Test ureazowy wykrywa bakterie Helicobacter pylori: przebieg testu, interpretacja wyników

Fot: lucadp / stock.adobe.com

Test ureazowy wykonuje się w celu wykrycia infekcji bakteriami Helicobacter pylori i oceny skuteczności leczenia tego zakażenia. Ma trzy rodzaje: badanie wycinka śluzówki żołądka pobranego podczas gastroskopii, test oddechowy oraz z moczu. Dodatni test ureazowy potwierdza infekcję

Ureaza to enzym produkowany przez bakterie Helicobacter pylori. Test ureazowy polega na wykryciu tego enzymu w organizmie. Można zrobić to w sposób inwazyjny lub nieinwazyjny. Nieinwazyjne sposoby wykrycia bakterii w układzie pokarmowym to także badania krwi na przeciwciała przeciwko Helicobacter pylori oraz kału w poszukiwaniu DNA tych bakterii.

Szybki test ureazowy: pobranie wycinka i jego zbadanie

Test ureazowy o największej czułości to ten przeprowadzony na wycinku pozyskanym podczas gastroskopii. Badanie endoskopowe górnej części układu pokarmowego wykonuje gastrolog przy użyciu gastroskopu. Specjalny endoskop ma na końcu kamerę, która przesyła obraz do monitora, a także źródło światła. Ma też oprzyrządowanie pozwalające wtłoczyć do żołądka powietrze podczas badania oraz takie, które umożliwiają pobranie wycinka z tkanek.

Przed badaniem gardło chorego zostaje znieczulone miejscowo (przeważnie preparatem w spreju). Następnie osoba badana powinna położyć się na lewym boku. Lekarz wprowadza przez jamę ustną endoskop, a następnie ogląda wnętrze żołądka i dwunastnicy. Aby odnaleźć nawet niewielkie zmiany chorobowe, podczas gastroskopii do środka wtłacza się gaz. Po oględzinach i pobraniu wycinka lekarz usuwa endoskop. Możliwe jest także przeprowadzenie gastroskopii przeznosowo. Tę metodę stosuje się m.in. u osób z bardzo silnym odruchem wymiotnym.

Najczęściej wycinek do badania pobiera się ze znalezionych zmian lub z okolicy odźwiernika żołądka. Następnie gastrolog umieszcza fragment tkanki na przygotowanym wcześniej krążku czy płytce z mocznikiem oraz barwnikiem. Wynik może odczytać już po 15 minutach, a w przypadku testu suchego – po godzinie.

Zobacz także: Badanie endoskopowe (endoskopia) - co to jest i na czym polega?

Inną inwazyjną metodą badania pod kątem infekcji Helicobacter pylori jest badanie histopatologiczne. Także wykonuje się je na wycinku pobranym podczas gastroskopii, ale tkankę bada się pod mikroskopem. Badanie histopatologiczne ma taką samą czułość jak inwazyjny szybki test ureazowy. Na wyniki trzeba czekać od 10 dni do nawet 2 tygodni.

Zobacz film: Jakie bakterie zamieszkują nasz organizm? Źródło: 36,6

Test ureazowy oddechowy i z moczu

Przed wykonaniem oddechowego testu ureazowego badany wypija roztwór zawierający mocznik z radioaktywnym izotopem węgla 13C lub (rzadziej) 14C. Po upływie od 15 do 30 minut wykonuje się spektometrię mas (w przypadku izotopu węgla 13C) lub pomiar radioaktywności wykrywaczem promieniowania jonizującego (w przypadku izotopu węgla 14C). Uzyskane rezultaty pozwalają ocenić, czy doszło do infekcji, czy nie.

Test ureazowy z moczu wykonuje się po podaniu osobie badanej mocznika, którego cząsteczka azotu jest znakowana radioaktywnym izotopem. Następnie bada się radioaktywność moczu. Powstający z rozkładu mocznika znakowany amoniak jest wydalany przez nerki, dlatego wykrywa się go w moczu.

Wadą tych badań jest obciążenie organizmu substancjami radioaktywnymi (po podaniu izotopu węgla 14C). Ponadto test z moczu wymaga nawet kilkunastu godzin trwania – od zaaplikowania mocznika do wydalenia moczu, który może zostać poddany próbie. Bezpieczny dla dzieci i kobiet w ciąży oraz planujących ciążę jest test z izotopem węgla 13C.

Interpretacja wyników testu ureazowego i leczenie zakażenia Helicobater pylori

Test ureazowy dodatni oznacza, że doszło do infekcji Helicobacter pylori i niezbędne jest leczenie. Po zaaplikowaniu wycinka pobranego w trakcie badania endoskopowego na specjalną płytkę i upływie kilkunastu minut kolor w obszarze testu powinien zmienić się z żółtego na różowy, czerwony lub fioletowy – dając w ten sposób wynik dodatni. Jeśli pozostanie żółty, oznacza to wynik ujemny.

Test ureazowy ujemny jest informacją, że w organizmie nie ma bakterii Helicobacter pylori. W takich wypadkach konieczna jest dalsza diagnostyka w poszukiwaniu przyczyn problemów z układem pokarmowym, które skłoniły do przeprowadzenia badania.

Test ureazowy jest użyteczny nie tylko w diagnostyce. Ma zastosowanie także jako narzędzie do oceny skuteczności leczenia infekcji. Po zakończeniu kuracji wynik powinien być ujemny. Gdy wynik mimo przebytej terapii nadal jest dodatni, konieczne jest wdrożenie innych metod leczenia.

Jako badanie sprawdzające najczęściej wykonuje się oddechowy test ureazowy. Niekiedy gastrolog może zlecić również badanie kału pod kątem zakażenia Helicobacter pylori. Nieskuteczne natomiast jest badanie krwi (serologiczne), ponieważ przeciwciała przeciwko bakteriom w organizmie mogą znajdować się nawet do kilku lat po wyleczeniu infekcji.

Zobacz film: Jak zbudowany jest układ pokarmowy. Źródło: 36,6

Bibliografia:

  1. "Urease test, microbiologic tests, histologic and serologic tests for the evaluation of Helicobacter pylori infections in persons with peptic ulcer and gastritis", Jarczyk G, Jarczyk J, Raczyńska A, Jedrzejczyk W.
  2. "Endoscopic urease sensor system for detecting Helicobacter pylori on gastric mucosa", Sato T, Fujino MA, Kojima Y, Ohtsuka H, Ohtaka M, Kubo K, Nakamura T, Morozumi A, Nakamura M, Hosaka H.
  3. "A non-invasive method of evaluation of Helicobacter pylori urease activity: its perfection and introduction to clinical practice", Tsodikov GV, Ziakun AM, Isakov VA, Sudovtsov VE, Matevosov DIu, Morozova NA, Ganskaia ZhIu.
  4. "Test ureazowy na Helicobacter pylori", mgr Katarzyna Wajda-Drzewiecka
Data aktualizacji: 19.02.2018,
Opublikowano: 27.09.2017 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Coś jest nie tak z twoją trzustką? Ten znak zauważysz w toalecie 

Większość z nas nie zwraca uwagi na wygląd stolca, a szkoda, bo może on być źródłem cennych informacji na temat naszego zdrowia. Ten tłuszczowy niekiedy świadczy o problemach z trzustką. Ale nie tylko. Co jeszcze może oznaczać? 

Czytaj więcej
Zapach z ust, który może zwiastować cukrzycę. Jak go rozpoznać? 

Cukrzyca to poważna choroba, która czasem długo nie daje żadnych objawów. Zdarza się też, że towarzyszące jej dolegliwości przez pacjentów w ogóle nie są kojarzone akurat z tym schorzeniem. Sygnałem, który powinien zaniepokoić, jest specyficzny zapach z ust. 

Czytaj więcej
Grzyby są zdrowsze niż myślimy!  Polecane są zwłaszcza osobom chorym na cukrzycę i nadciśnienie...

Grzyby najczęściej traktowane są tylko, jako dodatek do potraw, a szkoda. Poza świetnym smakiem zawierają sporo substancji odżywczych, bez których organizm człowieka nie może się objeść. Dlaczego warto jeść grzyby?

Czytaj więcej
Kawa szkodzi wątrobie? Naukowcy rozwiewają wszelkie wątpliwości

Kawa to napój, który na całym świecie cieszy się ogromną popularnością. Mimo że lekarze nie zniechęcają do jej picia, to wiele osób wciąż ma wątpliwości, czy napój jest bezpieczny np. dla wątroby. Czy jest się czego obawiać? 

Czytaj więcej
Na czym polega stomatologia estetyczna?

Ciężko nie marzyć o pięknym uśmiechu. Obecne osiągnięcia w zakresie stomatologii estetycznej zapewniają ogromne możliwości korekty, rekonstrukcji, wizualnej poprawy uzębienia i jego stanu. Mowa tutaj chociażby o wybielaniu zębów, zakładaniu licówek i wielu innych zabiegach, które mają na celu nie tylko poprawę ich wyglądu, ale także pozytywnie wpływają na higienę jamy ustnej. Udając się do specjalisty, można bez obaw poprosić o konsultację w celu ustalenia, jakie zabiegi będą idealne również dla Ciebie.

Czytaj więcej
Rak wątroby - przyczyny, objawy, leczenie

Rak wątroby (HCC) najczęściej rozwija się u osób cierpiących na marskość pozapalną wątroby (związaną z wirusowym zakażeniem wątroby typu B i/lub C), marskość alkoholową lub niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Gdy nowotwór ten zostanie wykryty we wczesnym stadium rozwoju, leczenie operacyjne daje szansę całkowitego wyzdrowienia.

Czytaj więcej
Co jeść, aby podkręcić metabolizm?

Prawidłowe trawienie jest kluczem do zachowania dobrego stanu zdrowia, braku uczucia ciężkości i do utrzymania prawidłowej masy ciała. Są produkty, które wspomagają i napędzają układ trawienny. Warto wiedzieć, jak można wspierać organizm i cieszyć się dobrym samopoczuciem cały czas. 

Czytaj więcej
Co alkohol robi z wątrobą? Szkodliwy wpływ napojów procentowych na organizm

Alkohol towarzyszy nam niemal przez cały czas. To z nim świętujemy, a także w nim próbujemy zatopić smutki lub pozbyć się stresu po ciężkim dniu. Choć sprawia, że teoretycznie czujemy lepiej, to nie jest obojętny dla naszego zdrowia. Pity w nadmiarze może doprowadzić do bardzo poważnych problemów z wątrobą. Jak organizm radzi sobie z procentami i czego możemy się spodziewać, jeśli pijemy za często i zbyt dużo? Sprawdź, jakich objawów nie bagatelizować. 

Czytaj więcej
Co to jest SIBO? Objawy, przyczyny i leczenie SIBO

SIBO, funkcjonujący w nomenklaturze medycznej także jako zespół przerostu bakteryjnego jelita cienkiego, charakteryzuje wzrostem liczby niepatogennych bakterii powyżej 105 CFU w 1 mililitrze treści jelitowej z początkowego odcinka jelita cienkiego. SIBO – ta choroba może dawać mylne objawy. 

Czytaj więcej
Rak jelita grubego – co zrobić, aby na niego nie zachorować?

Z powodu raka jelita grubego każdego dnia umierają 33 osoby. Tym samym zajmuje on trzecie miejsce wśród najbardziej śmiertelnych nowotworów. Ale choroby można uniknąć. Wystarczy zmienić dietę i regularnie wykonywać kolonoskopię. Co jeszcze warto wiedzieć o raku jelita grubego i co zrobić, aby uniknąć choroby - wyjaśnia prof. Marek Bębenek, chirurg, onkolog, specjalista programu 36,6°C.

Czytaj więcej