Senność po posiłku – z czego wynika?

mat. prasowe

Poobiednia drzemka – dlaczego właściwie tak wiele osób ma na nią ochotę? W większości przypadków jest to stan naturalny, jednak gdy potrzeba snu po posiłku zaczyna wygrywać z innymi zadaniami, może to być już powód do niepokoju.

Nagminna senność po jedzeniu to problem zgłaszany przez coraz większą liczbę osób. Zwykle zdarza się po obfitym posiłku – czyli obiedzie. U większości osób po prostu mija, ale nierzadkie są przypadki, gdy utrudnia funkcjonowanie – uniemożliwia pracę umysłową czy bezpieczne prowadzenie pojazdu.

Po jedzeniu chce mi się spać – skąd to się bierze?

Lekka senność po jedzeniu nie jest czymś nienaturalnym. Po posiłku, zwłaszcza obfitym, układ pokarmowy zabiera się do pracy. Potrzebuje do niej dodatkowej energii w postaci wzmożonego przepływu krwi w okolicach brzucha. Ponieważ ta dodatkowa ilość krwi przesuwa się w rejony układu pokarmowego z okolic głowy, mózg staje się przejściowo niedotleniony, jego działanie jest spowolnione – można powiedzieć, że lekko drzemie 1.

Taka ospałość po jedzeniu nie powinna występować regularnie i w przypadku zdrowej osoby, która przesypia 7–8 godzin dziennie, po prostu samoistnie mija. Sprzyja jej zwłaszcza spożywanie dużych posiłków, do tego w szybkim tempie – co w dzisiejszych czasach zdarza się często. Gdy układ pokarmowy mówi „stop”, wysyła do mózgu sygnał o sytości – zajmuje to jednak około 20 minut, więc szybkie jedzenie sprawia, że spożywamy porcję większą, niż potrzebujemy, więc dodatkowo obciążamy układ trawienny, który będzie pracował dłużej i intensywniej.

 „Usypiające” pokarmy

Senności sprzyjają też niektóre rodzaje pokarmów. Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Sydney dowiodły istnienia zależności między typem posiłku a wzrostem stężenia tryptofanu – aminokwasu odpowiadającego za senność, prekursora melatoniny.

Poziom tryptofanu zwiększają przede wszystkim posiłki o wysokim indeksie glikemicznym, czyli bogate w węglowodany. Wysoki poziom cukru we krwi powoduje wyrzut insuliny i wzrost stężenia tryptofanu. Tak duży poziom insuliny przekłada się m.in. na wzmożoną absorbcję neutralnych aminokwasów do mięśni. Oznacza to, że stężenie tryptofanu we krwi w porównaniu do innych aminokwasów jest wysokie, aminokwas ten jest więc łatwo dostępny dla mózgu 2.

Jakie produkty mogą przyczyniać się do wzmożonej senności?

  • Słodycze – zawierają cukry proste, wywołujące szybki wzrost poziomu glukozy we krwi i wyrzut insuliny.
  • Ziemniaki, kasze, makarony, ryż, pieczywo.
  • Alkohol – pogłębia uczucie zmęczenia.
  • Kawa – paradoksalnie, gdy pobudzający efekt kofeiny słabnie, organizm jest bardziej zmęczony niż wcześniej. Chodzi oczywiście o regularne picie kilku filiżanek kawy dziennie.

Za nadmierną senność po posiłku odpowiadać mogą ponadto długie przerwy między posiłkami. W czasie takiej przerwy poziom glukozy we krwi jest niski, a następnie obfitym posiłkiem dostarczamy nagle duże jej ilości. Zmęczeniu sprzyja też wiele rodzajów diet odchudzających – dlatego osoby, które chcą zrzucić zbędne kilogramy, powinny stawiać na jakość pokarmów, a nie ograniczać porcje do poziomu, w którym występuje niedobór energii 3.

Nadmierna senność po posiłku – kiedy staje się problemem? 4

Z uczuciem senności po jedzeniu można walczyć.

  • Zacznij jadać regularnie, najlepiej więcej niezbyt obfitych posiłków zamiast trzech „potężnych”. Nie pomijaj posiłków!
  • Włącz do swego menu zdrowe tłuszcze, pochodzące z ryb, roślin oleistych (oliwa z oliwek i inne wysokiej jakości, tłoczone na zimno) oraz orzechów i pestek.
  • Ogranicz spożycie węglowodanów, zwłaszcza prostych (czyli słodyczy, słodzonych napojów itp.).
  • Zmniejsz tempo spożywania posiłków – to ogromna ulga dla układu pokarmowego.
  • Włącz do menu produkty bogate w cynk (odpowiada on za przemiany energetyczne w organizmie), żelazo, kwas foliowy.
  • Dotleń mózg – zamiast poobiedniej drzemki idź na poobiedni spacer.
  • Nie jedz deseru bezpośrednio po obiedzie – poczekaj kilka godzin.
  • Aby dotlenić mózg, weź 20–30 głębokich wdechów.
  • W czasie pracy rób krótkie przerwy, rozprostuj kości.
  • Nie popijaj obiadu słodkimi napojami.

Jeśli jednak to wszystko nie wystarcza, senność może być objawem schorzenia. Co może objawiać się sennością po jedzeniu?

  • Niedoczynność tarczycy – obniżony poziom tyroksyny, która odpowiada za wiele czynności metabolicznych w organizmie, wywołuje często ospałość – zwłaszcza po jedzeniu. Zbadaj poziom TSH we krwi!
  • Niedokrwistość – czyli niedobór żelaza, kwasu foliowego, witaminy B12. Niedokrwistość przekłada się na obniżoną zdolność organizmu do zaopatrywania tkanek w tlen. Włącz do diety więcej produktów zawierających te składniki. W przypadku wegetarian i wegan podaż żelaza i witaminy B12 może być niewystarczająca – niezbędna jest wówczas suplementacja tych składników.
  • Cukrzyca typu 1 – ospałość po posiłku spowodowana wzrostem poziomu glukozy we krwi to jeden z głównych objawów tej choroby. Szczególnie należy zwrócić uwagę na taką ospałość u dzieci, u których cukrzyca może się w ten sposób rozwinąć.
  • Schorzenia trzustki – organ ten odpowiada za produkcję insuliny. Oprócz senności osoba cierpiąca na problemy z trzustką może skarżyć się na ogólne osłabienie. Zauważyć można także drżenie rąk oraz tzw. „wilczy apetyt” 5 .

Należy pamiętać, że ciągła, przewlekła senność i zmęczenie – nie tylko po posiłkach – to objawy hipersomnii, czyli przewlekłych zaburzeń snu. Choroba ta utrudnia normalne funkcjonowanie – należy ją zdiagnozować przy pomocy zaleconych przez lekarza badań, a następnie leczyć – najczęściej terapią behawioralną, w ostateczności – przy pomocy środków farmakologicznych 6 .

Materiał powstał we współpracy z Novanoc.

Podmiot zlecający: Sanofi – Aventis sp. z o.o. Działanie wynika z właściwości suplementu: Melatonina pomaga w skróceniu czasu potrzebnego na zaśnięcie. Korzystne działanie występuje w przypadku spożycia 1 mg melatoniny krótko przed pójściem spać. Wyciąg z pozłotki kalifornijskiej i melisy wspomagają nieprzerwany sen. Wyciąg z passiflory przyczynia się do osiągnięcia relaksującego snu.

Bibliografia

1. Senność po jedzeniu, https://kreatorniazmian.pl/sennosc-po-jedzeniu/, dostęp 26.08.2020 r.

2. Jak jesz, tak śpisz, Esculap.com, https://www.esculap.com/news/111130/jak-jesz-tak-pisz, dostęp 26.08.2020 r.

3. Poznańska M., W jaki sposób jedzenie wpływa na zmęczenie, https://www.doz.pl/czytelnia/a1737-W_jaki_sposob_jedzenie_wplywa_na_zmeczenie, dostęp 26.08.2020 r.

4. Senność po jedzeniu, https://kreatorniazmian.pl/sennosc-po-jedzeniu/, dostęp 26.08.2020 r.

5. Poznańska M., W jaki sposób jedzenie wpływa na zmęczenie, https://www.doz.pl/czytelnia/a1737-W_jaki_sposob_jedzenie_wplywa_na_zmeczenie, dostęp 26.08.20; Naklicka T., Senność po jedzeniu - jak często się zdarza? Czy jest powodem do niepokoju?, https://www.medonet.pl/zdrowie/zaburzenia-odzywiania,sennosc-po-jedzeniu---czy-jest-powodem-do-niepokoju-,artykul,08140795.html, dostęp 26.08.2020 r.

6. Nadmierna senność – czym jest hipersomnia i jak ją rozpoznać?, http://www.bezsennosc.pl/nadmierna-sennosc-hipersomnia/, dostęp 26.08.20.

Data aktualizacji: 24.11.2020,
Opublikowano: 19.11.2020 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej