Uwaga na jajka skażone salmonellą!

Fot. Frank Rothe / Getty Images

Partia jaj została skażona salmonellą. Producent zadecydował o wycofaniu ich ze sklepów, a Główny Inspektor Sanitarny ostrzega konsumentów, by nie spożywać jajek ze skażonych partii, w szczególności bez obróbki termicznej. 

Gospodarstwo Rolne Krzysztof Niewczas w Tychowie Nowym (gmina Pawłów) wycofuje ze sprzedaży wprowadzone do obrotu jajka. Powodem jest wykrycie bakterii salmonella enteritidis na skorupkach. Skażone jajka są oznaczone napisem: "jaja z chowu klatkowego kl. Wag. M", kod: 3PL26111314, termin przydatności do spożycia: 23.07.2018 oraz 24.07.2018.

Skażone jajka zostały wyprodukowane 25 czerwca 2018 (nr partii 23.07.2018), a producent zdecydował dodatkowo o wycofaniu jaj zniesionych 26 czerwca 2018 r. (nr partii 24.07.2018).

Skażone jajka zostaną zutylizowane. Więcej przeczytacie na TVN24.pl: Partie jaj skażone salmonellą. Ostrzeżenie

Zobaczcie jak wygląda hodowla kur w Polsce:

Więcej: Hodowla kur na jaja. Źródło: Wiem, co jem 

Czym jest salmonella?

Salmonella jest najczęstszą w Polsce przyczyną biegunek bakteryjnych. To bakteria, której nie niszczy niska temperatura (może przeżyć w zamrażarce) i zarazić się nią można głównie przez produkty pochodzenia zwierzęcego - nabiał, jajka, ale także warzywa, które miału kontakt z kałem zainfekowanych zwierząt.

Salmonella powoduje ostre zapalenie żołądka i jelit, wymioty, silne bóle brzucha i gorączkę. Aby potwierdzić chorobę należy wykonać posiew z kału, bowiem objawy te mogą świadczyć także o innych zakażeniach. W przebiegu salmonellozy gorączka zwykle ustępuje po 72 godzinach, natomiast biegunka utrzymuje się do 7 dni.

Salmonella a jajka - ważne!

Bakterie salmonelli mogą przebywać wewnątrz jajka, dlatego nie wystarczy samo jego umycie. Należy unikać spożywania surowych jaj.

Jak nie zarazić się salmonellą? Sprawdźcie na filmie:

Zobacz film: Co zrobić, aby nie zarazić się Salmonellą? Źródło: Wiem, co jem 

Salmonella u dzieci

Choroba może być groźna u dzieci, których organizmy szybko się odwadniają - należy pamiętać wtedy o odpowiedniej podaży płynów i elektrolitów. Objawami odwodnienia u dzieci są:

  • wysuszona skóra i śluzówki,
  • przyspieszony oddech,
  • przyspieszona akcja serca,
  • utrata masy ciała,
  • wzmożone pragnienie.

Salmonelloza jest szczególnie niebezpieczna, gdy wystąpi u niemowlaka, osoby w podeszłym wieku lub osoby z obniżoną odpornością. W takich przypadkach najczęściej konieczne jest przyjęcie chorego do szpitala i podawanie leków.

Zobacz też: Odwodnienie organizmu - rozpoznać oznaki, uprzedzić skutki

Data aktualizacji: 13.07.2018,
Opublikowano: 13.07.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej