Roślinne przepisy na ciasta i desery Karoliny i Macieja Szaciłło. Wegańskie święta cz. I

Fot. Karolina i Maciej Szaciłło/Archiwum prywatne

Czy święta Bożego Narodzenia mogą się obyć bez słodkości? Nie. Czy świąteczne przysmaki mogą być zdrowe i pełnowartościowe? Okazuje się, że tak. Przekonują nas o tym Karolina i Maciej Szaciłło, których roślinne przepisy na świąteczne ciasta i desery zachwycą wszystkich gości.

Czas świąt Bożego Narodzenia wcale nie musi oznaczać nadprogramowych setek pustych kalorii. Słodkie pierniki, makowce, tarty i pralinki można przygotować wyłącznie ze zdrowych, pełnowartościowych składników, które nie tylko doskonale smakują, ale także odżywiają nasze ciało. Jak to zrobić? Zapytaliśmy o to Karolinę i Macieja Szaciłło, którzy podzielili się swoimi świątecznymi przepisami na ciasta i desery.

Karolina i Maciej Szaciłło to znani i cenieni propagatorzy zdrowego stylu życia i roślinnej kuchni. W swoich książkach udowadniają, że jedzenie potrafi leczyć, a ich przepisy to często najlepsze lekarstwo na nadprogramowe kilogramy, migreny, chroniczne uczucie zmęczenia, czy dolegliwości żołądkowe. W swojej pracy inspirują się dalekowschodnimi naukami o zdrowiu, m.in. ajurwedą. Z okazji nadchodzących świąt Bożego Narodzenia Karolina i Maciej podzielili się z nami swoimi autorskimi przepisami na ciasta i słodkości, których smak (i właściwości zdrowotne) przekonają was do kuchni roślinnej już na stałe. Do dzieła!

Wegański przepis na surowe pierniczki

Fot. Karolina i Maciej Szaciłło/Archiwum prywatne

Składniki:

  • 3 łyżki naturalnego miodu
  • 2 łyżki dobrej jakości przyprawy korzennej (bez mąki, cukru, sztucznych aromatów)
  • szczypta nierafinowanej soli (himalajskiej lub kłodawskiej)
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 100 g suszonych, niesiarkowanych śliwek
  • do obtoczenia:
  • wiórki kokosowe
  • poszatkowane orzechy włoskie
  • biały mak

Wykonanie:

Orzechy włoskie mielimy w robocie kuchennym. Dodajemy figi i daktyle. Mielimy do uzyskania lepkiej masy. Dodajemy pozostałe składniki (bez śliwek i dodatków do obtoczenia). Całość mielimy, aż wszystkie składniki się połączą. Pod koniec dodajemy pokrojone na kawałki śliwki. Z masy formujemy kulki. Obtaczamy je w wybranych dodatkach.  

Przepis pochodzi z książki „Swojsko” (Wydawnictwo Agora)

Przepis na świąteczne ciasto TORTA DI FRUTTA SECCA

Fot. Karolina i Maciej Szaciłło/Archiwum prywatne

Składniki:

  • 50 g migdałów
  • 50 g orzechów laskowych
  • 60 g niesiarkowanych moreli
  • 60 g fig
  • 50 g gorzkiej czekolady (minimum 30%)
  • 30 g maku
  • 1/3 łyżeczki sody
  • 50 g melasy (np. kukurydzianej, ryżowej, jęczmiennej, buraczanej lub orkiszowej) lub nierafinowanego cukru np. Dark Muscavado
  • 100 g mąki gryczanej
  • 50 g oleju kokosowego lub masła
  • 200 ml mleka sojowego
  • szczypta nierafinowanej soli
  • 1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy
  • 50 g gorzkiej czekolady (minimum 60%) do polania
  • mak do posypania

Wykonanie:

Migdały i orzechy laskowe mielimy w robocie kuchennym, tak aby były widoczne kawałki orzechów i migdałów lub drobno siekamy. Dodajemy suszone owoce i mielimy lub siekamy ,tak aby widoczne były większe kawałki owoców. Gorzką czekoladę drobno siekamy nożem. Masę z bakalii i orzechów przekładamy do miski. Dodajemy poszatkowaną czekoladę, mak, sodę, melasę lub cukier, mąkę, tłuszcz, mleko, sól i skórkę. Całość dokładnie mieszamy łyżką. Przekładamy do wysmarowanej tłuszczem (i posypanej np. makiem) foremki. Masę wyrównujemy od góry. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. Pieczemy bez termoobiegu około 40 minut. Przed wyjęciem formy z piekarnika sprawdzamy ciasto patyczkiem. Po wyjęciu z ciasta powinien być suchy. W między czasie w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Rozprowadzamy ją na przestudzonym cieście i posypujemy je makiem.

Przepis pochodzi z książki „Swojsko” (Wydawnictwo Agora)

Więcej ciekawych przepisów i wiedzy na temat dobroczynnego działania roślin w codziennej diecie, znajdziesz w książce autorstwa Karoliny i Macieja Szaciłło "Leki z roślinnej apteki". 

'Fot. Karolina i Maciej Szaciłło/Archiwum prywatne

Przeczytaj także: Jak zrobić masło orzechowe?

Zobacz video: Izabella Miko o wegańskich świętach


Iza Miko o wegańskich świętach. Źródło: Dzień dobry TVN

Data aktualizacji: 19.12.2019,
Opublikowano: 18.12.2019 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej
Potrawy wielkanocne - przepisy i lista dań. Co powinno znaleźć się na świątecznym stole?

To już ostatni moment, by zaplanować wielkanocne menu. W ramach inspiracji przygotowaliśmy dla was listę najpopularniejszych wielkanocnych potraw, które powinny znaleźć się na świątecznym stole. Choć święta w tym roku będą wyglądały nieco inaczej, nie oznacza to, że trzeba rezygnować z wielkanocnych przysmaków.

Czytaj więcej
Flądra, dorsz, łosoś a może halibut? Które ryby są najzdrowsze?

W tym roku, ze względu na panującą pandemię koronawirusa, większość z nas spędza urlop w Polsce. Nadmorskie kurorty przeżywają prawdziwe oblężenie. Nieodłącznym elementem wakacji nad Bałtykiem jest obiad w lokalnej smażalni ryb. Jaką rybę wybrać? Która jest najzdrowsza?

Czytaj więcej
Ciasto marchewkowe fit – jak je przygotować? Wartość odżywcza i właściwości lecznicze marchewki

Ciasto marchewkowe fit jest dietetycznym wypiekiem na bazie mąki pełnoziarnistej oraz bogatej w witaminy i minerały marchewce. Warzywo to jest bogatym źródłem substancji o działaniu przeciwutleniającym. Wykazują one właściwości antynowotworowe i hamujące procesy starzenia się organizmu. 

Czytaj więcej
7 korzyści z picia soku wiśniowego. Dobre wieści dla cukrzyków!

Lipiec to sezon na wiśnie. Słodko-kwaśne owoce z cierpką nutą są kwintesencją lata i mają mnóstwo wartości odżywczych. Spiesz się i zrób zapasy, z których przygotujesz przepyszny sok, który nie tylko wzmocni twoją odporność, ale też zadba o dobry i spokojny sen. Sprawdź, jakie jeszcze płyną korzyści z picia soku wiśniowego.

Czytaj więcej
Kalarepa - czy jest zdrowa? Zastosowanie kulinarne, wartości odżywcze i właściwości zdrowotne kalarepy 

Kalarepa jest warzywem o słodkawym miąższu, które można jeść na surowo lub w postaci duszonej, gotowanej, zapiekanej. Dostarcza organizmowi cennych związków odpowiedzialnych m.in. za regulowanie pracy jelit, prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku oraz układu krwiotwórczego. 

Czytaj więcej
Bakłażan – wartości odżywcze i zdrowotne. Przykładowe przepisy z bakłażanem

Bakłażan, którego nazwa botaniczna to psianka podłużna, coraz częściej gości w polskich domach. Oprócz walorów smakowych i atrakcyjnego wyglądu oberżyna ma też cenne właściwości zdrowotne, a zwłaszcza antyoksydacyjne. Stanowi doskonałe źródło witamin i składników mineralnych.

Czytaj więcej
Sernik jaglany – przepis na smaczne i bezglutenowe ciasto. Co zawiera kasza jaglana?

Sernik jaglany przygotowywany jest na bazie kaszy jaglanej, która odznacza się wysoką wartością odżywczą. Wykazuje korzystne działanie na stan skóry, włosów i paznokci, wzmacnia organizm, a także wspomaga koncentrację, pamięć i uwagę. Kasza jaglana ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie jest wskazana diabetykom. 

Czytaj więcej
Forsycja - działa ochronnie na wzrok i wątrobę. Jakie właściwości mają kwiaty forsycji?

Forsycja to powszechnie występujący w Polsce ozdobny krzew, który oprócz atrakcyjnego wyglądu wykazuje też korzystne działanie na ludzki organizm. Uelastycznia i uszczelnia naczynia krwionośne, wpływa ochronnie na wzrok i wątrobę oraz obniża poziom cukru we krwi. Jesienią warto sięgnąć po suszone kwiaty forsyc

Czytaj więcej
Rokitnik – czyli rosyjski ananas. Jego owoce to naturalny lek na jesienne infekcje i... wysoki cholesterol

Rokitnik to krzew, którego owoce mają niezwykłe lecznicze właściwości. Ilością witaminy C ustępują jedynie dzikiej róży. Wzmacniają odporność, pomagają w leczeniu wrzodów, obniżają zły cholesterol. Z owoców rokitnika można zrobić wartościowy dżem lub nalewkę. Natomiast olej z rokitnika jest skarbnicą beta-karotenu, który poprawi kondycję skóry.

Czytaj więcej