Tatar jest potrawą z mięsa wołowego. Dodaje się do niego żółtka jaj, olej roślinny lub oliwę z oliwek, cebulę oraz przyprawy. Tatar jest źródłem pełnowartościowego białka. Dostarcza również witamin z grupy B i cennych minerałów, takich jak żelazo i magnez.
Tatar – co to za potrawa?
Tatar jest potrawą przygotowywaną na bazie surowego, mielonego lub drobno siekanego mięsa wołowego, żółtek jaj, oleju, cebuli i przypraw, głównie soli, pieprzu oraz maggi lub sosu worcestershire. Do przyrządzenia smacznego tatara najczęściej wykorzystuje się polędwicę wołową. Opcjonalnie do potrawy dodaje się ogórki kiszone lub konserwowe, marynowane grzyby bądź sardynki z oleju. Składniki te można mieszać z mięsem wołowym lub układać je obok na talerzu. Gotowy tatar należy podawać natychmiast w towarzystwie grzanek lub świeżego pieczywa.
Tatar – wartości odżywcze
Głównym składnikiem tatara jest mięso wołowe, które uznawane jest za jedno z najwartościowszych rodzajów mięs pod względem odżywczym. Tatar jest źródłem pełnowartościowego i dobrze przyswajalnego przez organizm białka, które stanowi ważny składnik codziennej diety. Wołowina dostarcza również cennych witamin i minerałów, do których należą: witaminy z grupy B (B2, B3, B5, B6, B12, kwas foliowy) oraz fosfor, żelazo, magnez, cynk i selen. Do tatara dodaje się zwykle żółtka jaj, które zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe oraz fosfolipidy. Związki te mają korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy oraz mogą przyczyniać się do regulowania ciśnienia tętniczego krwi i obniżania poziomu „złego” cholesterolu. Lecytyna występująca w żółtkach jaj wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniając się do redukcji stresu oraz poprawy zdolności koncentracji i pamięci. Żółtka jaj są także źródłem lecytyny i zeaksantyny należących do karotenoidów, czyli naturalnych barwników nadającym żółtkom charakterystyczną, intensywną barwę. Substancje te wykazują właściwości antyoksydacyjne i zapobiegają zwyrodnieniu plamki żółtej, będącej przyczyną utraty wzroku. Związki występujące w tatarze, takie jak: żelazo, kwas foliowy, witamina B12, zapobiegają niedokrwistości, nazywanej inaczej anemią.
Jaki ma wpływ na organizm człowieka jedzenie mięsa? Zobaczcie na filmie:
Tatar – kcal
Wołowina należy do mięs średnio kalorycznych. Wartość energetyczna jest różna dla poszczególnych elementów wołowych i zależy od zawartości tłuszczu. Tatar jest zwykle przyrządzany na bazie polędwicy wołowej, uznawanej za najlepszą część mięsa wołowego. Ilość kalorii w tatarze jest zależna od przepisu oraz uwarunkowana przez pozostałe składniki dodawane do potrawy. Tatar wołowy bez dodatków w postaci żółtek jaj, oleju, ogórków czy marynowanych grzybów w 100 g dostarcza około 118 kcal. W jednym żółtku zawarte jest około 55 kcal. Do tatara dodaje się zwykle 1 łyżkę oleju lub oliwy z oliwek, co dostarcza średnio 88 kcal.
Tatar – przepis klasyczny
Ilość porcji: 4
Składniki:
- 300 g polędwicy wołowej,
- 1 cebula szalotka,
- 2 ogórki kiszone,
- 1 łyżeczka sosu worcestershire,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 4 żółtka jaj,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Polędwicę wołową zmiel w maszynce lub drobno posiekaj. Mięso przełóż do miski.
- Do mięsa wołowego dodaj oliwę z oliwek i sos worcestershire, wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku, ponownie wymieszaj.
- Cebulę szalotkę i ogórki kiszone pokrój w bardzo drobną kostkę.
- Porcję surowego mięsa wołowego ułóż na talerzu. Na wierzchu mięsa ułóż surowe żółtko jaja. Potrawę przypraw świeżo mielonym pieprzem.
- Obok tatara ułóż cebulę i ogórek.
Tatar – przepis na tatar z musztardą i marynowanymi grzybkami
Ilość porcji: 3
Składniki:
- 300 g polędwicy wołowej,
- 1 mała cebula,
- 2 ogórki kiszone,
- 3 żółtka jaj,
- 5 marynowanych grzybów (kapeluszy),
- 1 łyżeczka ostrej musztardy,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Mięso wołowe oczyść z błon, drobno posiekaj lub zmiel.
- Cebulę, ogórki kiszone i marynowane grzyby drobno posiekaj. Dodaj do mięsa, wymieszaj.
- Mięso z dodatkami dopraw solą i pieprzem do smaku oraz musztardą.
- Mięso ułóż porcjami na środek talerzy. W mięsie zrób delikatne wgłębienie, w którym następnie umieść żółtko jaja. Tatar przypraw pieprzem.
Tatar inaczej – przepis na tatar z brandy
Ilość porcji: 2
Składniki:
- 200 g polędwicy wołowej,
- 1 cebula szalotka,
- 20 małych kaparów,
- 2 łyżeczki brandy,
- 2 fileciki anchois,
- 2 surowe żółtka,
- 2 łyżki musztardy dijon,
- 2 łyżeczki zimnej, przegotowanej wody,
- sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Cebulę obierz i drobno posiekaj. Kapary przekrój na połówki.
- Mięso wołowe drobno posiekaj lub zmiel. Przełóż do miski.
- Do mięsa dodaj brandy i przegotowaną wodę. Wymieszaj.
- Z mięsa uformuj 2 porcje, ułóż na talerzach. Mięso oprósz świeżo mielonym czarnym pieprzem. Obok na talerzu ułóż dodatki: posiekaną cebulę, kapary, fileciki anchois, musztardę. Żółtko jaja ułóż na porcji mięsa.