Uwaga na mrożonki! Bakterie Listeria w popularnych produktach, także tych z Biedronki czy Tesco

Fot. igorsm8 / Getty Images

W mrożonych warzywach (m. in. warzywach na patelnię i kukurydzy) wykryto bakterie Listeria monocytogenes. Bakterie znajdowały się w kukurydzy - firma odpowiedzialna za produkcję, Greenyard Frozen Poland, wycofuje skażone produkty, a GIS ostrzega, by nie spożywać mrożonek mogących zawierać szkodliwe bakterie. 

Wycofaniu podlegają następujące produkty marki d’aucy:

  • Fit Mix marchwiowy 400 g,
  • Country warzywa na patelnię z przyprawą toskańską 400 g,
  • Nicea warzywa na patelnię z przyprawą prowansalską 400 g,
  • Italia warzywa na patelnię z przyprawą włoską 400 g,
  • Warzywa na patelnię klasyczne 400 g,
  • Warzywa na patelnię klasyczne promo pack 500 g.

oraz produkt marki Pinguin:

  • Kukurydza format opakowania 2,5 kg.

Z datą minimalnej trwałości od 06.2018 do 06.2020.

Biedronka

Na stronie Biedronki znajdziemy informację dla klientów dotyczącą tego, że osoby, które zakupiły poniższe produkty powinny je zniszczyć lub zwrócić do punktu, w którym zostały nabyte:

  • Warzywa na patelnię z ziemniakami Mroźna Kraina 750g, producent Greenyard z datą przydatności do 06.2020,
  • Warzywa na patelnię po włosku Mroźna Kraina 450g, producent Greenyard z datą przydatności do 06.2020.

Całość komunikatu dostępna na stronie Biedronki: Komunikat firmy Greenyard Frozen Poland dot. wycofania produktów

Firma Greenyard Frozen Poland produkuje mrożonki nie tylko dla Biedronki. Poniżej znajdziecie pozostałe sklepy, w których można znaleźć potencjalnie skażone produkty.

Tesco

Z kolei poniższe produkty zakupione w Tesco można zwracać do punktu zakupu. Sklep gwarantuje zwrot gotówki i nie wymaga paragonu:

  • TESCO Marchew krojona 450 g od 16.08.2018 do 03.03.2020,
  • TESCO Kolby kukurydzy 1 kg od 21.12.2018 do 10.07.2019,
  • TESCO VALUE Zielony groszek i marchew krojona 450 g od 09.09.2018 do 26.03.2020,
  • TESCO Groszek 450 g od 17.08.2018 do 15.05.2020,
  • TESCO VALUE Groszek zielony 450 g od 17.08.2018 do 15.05.2020,
  • TESCO Puree szpinak ze śmietaną 450 g od 22.11.2018 do 23.05.2019,
  • TESCO VALUE Szpinak puree 450 g od 16.11.2018 do 19.03.2020,
  • TESCO Kukurydza 450 g od 11.10.2018 do 30.05.2020.

Więcej znajdziecie na stronie Tesco: Komunikat o wycofaniu produktów

Makro

Również sieć Makro informuje swoich klientów o skażeniu żywności:

  • Horeca Select KUKURYDZA SŁODKA 2,5kg od 31.07.2018 do 26.10.2019,
  • Horeca Select MIESZANKA MEKSYKAŃSKA 2,5kg od 03.09.2018 do 18.12.2019.
  • Makro Chef KUKURYDZA SŁODKA 2,5kg od 12.01.2020 do 10.03.2020.
  • Makro Chef MIESZANKA MEKSYKAŃSKA 2,5kg.

Firma Greenyard Frozen Poland, która produkuje mrożonki, informuje na swojej stronie, że warzywa mogą być potencjalnie skażone bakterią Listeria. Jednak przy przestrzeganiu instrukcji zamieszczonej przez producenta, tj. poddania warzyw obróbce termicznej, ryzyko zakażenia nie występuje: 

W przypadku przestrzegania instrukcji gotowania zamieszczonych na opakowaniu oraz gotowania zamrożonych warzyw przez co najmniej 2 minuty w temperaturze co najmniej 70°C ryzyko zakażenia bakterią listeria nie występuje.

Co to jest listerioza? Jak można się zarazić?

Listeria to bakteria, którą możemy znaleźć w produktach mlecznych niepasteryzowanych (np. serach pleśniowych), na nieumytych owocach i warzywach, w surowym mięsie i rybach oraz w owocach morza. Osoby zdrowe nie powinny obawiać się listeriozy. Choroba jest groźna dla noworodków, osób z obniżoną odpornością i ciężarnych. 

Objawy listeriozy są różne - od łagodnych objawów grypopodobnych, takich jak nudności, gorączka, bóle mięśniowe, wymioty i biegunka, do poważniejszych komplikacji zagrażających życiu, które zwykle występują w grupie ryzyka. 

Listeriozy nie wolno bagatelizować - należy zadbać o odpowiednie nawodnienie organizmu, a w razie pogorszenia samopoczucia udać się do lekarza. 

Więcej: Listerioza w ciąży – objawy, badania w kierunku listerii

Co zrobić, aby nie zarazić się Salmonellą? Zobaczcie:

Zobacz film: Jak uniknąć Salmonelli? Źródło: Wiem, co jem 


Data aktualizacji: 01.08.2018,
Opublikowano: 01.08.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej