Skórka od banana - na zęby, kurzajki, skórę, zmarszczki. Jak stosować skórkę od banana?

Fot. FotoCuisinette / Getty Images

Skórka od banana jest skutecznym sposobem leczenia kurzajek, zadrapań i oparzeń słonecznych. Wystarczy przyłożyć ją do zmiany skórnej i przykleić plastrem. Skórka od banana znajduje również zastosowanie w pielęgnacji cery trądzikowej, gdyż działa bakteriobójczo. 

Skórka od banana jest cennym źródłem błonnika i minerałów. Znajduje zastosowanie jako naturalny środek na kurzajki oraz na trądzik. Ponadto skórka od banana łagodzi podrażnienia skóry oraz świąd po ugryzieniu owadów.

Skórka od banana - jakie ma właściwości?

Banany są popularnymi i smacznymi owocami stanowiącymi prawdziwe bogactwo witamin i minerałów. Pokryte są grubą skórką, która ma barwę żółtą, zieloną lub czerwonobrunatną. Skórka od banana najczęściej jest wyrzucana, co jest błędem, gdyż wykazuje szereg korzystnych właściwości. Jest źródłem błonnika pokarmowego, witamin i minerałów. Zawiera również związki o działaniu przeciwutleniającym, które neutralizują wolne rodniki tlenowe. Dzięki temu skórka od banana hamuje procesy starzenia się skóry i przyczynia się do poprawy jej ogólnej kondycji i wyglądu. W jej składzie występują także cenne aminokwasy, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Skórka od banana - wybielanie zębów

Skórka od banana wykazuje szereg korzystnych właściwości pielęgnacyjnych, kosmetycznych i zdrowotnych. Jest wykorzystywana jako środek wybielający zęby. Efekt pięknego, białego uśmiechu jest widoczny już po dwóch tygodniach regularnego stosowania bananowej kuracji. Zabieg ten jest bardzo prosty w wykonaniu. Wystarczy każdego dnia wieczorem pocierać zęby wewnętrzną częścią skórki od banana przez co najmniej dwie minuty. Następnie należy starannie wyszczotkować zęby, gdyż w bananach zawarty jest cukier.

Zobacz film i sprawdź dlaczego warto jeść banany:  

Zobacz film: Dlaczego warto jeść banany? Źródło: Wiem co jem, wiem co kupuję

Skórka od banana - na twarz i trądzik

Skórka od banana dostarcza minerałów, witamin i przeciwutleniaczy o dobroczynnym wpływie na stan i kondycję skóry. Na jej bazie przygotowuje się domowe maseczki na twarz, które nadają jej zdrowszego i promiennego wyglądu. Skórka od banana wykazuje właściwości antybakteryjne, dlatego jest skutecznym środkiem zwalczającym trądzik oraz niedoskonałości cery. Bananowe maseczki są także wskazane osobom z cerą suchą, skłonną do podrażnień. Przed zabiegiem skórę twarzy należy umyć ciepłą wodą i naturalnym mydłem. Następnie całą twarz pociera się wewnętrzną częścią skórki od banana i pozostawia aż do wyschnięcia. Po około 30 minut skórę opłukuje się wodą, aby usunąć wszelkie pozostałości po bananowej kuracji. Zabieg ten zaleca się stosować raz dziennie. Skórkę od banana można również zblendować z niewielką ilością mleka, a następnie aplikować na twarz. Poza zwalczaniem suchości i trądziku, skórka od banana wspiera walkę z cieniami pod oczami. Wystarczy wyciąć z niej płatki i położyć pod oczy w formie okładu. Ponadto skórka od banana doskonale sprawdza się jako środek zapobiegający powstawaniu zmarszczek, dzięki zawartości potasu, witamin z grupy B oraz witaminy A i C.

Skórka od banana - na kurzajki

Skórka od banana znajduje zastosowanie w leczeniu kurzajek, które są trudnymi do usunięcia zmianami skórnymi. Powstają w wyniku zakażenia wirusem brodawczaka ludzkiego (HPV). Kurzajki najczęściej lokalizują się na dłoniach, stopach i palcach, ale mogą tworzyć się również w innych miejscach na ciele. Niekiedy zanikają samoistnie, jednak wykazują tendencję do nawracania. Jednym ze skuteczniejszych domowych sposobów usuwania kurzajek jest właśnie skórka od banana, którą przykleja się za pomocą plastra do powstałej zmiany skórnej i pozostawia na noc. Okłady należy powtarzać do momentu, aż kurzajka zmniejszy się i sama odpadnie. Skórka od banana jest źródłem naturalnych olejków i enzymów, które wykazują właściwości łagodzące dolegliwości bólowe. Zaleca się ją stosować przy oparzeniach słonecznych, otarciach i zadrapaniach, gdyż przyspiesza proces gojenia się ran. Skórka od banana wykorzystywana jest również w redukowaniu podrażnień i świądu skóry po ugryzieniu owadów, np. komara czy mrówki. Na ukąszone miejsce na ciele wystarczy położyć kawałek skórki od banana i przytrzymać przez kilka minut. Skórkę od banana stosuje się także na siniaki oraz zmiany łuszczycowe. Ponadto wykorzystywana jest przy usuwaniu drzazg. Skórkę od banana przykłada się do miejsca, w którym utkwiła drzazga i przykleja się ją plastrem do skóry. Taki zabieg działa zmiękczająco, ułatwiając wyjęcie drzazgi.

Skórka od banana - inne domowe zastosowania

Skórka od banana wpływa korzystnie nie tylko na stan skóry, ale również włosów. Maseczki z dodatkiem bananowej skórki są szczególnie wskazane osobom z osłabionymi, przesuszonymi i zniszczonymi włosami. Kurację na włosy przygotuje się poprzez zblendowanie skórki od banana z odrobiną wody. Uzyskaną maź nakłada się równomiernie na włosy i pozostawia na około 30 minut. Po tym czasie maseczkę należy spłukać pod bieżącą wodą, a włosy umyć szamponem. Skórka od banana jest wykorzystywana nie tylko w celach estetycznych i pielęgnacyjnych. Doskonale sprawdza się jako naturalny nawóz do roślin. Wystarczy umieścić ją w dużym słoiku i zalać wodą, a następnie użyć jej do podlewania domowych roślin. Skórka od banana znajduje także zastosowanie jako:

  • preparat chroniący przed mszycami - kawałki skórki od banana zakopuje się w pobliżu krzewów lub innych roślin,
  • środek czyszczący i nabłyszczający liście roślin - liście naciera się wewnętrzną częścią skórki od banana,
  • pułapka na ćmy - skórka banana pozostawiona na wierzchu wabi owady swoim zapachem i aromatem,
  • preparat do polerowania skórzanych butów - wewnętrzną częścią skórki od banana naciera się wierzch skórzanych butów, które następnie poleruje się suchą szmatką lub papierowym ręcznikiem. 
Data aktualizacji: 05.12.2018,
Opublikowano: 05.12.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej