Sos sojowy - właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie

Getty Images

Choć kojarzy się przede wszystkim z kuchnią japońską, coraz częściej trafia na polskie stoły. Sos sojowy podaje się dziś już nie tylko do dań azjatyckich. Jakie są jego właściwości i dlaczego warto po niego sięgać? Sprawdź!

Sos sojowy jest jednym z podstawowych elementów kuchni azjatyckiej. Wytwarza się go podczas procesu fermentacji soi. W sklepach spotkamy go przede wszystkim w dwóch wersjach – jasnej i ciemnej. Dlaczego warto po niego sięgać?

Przeczytaj też: Soja – jakie ma właściwości i zastosowanie w kuchni? Dlaczego jest zdrowa?

Sos sojowy – właściwości

Zacznijmy od tego, że sos sojowy nie jest zbyt kaloryczną przyprawą (60 kcal/100g). Zresztą poza osobami, będącymi na diecie, bez obawy mogą po niego sięgać też dzieci oraz osoby, które powinny unikać soli (przyprawa ta ma słony smak i dzięki temu nie ma potrzeby, by dosolić potrawę). Poza tym sos ten zawiera błonnik, a co za tym idzie, pomaga on walczyć o talię osy oraz polepsza trawienie.

Sos sojowy – wartości odżywcze

Oprócz błonnika sos sojowy bogaty jest także w witaminy z grupy B. Poza tym w jego składzie znajdziesz też z pewnością białko, węglowodany, cukier oraz tłuszcze. Dodatkowo na etykiecie pojawi się też potas, sód, żelazo, magnez i wapń.

Przeczytaj też: Niedobór wapnia – objawy, przyczyny, uzupełnianie braków

Sos sojowy – zastosowanie

Jakie zastosowanie ma sos sojowy? Przede wszystkim w kuchni azjatyckiej. Jednakże coraz częściej i chętniej pojawia się także jako przyprawa do pizzy, makaronu czy pierożków. Amerykanie dodają go także do burgerów. Miłośnicy gotowania uważają, że jest też świetnym składnikiem marynat oraz sałatkowych sosów.

Chcesz wykorzystać sos sojowy w swojej kuchni? Weź pod uwagę, że łyżeczka tego produktu przeważnie wystarczy. Chcesz dodać więcej? Najpierw spróbuj potrawę, bo może się okazać że ekstra dawka sprawi, że jedzenie będzie przesolone.

Masz na kuchennej półce sos sojowy? Pamiętaj, by po otwarciu przechowywać go w lodówce. Po trzech miesiącach od pierwszego użycia niestety trzeba go wyrzucić, ponieważ traci swoje właściwości oraz smak.

Przeczytaj też: Sól bocheńska – jakie ma właściwości i jak ją stosować

Sos sojowy – jak wybrać najlepszy?

Na sklepowych półkach znajdziesz wiele sosów sojowych. Jeśli jednak nie chcesz kupić chemicznej niewiadomej i mieć pewność, że produkt, który wrzucasz do koszyka wyjdzie ci na zdrowie, sprawdź etykietę przyprawy. Dobry artykuł będzie miał w swoim składzie tylko trzy składniki, a mianowicie: wodę, soję i ziarna zbóż. Dodajmy, że jego charakterystyczny kolor i zapach wynika z procesu fermentacji (około czteromiesięcznej).

Zobacz też film: Sos sojowy - z czego się składa?

Źródło: Wiem co jem, wiem co kupuję

Data aktualizacji: 02.07.2020,
Opublikowano: 02.07.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej