Veganuary - na czym polega nowy trend? Dołącz do styczniowego wyzwania

Getty Images

Veganuary to nowy trend lifestylowy, który zrzesza setki tysięcy ochotników, którzy nie boja się podjąć wyzwania i spróbować nowego stylu odżywiania. Inicjatywa polega na przejściu na wegańską dietę przez jeden miesiąc – styczeń. Spróbujesz?

Veganuary – co to?

Roślinna inicjatywa Veganuary (od połączenia słów „vegan” i „January” z ang. styczeń) została zapoczątkowana przez brytyjską organizację pozarządową o tej samej nazwie. Twórcy zainspirowali się znaną już na świecie akcją „Movember”, czyli listopadową kampanią, w trakcie której panowie zapuszczają wąsy, by  szerzyć świadomość na temat raka prostaty i popularyzować badania profilaktyczne. Z kolei veganuary polega na podjęciu miesięcznego wyzwania i zrezygnowania ze spożywania mięsa i produktów odzwierzęcych. Akcja ma na celu popularyzację wegańskiej diety dla polepszenia samopoczucia, odciążenie organizmu od trawienia ciężkich, odzwierzęcych pokarmów i zminimalizowanie negatywnego wpływu na środowisko. Produkcja mięsa to jeden z największych problemów ekologicznych ostatnich lat. Masowa produkcja mięsa skutkuje emitowaniem gazów cieplarnianych do atmosfery, które są katastrofalne w skutkach dla klimatu.

Zobacz także video: Czym jest weganizm?

Czym jest weganizm? Źródło: Dzień Dobry TVN

Veganuary – zasady roślinnej diety

Dieta wegańska, czyli roślinna polega na zrezygnowaniu ze spożywania produktów pochodzących od zwierząt lub z nich udziałem, jak: oczywiście mięso, jajka, mleko i jego przetwory, owoce morza, czy miód. Weganie często wiążą swoją dietę z wysokim poczuciem empatii wobec zwierząt, ochroną ich praw oraz niezgodną na ich psychiczne i fizyczne cierpienie.

Przeczytaj także: Weganizm - na czym polega i jaki ma wpływ na zdrowie?

Veganuary – nowe postanowienie noworoczne?

Jak wynika z podsumowania organizacji Veganuary w ubiegłym roku, wyzwanie podjęło 250 tys. osób z ponad 159 krajów. Z dalszych badan wynika, że aż 47 % z nich zdecydowało się pozostać na diecie roślinnej. Pośród 20 krajów, które najchętniej angażowały się w veganuary, znalazła się również Polska, która zajęła 18. miejsce. Dołączysz do styczniowego wyzwania?

Zobacz także video:  6 zdrowotnych korzyści bycia weganinem


6 zdrowotnych korzyści bycia weganinem. Źródło: Agencja TVN

Data aktualizacji: 07.01.2020,
Opublikowano: 07.01.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej