Syrop z czarnego bzu – jakie ma właściwości?

Fot: Osterland / fotolia.com

Czarny bez rośnie w całej Polsce. Roślina ma dużo zdrowotnych właściwości, pomaga między innymi przy przeziębieniach i grypie. Z jej owoców i kwiatów można przyrządzać soki i syropy, co nie jest szczególnie trudne.

Czarny bez jest bardzo często wykorzystywany w medycynie naturalnej. To duży krzew, czasem osiągający wysokość nawet 3 m. Ma podłużne, z wierzchu ciemno-, a od dołu jasnozielone liście. Zakwita na biało w czerwcu, a fioletowoczarne, kuliste owoce rosną na nim od sierpnia do października. Po ugotowaniu kwiatów z dodatkiem cukru otrzyma się leczniczy syrop

Jeżeli zamiast nich, ugotuje się owoce – powstanie sok, który pomoże pozbyć się grypy. Trzeba tylko pamiętać, że nie wolno zjadać ich na surowo, zwłaszcza niedojrzałych, ponieważ są trujące. Soki i syropy zrobione z czarnego bzu można podawać zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Są bezpieczne dla kobiet w ciąży. Niektórzy z kwiatów lub owoców tej rośliny przyrządzają nalewki. Czarny bez ma też zastosowanie w kosmetyce.

Syrop z kwiatów czarnego bzu

Kwiaty czarnego bzu mają właściwości moczopędne, wykrztuśne, oczyszczające, antybakteryjne, rozkurczowe i pobudzające krążenie. Zawierają antyoksydanty i obniżają poziom cukru we krwi. W przypadku kuracji syropem z czarnego bzu zaleca się, by wypijać jego 4 łyżeczki dziennie.

Przepis na syrop z czarnego bzu jest bardzo prosty. By go przygotować, potrzebne są:

  • 30–60 baldaszki (skupiska, w których rosną kwiaty) kwiatu czarnego bzu,
  • 1 kg cukru,
  • 1 l wody.

Od zebranych kwiatów należy odciąć ogonki i łodyżki. Następnie kwiaty zalewa się wrzątkiem i zostawia, aż woda ostygnie. Potem przez 24 godziny wszystko powinno leżeć w lodówce. Po tym czasie całą zawartość trzeba przelać przez sito i dodać cukier. Gotując, trzeba zbierać gromadzącą się na powierzchni pianę. Gdy cukier się rozpuści, syrop przelewa się do wyparzonych słoiczków lub butelek. Pasteryzować przez 15 minut.

Syrop z owoców czarnego bzu

Syrop z czarnego bzu można zrobić nie tylko z kwiatów. Można go też zrobić z owoców, wtedy najlepiej sprawdza się jako dodatek do herbat, deserów, drinków i lodów. Proporcje są następujące:

  • 1 kg owoców czarnego bzu,
  • od 500 g do 1 kg cukru (wedle uznania),
  • woda.

Umyte owoce należy przesypać do garnka i dodać do nich cukier. Wody dolewa się tylko tyle, by owoce czarnego bzu zostały nią przykryte. Wszystko gotuje się tak długo, aż owoce puszczą sok. Kiedy już to się stanie, całość należy przelać do buteleczek lub słoików i zapasteryzować. Bez pasteryzacji, syrop można przechowywać w lodówce do 3 tygodni.

Przygotowanie syropu z czarnego bzu możecie zobaczyć na filmie:

Zobacz film: Jak zrobić syrop kwiatów czarnego bzu. Źródło: Dzień Dobry TVN

Sok z czarnego bzu – przepis

Owoce należy zbierać dopiero, gdy są już w pełni dojrzałe. Sok z czarnego bzu ma właściwości napotne, antywirusowe, moczopędne, przeczyszczające i przeciwzapalne. Pity we wczesnych stadiach choroby wirusowej, może pomóc w zahamowaniu jej rozwoju. Ponadto zawarte w owocach czarnego bzu substancje usuwają z organizmu toksyny i szkodliwe produkty przemiany materii, a także pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi.

Dawkowanie soku z czarnego bzu jest większe niż syropu.

Jest wiele przepisów na sok z czarnego bzu. Na początek warto wypróbować najczęstsze proporcje, czyli:

  • 1 kg owoców czarnego bzu,
  • 1 kg cukru,
  • 1 l wody.

Owoce zalane wodą z cukrem gotuje się na małym ogniu przez 2 godziny. Powstały sok należy odcedzić i dalej gotować na małym ogniu, tym razem godzinę. Po tym czasie można przelać go do wyparzonych słoików i obrócić do góry dnem. Pasteryzacja powinna trwać ok. 15 minut.

To najczęściej spotykana wersja soku z czarnego bzu. Po pierwszej próbie można spróbować zmieniać proporcje, zależnie od własnych upodobań smakowych. Dobrym pomysłem może też być dodanie odrobiny soku z cytryny, limonki, jabłek lub imbiru.

Jeżeli komuś brakuje czasu na samodzielne przygotowanie soku, może go kupić w aptece lub w sklepie ze zdrową żywnością. Cena litrowej buteleczki soku z czarnego bzu to zazwyczaj około 30 zł.

Czarny bez – właściwości

Lecznicze właściwości produkty na bazie czarnego bzu zawdzięczają składowi chemicznemu tej rośliny. Zarówno jej kwiaty, jak i owoce zawierają flawonoidy. Są to substancje mające właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne, działają też moczopędnie i rozkurczowo, a także uszczelniają naczynia krwionośne. Ważną dla zdrowia substancją w składzie owoców czarnego bzu są witaminy z grupy B, biorące udział w procesach metabolicznych. Sok z czarnego bzu może pomóc w przeziębieniu dzięki zawartości witaminy C, która jest też antyoksydantem.

Jednak nie wszystkie substancje znajdujące się w owocach czarnego bzu są dla nas zdrowe. Zawarta w nich prunazyna i sambunigryna mają właściwości drażniące układ pokarmowy. Dodatkowo sambunigryna rozkłada się do trującego cyjanowodoru, wywołującego słabość i wymioty.

Czy warto pić napary? Jak w przystępnej formie podać je dziecku? Zobaczcie:

Zobacz film: Jak podać dziecku napar? Źródło: Dzień Dobry TVN


Data aktualizacji: 08.01.2019,
Opublikowano: 20.09.2017 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
7 korzyści z picia soku wiśniowego. Dobre wieści dla cukrzyków!

Lipiec to sezon na wiśnie. Słodko-kwaśne owoce z cierpką nutą są kwintesencją lata i mają mnóstwo wartości odżywczych. Spiesz się i zrób zapasy, z których przygotujesz przepyszny sok, który nie tylko wzmocni twoją odporność, ale też zadba o dobry i spokojny sen. Sprawdź, jakie jeszcze płyną korzyści z picia soku wiśniowego.

Czytaj więcej
Rokitnik – czyli rosyjski ananas. Jego owoce to naturalny lek na jesienne infekcje i... wysoki cholesterol

Rokitnik to krzew, którego owoce mają niezwykłe lecznicze właściwości. Ilością witaminy C ustępują jedynie dzikiej róży. Wzmacniają odporność, pomagają w leczeniu wrzodów, obniżają zły cholesterol. Z owoców rokitnika można zrobić wartościowy dżem lub nalewkę. Natomiast olej z rokitnika jest skarbnicą beta-karotenu, który poprawi kondycję skóry.

Czytaj więcej
Maść rozgrzewająca na przeziębienie dla dzieci – jaką wybrać w walce z objawami infekcji?

Maść rozgrzewająca dla dzieci na kaszel, katar czy inne objawy przeziębienia to powszechnie stosowana metoda domowego leczenia. Zawarte w niej składniki pomagają udrożnić zablokowane drogi oddechowe i zwiększają uczucie ciepła. Wybór maści tego typu powinien być dostosowany do wieku dziecka.

Czytaj więcej
COVID-19 może na długo rozregulować odporność - niepokojące doniesienia naukowców

Przechorowanie COVID-19 może prowadzić do wycieńczenia układu odpornościowego, zwiększać podatność na infekcje lub zaburzać powstawanie odporności przeciw COVID-19 - wynika z ustaleń  naukowców z University of Alabama w Birmingham.

Czytaj więcej
Powikłania po COVID-19. Coraz więcej młodych ludzi cierpi na halucynacje węchowe. Co to jest parosmia?

Urojenia zapachowe, inaczej parosmia, to nowy objaw zespołu pocovidowego. Brytyjscy lekarze zaobserwowali, że wielu pacjentów odczuwa nieistniejące zapachy, np. nieprzyjemny zapach ryby, spalenizny lub siarki. Urojenia węchowe najczęściej dotykają młodych pacjentów i pracowników służby zdrowia.

Czytaj więcej
Szczepienia przeciw COVID-19. Jak się zgłosić?

Zapisy na szczepienia przeciw COVID-19 dla osób spoza grup, które były szczepione w pierwszej kolejności, mają ruszyć 15 stycznia. Jak się zgłosić? Można to zrobić na cztery sposoby.

Czytaj więcej
Czy Polskę czeka trzecia fala zakażeń? To realne zagrożenie i rozluźnienie obostrzeń w styczniu byłoby przedwczesne - wynika z danych ekspertów

Trzecia fala epidemii koronawirusa w Polsce jest realnym zagrożeniem, a wiosną może być rejestrowanych nawet po 30 tys. nowych zakażeń dziennie – wynika z ekspertyzy grupy naukowców z kilku ośrodków akademicki i Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – PZH.  Ich zdaniem taki scenariusz jest bardzo prawdopodobny, jeśli w styczniu zostaną rozluźnione obostrzenia.

Czytaj więcej
Kordyceps – wyjątkowy grzyb z Tybetu poprawi odporność i wytrzymałość organizmu

Odporność można budować na wiele sposobów. Najlepsze efekty przyniesie jednak dieta i uzupełnienie jej o produkty, które wspomagają działanie układu immunologicznego. Jednym z nich kordyceps (maczużnik) – niezwykły grzyb pochodzący z Wyżyny Tybetańskiej. Dlaczego warto po niego sięgnąć?

Czytaj więcej
Koronawirus zmutował. Co o nim wiemy? Czy jest groźniejszy?

Zmutowany, nowy wariant koronawirusa,  zaczął gwałtownie rozprzestrzeniać się w Anglii. Z tego powodu w Wielkiej Brytanii nie będzie poluzowania restrykcji na okres Bożego Narodzenia, a wiele krajów zawiesiło loty do tego kraju. Jak zmutowany koronawirus różni się od podstawowej formy koronawirusa SARS- CoV-2? Czy szczepionki na COVID-19 będą skutecznie chronić przed nowym, zmutowanym koronawirusem?

Czytaj więcej
Skutki uboczne po szczepionce na COVID-19 występują rzadziej u osób starszych

Objawy niepożądane po podaniu szczepionki przeciw koronawirusowi SARS-CoV-2 u osób powyżej 55. roku życia występują rzadziej i z mniejszym nasileniem niż u osób młodszych - wynika z badań.

Czytaj więcej