Synefryna – niezawodny środek na spalenie tłuszczu czy groźna substancja?

Fot: Yamada Taro / stock.adobe.com

Synefryna została wprowadzona na rynek jako zastępnik efedryny w suplementach diety dla sportowców oraz jako środek na odchudzanie. Jej przedawkowanie może prowadzić do groźnych efektów ubocznych, a nawet śmierci.

Synefryna dostępna jest w postaci suplementów diety, co oznacza, że nie została w pełni przebadana i skutki jej długofalowego stosowania nie są znane. Wiadomo natomiast, że przekraczanie zalecanej dziennej dawki tej substancji jest niebezpieczne dla zdrowia.

Co to jest synefryna?

Synefryna to substancja z grupy stymulantów, alkaloid o budowie i działaniu podobnym do efedryny, którą zastąpiła w preparatach na otyłość i dla kulturystów. Występuje naturalnie w niektórych roślinach – na potrzeby przemysłu farmaceutycznego otrzymywana jest ze skórek pomarańczy gorzkiej. W pożywieniu znajduje się w większej ilości w cytrusach, na przykład w soku z grejpfruta czy pomarańczy. 

Jako syntetyczny lek zaczęła być produkowana w latach 20. ubiegłego wieku i przez kolejne kilkadziesiąt lat była zachwalana jako lek na wiele dolegliwości, w tym na przeziębienie, alergię, obniżone ciśnienie krwi, a nawet stany szoku. Obecnie, wraz z dużym dostępem do synefryny w formie suplementów i jej niekontrolowanym użyciem, coraz więcej mówi się o jej szkodliwych efektach.

Jak działa synefryna?

Synefryna wykazuje bardzo podobne działanie do efedryny. Osoby zmagające się nadmiarem tkanki tłuszczowej oraz kulturyści wykorzystują fakt, że dzięki niej nasila się jest termogeneza, dzięki czemu spalanie tłuszczu zachodzi o wiele szybciej. Dodatkowo aktywuje ona procesy rozkładu tłuszczów (lipolizę).

Synefryna podnosi też wydolność organizmu, co związane jest tym, że podnosi ciśnienie i usprawnia krążenie krwi, zwiększa przepustowość serca oraz rozszerza oskrzela, co również jest cechą pożądaną przez sportowców.

Wykazuje również działanie obkurczające śluzówkę nosa i przerywa ataki astmy. W dostępnych w aptece lekach na zatoki czy katar wykorzystuje się jednak najczęściej efedrynę.

Synefryna – dawkowanie

Większość osób w codziennej diecie spożywa najczęściej nie więcej niż 7 mg synefryny. Wyjątek stanowią amatorzy cytrusów, a w szczególności dżemów produkowanych z ich skórek, u który dziennie spożycie może być nawet na poziomie 25 mg. Określone zasady bezpieczeństwa postulują natomiast, że dawkowanie synefryny nie powinno być wyższe niż 27 mg na dobę.

Synefryna – skutki uboczne

Suplementowanie synefryny przez dłuższy czas lub w połączeniu z niektórymi substancjami może prowadzić do groźnych skutków ubocznych:

  • wzrostu ciśnienia krwi i częstości akcji serca – występuje już po paru godzinach od zażycia pojedynczej dawki,
  • arytmii serca,
  • zawału serca,
  • udaru mózgu,
  • zaburzeń nastroju,
  • bólów głowy,
  • uzależnienia od synefryny.

Przeciwwskazania do stosowania synefryny

Głównym przeciwwskazaniem do stosowania synefryny są jakiekolwiek dolegliwości ze strony układu krążenia, a przede wszystkim serca. Nie powinna być także używana przez osoby w podeszłym wieku oraz wszystkie, u których istnieje zwiększone ryzyko wystąpienia zawału serca lub udaru mózgu.

Dodatkowo nie należy jej łączyć z wieloma substancjami, gdyż może być to katastrofalne w skutkach. Są to między innymi:

  • kofeina – obecna w kawie, napojach energetycznych i niektórych suplementach diety; znane są przypadki śmiertelne po zastosowaniu jednocześnie większych dawek synefryny i kofeiny;
  • tyroksyna (stosowana w leczeniu tarczycy) – już po równoczesnym zażyciu jednej dawki synefryny może prowadzić do arytmii serca;
  • jakiekolwiek leki wpływające na układ nerwowy – uspokajające i antydepresanty;
  • jakiekolwiek leki na choroby serca i układu krążenia.

Synefryna a kofeina

Szczególnie niepokojące są częste przypadki zażywania synefryny razem z kofeiną przez sportowców. Wiele suplementów diety zawiera te składniki w ilości przekraczającej bezpieczne dawki. Ich połączenie tworzy wysoce stymulującą mieszankę, która czasowo zwiększa wydolność organizmu. Zanotowano wiele przypadków zawałów podczas treningów po zastosowania takich preparatów. Warto też pamiętać, że skutki uboczne często pojawiają się nie od razu po zażyciu jakiejś substancji, ale dopiero po dłuższym czasie jej użytkowania. Przewlekłe stosowanie suplementów w tak dużym stopniu obciążających serce oraz forsowanie organizmu na granicach jego wytrzymałości jest bardzo ryzykownym przedsięwzięciem i może prowadzić do wielu chorób.

Synefryna w suplementach zdrowia i lekach

Mimo możliwości wywoływania poważnych skutków ubocznych synefryna przez lata była stosowana w lekach. Przyjmowana w rozsądnych ilościach może być w bezpieczny sposób wykorzystywana w leczeniu pewnych dolegliwości. Jednak korzystanie z tej substancji powinno być zawsze konsultowane z lekarzem (równocześnie należy poinformować go o wszystkich problemach zdrowotnych i zażywanych lekach).

Należy też pamiętać, że suplementy zdrowia nie są kontrolowane w odpowiedni sposób i często zawierają dawki synefryny kilkakrotnie przekraczające zalecane dzienne spożycie. Często, mimo pochwał i zapewnień ze strony producenta, preparaty z tą substancją są niebezpieczną trucizną, która prowadzi do powolnego wyniszczenia organizmu.

Zobacz film: Czy dieta musi być droga? Źródło: Wiem, co jem na diecie

Data aktualizacji: 09.12.2017,
Opublikowano: 29.11.2017 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej