Sok z żyworódki do picia, na trądzik i na włosy – jak go stosować?

Fot. struvictory / Getty Images

Sok z żyworódki jest lekiem silnie wzmacniającym organizm i zwalczającym większość patogenów. Stosowany zewnętrznie goi i przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, dzięki czemu sprawdza się na trądzik i na włosy.

Sok z żyworódki można z łatwością kupić w sklepie ze zdrową żywnością lub internecie, ale można go też wykonać w domu. Warto mieć go zawsze pod ręką w razie nagłych urazów skóry.

Co to jest sok z żyworódki pierzastej?

Żyworódka pierzasta jest sukulentem z rodziny gruboszowatych pochodzącym z Madagaskaru i uprawianym na całym świecie. W Polsce często trzymana jest w domach jako roślina ozdobna. Posiada grube, mięsiste i ciemnozielone liście zakończone ostrymi, pierzastymi krawędziami. Na ich końcach tworzą się charakterystyczne rozmnóżki, które mają postać miniaturowych roślin. Z tego względu żyworódka jest bardzo łatwa w uprawie.

Bywa znana także jako płodnolist lub brofilium. Oprócz żyworódki pierzastej w powszechnej hodowli występują też inne gatunki tej rośliny (Daigremonta, Blossfelda, omszona), które posiadają bardzo podobne właściwości.

Jak zrobić w domu sok z żyworódki pierzastej?

Warto wiedzieć, jak zrobić sok z żyworódki. Proces ten jest nieskomplikowany, wymaga jednak trochę pracy. Należy zebrać liście z okazu co najmniej 2-letniego, gdyż młodsze zawierają niewystarczające stężenie substancji leczniczych. Następnie powinno się je przechowywać przez 2–3 dni w ciemnym i chłodnym miejscu (na przykład w lodówce, owinięte ściereczką). Sok z żyworódki pierzastej wyciska się za pomocą niemetalowych narzędzi, gdyż metalowe wchodzą w reakcje z jego składnikami. Dokładne zmiażdżenie liści sprawi, że z łatwością uwolnią się duże ilości tego surowca leczniczego. Następnie wystarczy go przecedzić, aby pozbyć się drobinek skórki.

Jak konserwować sok z żyworódki pierzastej?

Żyworódka pierzasta bardzo szybko się rozmnaża i rośnie, ale często zdarza się, że jej starsze okazy przestają wyglądać reprezentacyjnie. Nie chcąc marnować cennego surowca, wiele osób decyduje się na przerobienie całej rośliny na sok, ale tak duże jego ilości wymagają konserwacji. Osoby, które chcą stosować go zewnętrznie, na problemy skórne, mogą połączyć sok z wybraną bazą tłuszczową i trzymać przez jakiś czas w lodówce w postaci maści z żyworódki. Można też zakonserwować sok z żyworódki pierzastej za pomocą wina, alkoholu 40% lub gliceryny.

Sok z żyworódki pierzastej – właściwości

Sok z żyworódki pierzastej posiada bardzo wiele właściwości leczniczych. Wykazuje on między innymi działanie:

  • bakteriobójcze,
  • przeciwwirusowe,
  • przeciwgrzybicze,
  • przeciwpasożytnicze,
  • przeciwzapalne,
  • przyspieszające regenerację tkanek,
  • likwidujące przebarwienia skórne,
  • przeciwnowotworowe,
  • przeciwwysiękowe,
  • przeciwtrądzikowe,
  • remineralizujące,
  • hamujące łojotok,
  • odtruwające,
  • immunostymulujące.

Rośliny i zioła potrafią czasem zdziałać cuda. Zobaczcie, jakie zioła wykorzystywane są w medycynie ludowej:

Zobacz film: Medycyna staropolska - zioła lecznicze. Źródło: W dobrym stylu

Sok z żyworódki pierzastej – zastosowanie lecznicze

Sok z żyworódki pierzastej może być przyjmowany wewnętrznie (1 łyżka 2 razy dziennie) w celu poprawienia funkcjonowania układu odpornościowego, zmniejszenia stanów zapalnych i wzmocnienia organizmu. Zalecany jest w wyczerpaniu organizmu, owrzodzeniach układu pokarmowego i nowotworach. W trakcie stosowania wewnętrznego należy pamiętać, że wykazuje on synergizm z wieloma powszechnie używanymi substancjami leczniczymi.

Zewnętrznie sok z żyworódki pierzastej może być stosowany:

  • jako krople do nosa lub oczu – rozcieńczony w proporcji 1:2 z solą fizjologiczną sprawdza się w leczeniu zapalenia zatok;
  • na oparzenia i odmrożenia – przyspiesza regenerację tkanek i nawilża; w tym celu warto zmieszać go z natłuszczającą maścią, na przykład lnianą, tranową czy z witaminą A;
  • na rany i skaleczenia – działa odkażająco i przyspiesza regenerację tkanek;
  • do płukania ust – w przypadku ran, nadżerek, paradontozy, grzybicy jamy ustnej;
  • do płukania gardła – zabija bakterie i wirusy, działa delikatnie znieczulająco;
  • do leczenia infekcji grzybiczych;
  • do leczenia wszelkich stanów zapalnych skóry, w tym wywołanych przyczynami autoagresywnymi, takich jak łuszczyca czy atopowe zapalenie skóry.

Sok z żyworódki – zastosowanie w kosmetyce

Sok lub macerat z żyworódki pierzastej jest skuteczną bronią w walce z trądzikiem. Regularne przecieranie twarzy nie tylko działa łagodząco, przeciwzapalnie i bakteriobójczo, ale także przyspiesza leczenie. Dodatkowo zmniejsza ilości wydzielanego łoju, co zapobiega powstawaniu nowych zmian skórnych. Badania wykazały, że sprawdza się nawet w walce z trądzikiem różowatym.

Istnieją też doniesienia, że sok z żyworódki dobrze działa na włosy. Ma on je odżywiać, zapobiegać ich wypadaniu, łagodzić podrażnioną skórę głowy, zwalczać łupież i zapobiegać przetłuszczaniu się włosów, a nawet stymulować wzrost włosów.

A jak na nasz organizm wpływa głóg? Co może zdziałać? Zobaczcie sami:

Zobacz film: Głóg - jak wpływa na nasze zdrowie? Źródło: Dzień Dobry TVN

Bibliografia:

1. Nayak B., Marshall J. i, Isitor G., Wound healing potential of ethanolic extract of Kalanchoe pinnata Lam. leaf--a preliminary study, „Indian Journal of Experimental Biology”, 48(6), 2010, s. 572–576.

2. Zakharchenko N., Belous A., Biryukova Y. i in., Immunomodulating and Revascularizing Activity of Kalanchoe pinnata Synergize with Fungicide Activity of Biogenic Peptide Cecropin P1, „Journal of Immunology Research”, 2017.

Data aktualizacji: 30.11.2018,
Opublikowano: 09.07.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej