Skuteczne odchudzanie. Czy jest możliwe w czasie izolacji?

VladimirFLoyd/getty images

Czy izolacja i przymusowe spędzanie czasu w domu musi zaowocować dodatkowymi kilogramiami? Podstawą odchudzania wcale nie jest aktywność fizyczna, tylko odpowiednio zbilansowana dieta.

Jak zredukować zbędne kilogramy?

Siedzenie w domu wcale nie musi sprzyjać tyciu. Tylko od nas zależy, jak będziemy wyglądać po zakończonej kwarantannie. Każdy moment jest dobry, by zadbać o swoje zdrowie i zawalczyć o szczupłą sylwetkę. Spadek wagi to nie tylko lepsze samopoczucie, zyskujemy też zdrowie.

Dowiedz się, w jaki sposób podejść do redukcji zbędnej tkanki tłuszczowej, by cieszyć się idealną sylwetką.

Zobacz też: Zajadanie stresu. Ekspertka: „Wydaje nam się, że przekąska, odwróci uwagę od napięcia. Często dzieje się odwrotnie”

Co to jest deficyt kaloryczny?

Podstawą odchudzania wcale nie jest aktywność fizyczna, tylko odpowiednio zbilansowana dieta. Nasz sukces w 70 procentach zależy od tego, co jemy. Musimy być w tzw. deficycie kalorycznym.

Psychodietetyk Karolina Gruszecka tłumaczyła w Dzień Dobry TVN, że oznacza to tyle, że powinniśmy obniżać energetyczność posiłków jedynie o 200-300 kcal.

Jeżeli założyliśmy sobie, że w czasie kwarantanny zrzucimy zbędne kilogramy, róbmy to w bezpieczny i zdrowy sposób. Obecna sytuacja, to nie jest odpowiedni moment na testowanie restrykcyjnych diet ani postów oczyszczających. Zresztą, jak dodaje Karolina Gruszecka, restrykcyjne diety mogą wyrządzić nam więcej szkody, niż pożytku. Ich działanie jest też krótkotrwałe.

Zobacz film: Jakich diet unikać w czasie kawarantanny?

źródło:Dzień dobry TVN.

Zobacz też: Jak mądrze robić zakupy w czasie pandemii? Pytamy o radę eksperta

Jaka dieta? Jedz zdrowo i smacznie

Dieta w czasie kwarantanny powinna być skomponowana tak, by nie zabrakło w niej niezbędnych składników odżywczych, a więc białka, które znajdziemy w chudym mięsie, produktach nabiałowych i strączkowych, węglowodanów – ich szukajmy w warzywach, owocach, produktach pełnoziarnistych, kaszach oraz zdrowych tłuszczy, które są nośnikiem witamin i minerałów. Należy też pamiętać o dużej ilości wody.

Dietetyczka Marta Jachym przekonuje, że obecny czas to dobry moment, by urozmaicić swoją dotychczasową dietę i wypróbować nowe smaki, których dotąd nie znaliśmy.

Świetnym pomysłem będzie przygotowanie części posiłków w wersji bezmięsnej: po pierwsze nadamy lekkości na naszej diecie, po drugie przyczynimy się do dbania o ekologię, po trzecie – produkty roślinne mają dłuższe terminy przydatności

- zachęca ekspertka i dodaje, że w czasie kwarantanny warto ograniczyć liczbę posiłków do czterech. Dlaczego?

Teraz nasz dzień jest zwykle krótszy – później wstajemy. 4 zbilansowane posiłki, uzupełnione o warzywa, nasycą nas na tyle, że podjadanie nie będzie tak kuszące

-tłumaczy dietetyczka.

Zobacz też: Przykładowe, dzienne menu na kwarantanne.

Aktywność fizyczna w domu

Nie poddawajmy się lenistwu. Od 20 kwietnia zostały otwarte parki i lasy, a więc z rozwagą można wznowić aktywność fizyczną na świeżym powietrzu. Siłownie i kluby fitness nadal pozostają zamknięte, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by ćwiczyć w domu. Taki trening może być równie efektywny, jak ten wykonany na zorganizowanych zajęciach. Wszystko zależy od naszego nastawiania i motywacji. Potrzebujemy jedynie odrobiny wolnej przestrzeni.

W internecie znajdziemy całą masę propozycji domowych aktywności, częstokroć bez użycia żadnego sprzętu. Potrzebujemy jedynie podłogi i odrobiny miejsca. Ćwiczenia z obciążeniem własnego ciała, praca w dużym napięciu mięśniowym, pauzowanie niewygodnych pozycji - to wszystko świetne narzędzia

- przekonuje Paweł Raczyński, trener sprawności fizycznej.

Zobacz też: Ćwicz w domu. Ekspert: „Ruszajmy się możliwie jak najczęściej, ale umiarkowanie”

Aktywność fizyczna w domu dla seniorów. Ekspert: "Bezruch jest groźniejszy niż koronawirus"

Zobacz film: Magda Foeller i ćwiczenia rozluźniające ciało.

źródło:x-news

Data aktualizacji: 31.05.2020,
Opublikowano: 20.04.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej