Sok jabłkowy – klarowny czy mętny? Wartości odżywcze, właściwości

Fot: Lecic / gettyimages.com

Sok jabłkowy wytłacza się z jabłek. Jego wartość odżywcza zależy od sposobu dalszej obróbki. Najzdrowszy jest ten świeżo wyciskany i naturalnie mętny. Klarowne, pasteryzowane soki (najczęściej dostępne w sklepach) pozbawione są większości cennych substancji.

Sok jabłkowy jest jednym z najpopularniejszych soków owocowych na świecie. Prym w jego produkcji wiodą Polska, Niemcy, Stany Zjednoczone i Chiny. Uznawany jest nie tylko za wyjątkowo smaczny, ale też bardzo korzystny dla zdrowia ze względu na bogactwo substancji odżywczych zawartych w jabłkach – witamin, minerałów, błonnika, flawonoidów, kwasów organicznych. Dlatego wybierając sok jabłkowy, należy uważnie przeczytać etykietę na opakowaniu. Pod tą samą nazwą kryją się zarówno produkty o wartości porównywalnej do świeżych jabłek, jak i dosładzane napoje zawierające znikomą ilość owoców, sztuczne barwniki i konserwanty.

Sok jabłkowy – wartości odżywcze

Pełnowartościowy sok jabłkowy powinien zachować wszystkie składniki odżywcze zawarte w jabłkach. Owoce te stanowią niezwykle bogate źródło witamin – A, B1, B2, B3, B6, B9, E, K, P, a przede wszystkim dobrze przyswajalnej witaminy C. Jabłka dostarczają także wielu minerałów, m.in. potasu, wapnia, fosforu i żelaza. W owocach – zwłaszcza w ich skórce – znajduje się dużo błonnika (pektyn). Jedno nieobrane jabłko może zaspokoić 10% dziennego zapotrzebowania na tę niezbędną dla prawidłowego pasażu jelitowego substancję.

Jabłka są także niezwykle zasobne w związki polifenolowe, głównie flawonoidy, które są doskonałymi antyoksydantami. Ich działanie wzmacniają zawarte w owocach kwasy (głównie kwas jabłkowy).

Dlaczego warto jeść jabłka? Odpowiedź znajdziesz w filmie

Zobacz film: Dlaczego warto jeść jabłka? Źródło: Wiem co jem.

Właściwości soku jabłkowego

Świeżo tłoczony sok jabłkowy ma szereg prozdrowotnych właściwości:

  • dzięki bogactwu zawartych w nim antyoksydantów (witamin, flawonoidów) neutralizuje działanie wolnych rodników, tym samym chroni organizm przed wieloma chorobami (m.in. nowotworami) i opóźnia procesy starzenia się,
  • wspomaga proces oczyszczania organizmu z toksyn – błonnik oraz kwercetyna mają zdolność wiązania jonów metali ciężkich, toksyn bakteryjnych, które są wydalane z organizmu, dzięki czemu nie są wchłaniane do krwioobiegu,
  • reguluje gospodarkę lipidową – pektyny obniżają poziom „złego” cholesterolu i trójglicerydów we krwi, oddziałując pozytywnie na stan układu krwionośnego, m.in. zmniejszają ryzyko miażdżycy, zawału, wylewu, nadciśnienia tętniczego,
  • normalizuje glikemię, czyli stężenie cukru we krwi, ponieważ zawarty w jabłkach błonnik na długo zapewnia uczucie sytości – ogranicza to prawdopodobieństwo wystąpienia cukrzycy i otyłości,
  • za sprawą pektyn jabłkowych poprawia perystaltykę jelit, przeciwdziałając zaparciom,
  • dzięki wysokiej zawartości dobrze przyswajalnej witaminy C oraz antocyjanów, które są naturalnym antybiotykiem, wzmacnia odporność, chroni organizm przed infekcjami i innymi chorobami,
  • jako doskonałe źródło potasu reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową,
  • przeciwdziała niedokrwistości, dostarczając organizmowi żelaza i niezbędnych witamin.

Sok jabłkowy a odchudzanie

Sok jabłkowy jest zdrowy, a ponadto doskonale wspomaga odchudzanie. Należy do produktów o stosunkowo niewielkiej kaloryczności – szklanka soku dostarcza około 100 kcal – i skutecznie zaspokaja uczucie głodu dzięki wysokiej zawartości błonnika. Pobudza metabolizm i oczyszcza organizm z toksyn, co w procesie zrzucania zbędnych kilogramów jest niezwykle pomocne. Jednak ze względu na sporą zawartość cukru nawet naturalny, świeżo tłoczony sok jabłkowy należy spożywać z umiarem. Optymalną ilością przy diecie odchudzającej są 2 szklanki dziennie.

Lubisz jabłka? Z naszego filmu dowiesz się dlaczego warto je jeść

Zobacz film: Co wiesz o jabłkach? Źródło: Wiem co jem.

Klarowny sok jabłkowy a naturalnie mętny

Najcenniejsze w jabłkach składniki (głównie pektyny i flawonoidy) znajdują się nie w miąższu, lecz w skórce i gniazdach nasiennych. Dlatego naturalnie mętne soki jabłkowe są zdrowsze od klarownych. Te pierwsze uzyskuje się bowiem z całych owoców. Obróbka enzymatyczna i filtracja, które służą sklarowaniu, niemal całkowicie pozbawiają sok właściwości antyoksydacyjnych czy korzystnego wpływu na gospodarkę lipidową i pracę jelit.

Aby korzystać z dobroczynnych właściwości jabłek, należy pić soki świeżo tłoczone – niepasteryzowane, bez dodatku cukru i konserwantów. Sok jabłkowy poddany obróbce (głównie termicznej), która służy przedłużeniu terminu jego przydatności do spożycia, zwykle pozbawiony jest większości wartości odżywczych. Jego przetwarzanie prowadzi bowiem do rozpadu witamin i innych cennych związków.

Sok jabłkowy świeżo tłoczony

W związku ze wzrostem świadomości społeczeństwa dotyczącej zdrowej diety i rosnącym zapotrzebowaniem na nieprzetworzone, bogate w naturalne substancje odżywcze produkty, coraz powszechniej dostępne w sklepach stały się świeżo tłoczone soki jabłkowe.

Sprzedawane są one m.in. w workach typu bag-in-box, z których w procesie pakowania zostaje odessane powietrze, dzięki czemu nienapoczęty sok może długo zachować świeżość. Popularne są także tzw. soki jednodniowe, o bardzo krótkiej przydatności do spożycia, ale zasobne we wszystkie cenne dla zdrowia składniki, których dostarczają jabłka. Doskonałą alternatywą dla produktów sklepowych jest domowy sok jabłkowy, który można przygotować z owoców za pomocą sokowirówki.

Zobacz nasz film i dowiedz się, które jabłka są najlepsze

Zobacz film: Rodzaje jabłek i zastosowanie w kuchni. Źródło: Wiem co jem.

Data aktualizacji: 07.01.2019,
Opublikowano: 03.08.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej