. Posypujemy poszatkowanymi orzechami włoskimi i skórką otartą z pomarańczy. Wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny. Po wyjęciu posypujemy orzechami, czekoladą i skórką otartą z pomarańczy lub polewamy polewą czekoladową.

Polewa (opcjonalnie): w małym garnuszku mieszamy 3 łyżki wody, 1/4 szklanki syropu buraczanego i 3 łyżki kakao. Podgrzewamy aż składniki się połączą. Dokładnie mieszamy , tak aby pozbyć się wszystkich grudek. Masa powinna być na tyle płynna, aby można było bez problemu rozprowadzić ją po cieście. Jeśli jest zbyt gęsta, dodajemy trochę wody.

Przepis pochodzi z książki „Swojsko” (Wydawnictwo Agora) 

Przepis na dwuwarstwowy krem orzechowo-czekoladowy z wiśniami

Fot. Karolina i Maciej Szaciłło/Archiwum prywatne

Składniki na krem czekoladowy:

  • 1 duże, dojrzałe awokado
  • 2 łyżki kakao (może być surowe)
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżki zimnotłoczonego oleju kokosowego
  • szczypta nierafinowanej soli (najlepiej himalajskiej)

Składniki na kisiel wiśniowy:

  • 400 g wypestkowanych wiśni (świeżych lub mrożonych)
  • 4 łyżki ksylitolu
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki wody
  • krem orzechowy:
  • 100 g uprażonych na suchej patelni orzechów laskowych
  • 300 ml mleka owsianego
  • 5 - 6 ziarenek ziela angielskiego utartych w moździerzu na proszek
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżki roztopionego, zimnotłoczonego oleju kokosowego

do podania:

  • kakao (może być surowe)

Przygotowanie:

Przygotowujemy krem czekoladowy: wszystkie składniki miksujemy na jednolity krem. Krem układamy na spodzie 2 pucharków/słoików. Przygotowujemy kisiel wiśniowy: wiśnie z ksylitolem gotujemy pod przykryciem. Jeśli jest za mało płynu dodajemy odrobinę wody. Kiedy wiśnie puszczą sok i będą miękkie dodajemy rozrobioną mąkę ziemniaczaną 2 łyżkach wody. Cały czas mieszamy. Gotujemy, aż kisiel zgęstnieje. Studzimy go do temperatury pokojowej i układamy kolejną warstwę naszego deseru. Kiedy wiśnie się gotują, przygotowujemy krem orzechowy: wszystkie składniki miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Układamy ostatnią warstwę deseru. Wierzch posypujemy kakao. Uwaga: deser składa się z trzech warstw, ale można go uprościć do wersji dwuwarstwowej lub nawet np. do samego kremu orzechowego.

Przepis pochodzi z książki „Przyprawy, które leczą” (Wydawnictwo Zwierciadło)

Więcej ciekawych przepisów i wiedzy na temat dobroczynnego działania roślin w codziennej diecie znajdziesz w książce autorstwa Karoliny i Macieja Szaciłło "Leki z roślinnej apteki". 

Fot. Karolina i Maciej Szaciłło/Archiwum prywatne

Przeczytaj także: Dietetyczka radzi: Czy warto jeść karpia?

Opublikowano: 20.12.2019 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej
Potrawy wielkanocne - przepisy i lista dań. Co powinno znaleźć się na świątecznym stole?

To już ostatni moment, by zaplanować wielkanocne menu. W ramach inspiracji przygotowaliśmy dla was listę najpopularniejszych wielkanocnych potraw, które powinny znaleźć się na świątecznym stole. Choć święta w tym roku będą wyglądały nieco inaczej, nie oznacza to, że trzeba rezygnować z wielkanocnych przysmaków.

Czytaj więcej
Flądra, dorsz, łosoś a może halibut? Które ryby są najzdrowsze?

W tym roku, ze względu na panującą pandemię koronawirusa, większość z nas spędza urlop w Polsce. Nadmorskie kurorty przeżywają prawdziwe oblężenie. Nieodłącznym elementem wakacji nad Bałtykiem jest obiad w lokalnej smażalni ryb. Jaką rybę wybrać? Która jest najzdrowsza?

Czytaj więcej
Ciasto marchewkowe fit – jak je przygotować? Wartość odżywcza i właściwości lecznicze marchewki

Ciasto marchewkowe fit jest dietetycznym wypiekiem na bazie mąki pełnoziarnistej oraz bogatej w witaminy i minerały marchewce. Warzywo to jest bogatym źródłem substancji o działaniu przeciwutleniającym. Wykazują one właściwości antynowotworowe i hamujące procesy starzenia się organizmu. 

Czytaj więcej
7 korzyści z picia soku wiśniowego. Dobre wieści dla cukrzyków!

Lipiec to sezon na wiśnie. Słodko-kwaśne owoce z cierpką nutą są kwintesencją lata i mają mnóstwo wartości odżywczych. Spiesz się i zrób zapasy, z których przygotujesz przepyszny sok, który nie tylko wzmocni twoją odporność, ale też zadba o dobry i spokojny sen. Sprawdź, jakie jeszcze płyną korzyści z picia soku wiśniowego.

Czytaj więcej
Kalarepa - czy jest zdrowa? Zastosowanie kulinarne, wartości odżywcze i właściwości zdrowotne kalarepy 

Kalarepa jest warzywem o słodkawym miąższu, które można jeść na surowo lub w postaci duszonej, gotowanej, zapiekanej. Dostarcza organizmowi cennych związków odpowiedzialnych m.in. za regulowanie pracy jelit, prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku oraz układu krwiotwórczego. 

Czytaj więcej
Bakłażan – wartości odżywcze i zdrowotne. Przykładowe przepisy z bakłażanem

Bakłażan, którego nazwa botaniczna to psianka podłużna, coraz częściej gości w polskich domach. Oprócz walorów smakowych i atrakcyjnego wyglądu oberżyna ma też cenne właściwości zdrowotne, a zwłaszcza antyoksydacyjne. Stanowi doskonałe źródło witamin i składników mineralnych.

Czytaj więcej
Sernik jaglany – przepis na smaczne i bezglutenowe ciasto. Co zawiera kasza jaglana?

Sernik jaglany przygotowywany jest na bazie kaszy jaglanej, która odznacza się wysoką wartością odżywczą. Wykazuje korzystne działanie na stan skóry, włosów i paznokci, wzmacnia organizm, a także wspomaga koncentrację, pamięć i uwagę. Kasza jaglana ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie jest wskazana diabetykom. 

Czytaj więcej
Forsycja - działa ochronnie na wzrok i wątrobę. Jakie właściwości mają kwiaty forsycji?

Forsycja to powszechnie występujący w Polsce ozdobny krzew, który oprócz atrakcyjnego wyglądu wykazuje też korzystne działanie na ludzki organizm. Uelastycznia i uszczelnia naczynia krwionośne, wpływa ochronnie na wzrok i wątrobę oraz obniża poziom cukru we krwi. Jesienią warto sięgnąć po suszone kwiaty forsyc

Czytaj więcej
Rokitnik – czyli rosyjski ananas. Jego owoce to naturalny lek na jesienne infekcje i... wysoki cholesterol

Rokitnik to krzew, którego owoce mają niezwykłe lecznicze właściwości. Ilością witaminy C ustępują jedynie dzikiej róży. Wzmacniają odporność, pomagają w leczeniu wrzodów, obniżają zły cholesterol. Z owoców rokitnika można zrobić wartościowy dżem lub nalewkę. Natomiast olej z rokitnika jest skarbnicą beta-karotenu, który poprawi kondycję skóry.

Czytaj więcej