Test: Jak przygotować zdrowego grilla? Odpowiedź o 18.00 w programie 36,6 °C!

Program 36,6 °C w sobotę, 5 maja, rozwieje wszystkie wątpliwości na temat grilla. Jak przygotowywać mięso żeby było zdrowe, co wdychamy przebywając przy grillu, jakie substancje wytwarzają się podczas grillowania - odpowiedzi na te pytania już o godzinie 18.00 na antenie TVN. Poza tym poznamy lekarza, który dokonał przeszczepu twarzy, sprawdzimy czy czeka nas rewolucja w walce z rakiem płuc oraz dowiemy się, jak wspomóc swój mózg żeby pracował wydajniej. 

Zdrowy grill - to  możliwe

Grillowanie to popularna w Polsce forma spędzania wolnego czasu. Pytanie tylko, czy jedzenie z grilla i przebywanie przy grillu jest zdrowe? Prowadzący program 36,6 °C Ewa Drzyzga i prof. Krzysztof Łabuzek wraz z Robertem Makłowiczem sprawdzili, co czeka fanów grilla. Z jednej strony medycyna i wyniki badań emisji szkodliwych, rakotwórczych substancji, które uwalniają się podczas grillowania mięsa, z drugiej – chrupiące i aromatyczne jedzenie. Czy uda się znaleźć kompromis? Dowiemy się 5 maja o godzinie 18.00. 

Jak wspomóc mózg, żeby pracował wydajniej?

Mózg zużywa 20 proc. energii, ale jego potencjał jest o wiele większy. Każdy z nas inaczej wykorzystuje jego możliwości, ale czy każdy z nas dba o mózg i stara się go wspomóc w ciężkiej pracy? Ewa Drzyzga i profesor Krzysztof Łabuzek wyjaśnią nie tylko jak działa mózg, ale też z pomocą biologa podpowiedzą jak sprawić, żeby mózg działał wydajniej. Jak ćwiczyć mózg? Odpowiedź w programie 36,6 °C.

Przełom w walce z rakiem płuc?

Co roku lekarze diagnozują raka płuc u 22 tysięcy Polaków. Niestety, ale nowotwór rozwijający się w płucach długo nie daje objawów, a kiedy daje - jest zbyt późno na skuteczne leczenie. Dzięki zespołowi prof. Witolda Rzymana nastąpił przełom w diagnostyce choroby! Raka płuc będzie można wykryć na bardzo wstępnym etapie rozwoju i skutecznie zoperować. W jaki sposób będzie przebiegała diagnostyka? Będzie ona przeprowadzana na podstawie próbki krwi! 

 Przeszczep twarzy

Profesor Adam Maciejewski pracuje w szpitalu w Gliwicach. Jest chirurgiem onkologicznym, jednam sławę i 2 Medyczne Oskary zdobył dzięki przeszczepom twarzy i szyi. 

Igła o długości 2 mm, nić tak cienka, że jej nie widać... Jak wygląda operacja przeszczepu twarzy? Jak bardzo jest wyczerpująca? Profesor Maciejewski opowie o tym w programie 36,6 °C w sobotę, 5 maja 2018, o godzinie 18.00 na antenie TVN.

Polecamy: Program 36,6 °C nagrodzony w kategorii Lider Roku 2017 w Ochronie Zdrowia – media i PR

Data aktualizacji: 08.05.2018,
Opublikowano: 01.05.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej