Te popularne mrożone warzywa są wycofane ze sprzedaży! Groźne skażenie bakterią

Getty Images/belchonock

Bądźcie ostrożni i nie kupujcie tych znanych warzyw na patelnie. Okazało się, że mrożonki marki ALL Seasons zakażone są niebezpieczną bakterią. Jak rozpoznać zakażone produkty?

Warzywa na patelnię ALL Seasons dostępne są w sieci sklepów Aldi. Okazało się, że zakażona są bakterią o nazwie listeria monocytogenes, która wywołuje listeriozę. Jeżeli jesteś  posiadaniu tych mrożonek, niezwłocznie oddaj je do sklepu Aldi. Zwrot zostanie przyjęty bez paragonu.

Jak rozpoznać skażone produkty?

Specyfikacja skażonych produktów:

  • Produkt: Warzywa na patelnię
  • Marka: ALL SEASONS
  • Kod kreskowy: 28069119
  • Data przydatności do spożycia: 12.2021.
  • Numer partii: L 200120.
  • Producent: Adram SA

Listerioza – co to za choroba?

Listerioza to choroba, która wywoływana jest przez gram-dodatnie pałeczki Listeria monocytogenes. Bakteria naturalnie występuje w przyrodzie, np. w glebie, ściekach, wodzie, gnijących roślinach, kiszonkach, u dziko żyjących i hodowlanych zwierząt. Bakteria może się także znajdować w surowych owocach i warzywach, surowym mięsie, niepasteryzowanych produktach mlecznych, surowych i wędzonych rybach. Mimo że kontakt z bakterią nie zawsze wywołuje problemy ze zdrowiem, to w niektórych przypadkach zakażenie może być bardzo niebezpieczne i doprowadzić nawet do śmierci chorego. W grupie ryzyka znajdują się przede wszystkim osoby starsze, dzieci, kobiety w ciąży, czyli te osoby, które mają znacząco obniżoną odporność. U tych osób zakażanie może wywołać posocznicę lub zapalenie opon mózgowych.

Listerioza - objawy

 U osób, które mają prawidłowo działającą odporność, obserwuje się gorączkę, dreszcze, bóle mięśniowe, biegunkę. Dolegliwości utrzymują się maksymalnie 3 dni.

W przypadku osób z obniżoną odpornością obserwuje się gorączkę, dreszcze, bóle mięśniowe, bóle głowy, nudności, wymioty, światłowstręt, przeczulicę, splątanie, zaburzenia równowagi, drgawki.

Kobiety w ciąży, u których doszło do zakażenia, najczęściej skarżą się na gorączkę, zmęczenie, bóle mięśniowe. Możliwy jest również przebieg skąpoobjawowy lub bezobjawowy.

Przeczytaj także: Listerioza w ciąży - objawy, przebieg i leczenie

Zobacz także video: Czy mrożonki zawierają mniej witamin?

Dzień Dobry TVN

Opublikowano: 20.02.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej