Tokoferol alfa, syntetyczny octan i inne związki witaminy E 

Fot. juankphoto / Getty Images

Tokoferole to organiczne związki chemiczne, które wraz z tokotrienolami tworzą witaminę E. Te rozpuszczalne w tłuszczach przeciwutleniacze wykazują liczne działania prozdrowotne i wchodzą w skład wielu suplementów diety.

Wyróżnia się 4 rodzaje tokoferolu: alfa-, beta-, gamma- i delta-tokoferol. Alfa-tokoferol jest głównym składnikiem preparatów z witaminą E i pojawia się częściej niż inne tokoferole w diecie mieszkańców Europy ze względu na dużą popularność oleju słonecznikowego i oliwy. W jadłospisie Amerykanów większą rolę odgrywa olej kukurydziany i soja, dlatego najbardziej powszechną postacią witaminy E jest dla nich gamma-tokoferol.

Alfa-tokoferol – działanie

Alfa-tokoferol, znany także jako d-alfa-tokoferol, to naturalna postać witaminy E o silnych właściwościach antyoksydacyjnych, która wyróżnia się na tle pozostałych związków wysoką wchłanialnością i zdolnością magazynowania jej przez organizm człowieka.

Naukowcy są zdania, że obecność alfa-tokoferolu jest niezbędna dla stabilizacji membran biologicznych, zwłaszcza tych zawierających duże ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Związek ten pełni bowiem rolę zmiatacza wolnych rodników nadtlenkowych i hamuje aktywność cyklooksygenazy w wielu tkankach organizmu, powodując tym samym spadek produkcji prostaglandyn (wywołują one objawy stanu zapalnego, w tym obrzęk).

D-alfa-tokoferol ma również właściwości antynowotworowe – blokuje proces angiogenezy (tworzenia nowych naczyń krwionośnych), który jest elementem rozwoju wielu chorób nowotworowych.

Obecnie alfa-tokoferol znajduje zastosowanie w produkcji leków, żywności funkcjonalnej, suplementów diety, materiałów budowlanych, opakowań na żywność, plastikowych i gumowych produktów oraz zabawek i sprzętu sportowego.

Przekonajcie się, czy warto jeść produkty witaminizowane:

Zobacz film: Czy warto jeść produkty witaminizowane? Źródło: Wiem, co kupuję

Octan tokoferolu – właściwości

Mianem octanu tokoferolu lub octanu witaminy E określa się organiczny związek chemiczny, który jest estrem tokoferolu i kwasu octowego. Podczas procesu powstawania octanu tokoferolu dochodzi do zablokowania fenolowej grupy hydroksylowej, dzięki czemu związek ten ma mniejszą kwasowość niż sam tokoferol. Octan jest ponadto trwalszy, dlatego często zastępuje się nim witaminę E, na przykład w produkcji kremów i innych preparatów dermatologicznych. Stosowanie balsamów zawierających octan tokoferolu zapewnia ochronę skóry przed groźnym promieniowaniem UV.

Tokoferole i tokotrienole

Tokotrienole to mniej znane związki wchodzące w skład witaminy E, zbudowane podobnie do tokoferoli (różnią się obecnością podwójnych wiązań). Do naturalnych źródeł tokotrienoli zalicza się między innymi olej z otrąb ryżowych oraz olej palmowy.

Do niedawna zakres informacji na temat tokotrienoli był niewielki, ponieważ związki te nie były przedmiotem wielu badań naukowych. Dopiero po odkryciu ich korzystnego wpływu na poziom cholesterolu we krwi zaczęto poddawać je kolejnym analizom. W rezultacie tokotrienole są obecnie stosowane w celu:

  • obniżania stężenia cholesterolu we krwi – badania wykazały, że już po 60 dniach przyjmowania suplementu zawierającego tokotrienole dochodzi do spadku poziomu cholesterolu całkowitego oraz „złego” cholesterolu LDL;
  • zapobiegania rozwojowi miażdżycy i innych schorzeń układu sercowo-naczyniowego;
  • zmniejszenia ryzyka wystąpienia następstw nadciśnienia u osób dotkniętych rodzinną dysautonomią (bardzo rzadka choroba genetyczna); efekty pojawiają się po 3–4 miesiącach spożywania tokotrienoli;
  • redukcji ryzyka rozwoju chorób nowotworowych i zatrzymania ich postępu – tokotrienole posiadają silne działanie antynowotworowe, inaczej niż tokoferole, których aktywność na tym polu jest stosunkowo niska;
  • zwalczania wolnych rodników;
  • ochrony przed cukrzycą.

Tokoferole naturalne i syntetyczne

Syntetyczny odpowiednik alfa-tokoferolu, czyli DL-alfa-tokoferol, to popularny składnik suplementów diety. Niestety jest to mniej aktywna postać tokoferolu – jak pokazują wyniki badań, aż o połowę. Preparaty zawierające DL-alfa-tokoferol są zwykle znacznie tańsze niż produkty z dodatkiem naturalnych tokoferoli, ale należy pamiętać, że efekty ich przyjmowania będą odpowiednio słabsze.

W aptekach dostępne są również na wpół syntetyczne formy witaminy E pozyskiwane z naturalnych źródeł, sprzedawane w postaci tabletek lub multiwitaminy. W suplementach tego typu często obecny jest wysoko frakcjonowany alfa-tokoferol lub jego estry, powstałe na przykład w wyniku syntetycznej metylacji tokoferoli gamma i beta, uzyskanych z olejów roślinnych.

Oddzielną grupę stanowi mieszanka tokoferoli naturalnych, mniej frakcjonowanych oraz suplementy z wysoką frakcją tokoferolu gamma.

Tokoferol w kosmetyce

Silne właściwości antyoksydacyjne tokoferolu i octanu tokoferolu to główna przyczyna dużej popularności obu związków w przemyśle kosmetycznym. Są one często dodawane do produktów zawierających oleje, ponieważ wydłużają ich trwałość i zapobiegają jełczeniu tłuszczów. Tokoferol to również częsty składnik kosmetyków spowalniających procesy starzenia oraz preparatów wspomagających gojenie się skóry i zmniejszających blizny.

Tokoferole są bezpieczne dla zdrowia. Octan tokoferolu może wprawdzie powodować alergiczne kontaktowe zapalenie skóry, ale zdarza się to bardzo rzadko.

Bibliografia:

Experimental Properties

Tocotrienols 

Tocopherol Vs. Tocopheryl Acetate

Data aktualizacji: 24.10.2018,
Opublikowano: 24.10.2018 r.

Polecamy

Komentarze (1)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Wnikliwy 28.05.2019r.

Czy na filmie to ta pani profesor, która nie umie odróżnić ubichinonu od ubichinolu (ang. Ubiquinon i Ubiquinol)?

Zobacz wszystkie 1 komentarzy
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
Niedobór witaminy C – przyczyny. Sposoby uzupełniania kwasu askorbinowego

Niedobór witaminy C, czyli kwasu askorbinowego, zaburza prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Przede wszystkim powoduje spadek odporności, co zwiększa ryzyko rozwoju infekcji. Negatywnie wpływa na kondycję skóry i błon śluzowych. Odpowiada za rozwój szkorbutu.

Czytaj więcej
Witamina B12 (kobalamina) - występowanie, dawkowanie i przyswajalność

Witamina B12 ma niezwykle ważne właściwości dla organizmu człowieka - jest zaangażowana w produkcję czerwonych krwinek, wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, pobudza apetyt i zapewnia nam równowagę psychiczną.

Czytaj więcej
Witamina K i K2 MK-7 - występowanie, właściwości, przeciwdziałanie

Witamina K2 jest jedną z trzech najważniejszych substancji w grupie, która jest nazywana zwyczajowo "witaminą K" ze względu na podobną budowę i działanie należących do niej substancji. K2 była od zawsze znana jako uczestnicząca w krzepnięciu krwi, jednak od niedawna wiemy, że ma też inne funkcje, niektóre z nich podobne do witaminy D3 - chroni kości przed złamaniami i zapobiega wapnieniu żył.

Czytaj więcej
Jak zatrzymać siwienie w młodym wieku? Poznaj przyczyny przedwczesnego siwienia

Siwienie włosów w młodym wieku to proces, na który mają wpływ geny, styl życia, niedobór witamin i substancji odżywczych oraz zaburzenia funkcjonowania tarczycy. W niektórych przypadkach przedwczesnemu siwieniu można zapobiegać lub skutecznie je spowolnić.

Czytaj więcej
Magnez – naturalne źródła tego makroelementu. Gdzie jest go najwięcej? 

Magnez odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie człowieka. Zapewnia m.in. prawidłową funkcję układu nerwowego, mięśniowego, odpornościowego oraz serca. Najbogatszymi źródłami magnezu są: pestki dyni, naturalne kakao, kasza gryczana, płatki owsiane oraz orzechy.

Czytaj więcej
Kobalt – właściwości, rola w organizmie, skutki niedoboru i nadmiaru

Kobalt, Co (łac. cobaltum) jest pierwiastkiem chemicznym należącym do grupy metali przejściowych w układzie okresowym. Odkryto go w 1753 r. Zapotrzebowanie na ten mikroelement jest niskie, jednak niedobór kobaltu może powodować zaburzenia w procesie krzepnięcia krwi.

Czytaj więcej