Tak oszukują producenci żywności - wybielana mozzarella, odświeżane ryby

Fot. shana novak / Getty Images

Raport związku rolników z Włoch jest bardzo pesymistyczny - obnaża liczne nieprawidłowości związane z produkcją żywności. Lista zarzutów jest bardzo długa i zawiera m. in. wybielanie mozzarelli sodą, odświeżanie starych ryb czy podrabianie miodu.

Rolnicza organizacja Coldiretti we współpracy m.in. z Instytutem Badań Politycznych, Ekonomicznych i Społecznych Eurispies w dokumencie "Agromafie" wskazuje na liczne nieprawidłowości związane z produkcją żywności. 

Lista nieprawidłowości jest bardzo długa - na jej czele znajdziemy ser mozzarella barwiony na biało sodą, odświeżanie ryb za pomocą nielegalnej substancji cafados (czyli mieszanki kwasów organicznych i wody utlenionej, którą łączy się z lodem - ryby obłożone takim lodem sprawiają wrażenie świeżych, a w rzeczywistości są stare).

Twórcy raportu przestrzegają przed mięsem, które może pochodzić z nielegalnego uboju bez żadnej kontroli sanitarnej oraz przed produktami z dodatkiem chińskich trufli, sprzedawanych jako włoskie oraz grzybami z importu, które sprzedawane są jako rodzime.

Zwrócono także uwagę na produkcję chleba, który często jest wypiekany w piecach, w których pali się... stare i lakierowane meble! To jednak nie koniec długiej listy nielegalnych i wręcz niebezpiecznych praktyk, stosowanych przez producentów.

Również w restauracjach należy uważać na to, co się spożywa. Oliwa, tak chętnie spożywana przez Włochów, może być po prostu... olejem zabarwionym na zielono!

Więcej na ten temat znajdziecie na: Oszustwa przy produkcji żywności. "Produkty nielegalne, niebezpieczne"

Niestety z problemem wprowadzania do obrotu nielegalnego mięsa lub odświeżania go mamy do czynienia również w Polsce. Z filmu dowiecie się, jakie triki stosują sprzedawcy, aby mięso wyglądało na świeże:

Zobacz film: Odświeżanie mięsa. Źródło: Co nas truje

Polecamy Wam także zapoznać się z tym, jak w Polsce wygląda przemysł mięsny i na co należy uważać: Mięso wołowe wycofywane ze sklepów. Możliwe, że nie było badane

Data aktualizacji: 15.02.2019,
Opublikowano: 15.02.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej