Rukiew wodna to najzdrowsze warzywo. Dlaczego warto je jeść? 

Ali Majdfar/Getty Images

Rukiew wodna bardzo rzadko pojawia się w naszym menu, a szkoda. Zdaniem Amerykańskiego Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorób (CDC) to najzdrowsze warzywo na świecie. Dlaczego warto po nie sięgnąć? 

Rukiew wodna - jakie ma właściwości?

Specjaliści z Amerykańskiego Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorób (CDC) umieścili rukiew wodną na pierwszym miejscu zestawienia najzdrowszych warzyw. Kolejne miejsca zajęły kapusta pekińska oraz boćwina.

Rukiew wodna należy do kapustowatych. Jest doskonałym źródłem witamin A, C, E oraz K. Zawiera także sporo folianów oraz cennych dla naszego zdrowia pierwiastków - cynk, potas, wapń i żelazo.

Badania opublikowane w "American Journal of Clinical Nutrition" pokazują, że warzywo wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Dzieje się tak, ponieważ obecnie w niej przeciwutleniacze zapobiegają uszkodzeniu białych krwinek i mogą chronić przed rozwojem choroby onkologicznej.

Zobacz także: Rukiew wodna – właściwości lecznicze, pozamedyczne zastosowanie, ochrona

Jak rukiew wpływa na organizm? 

Rukiew wodna ma również korzystny wpływ na działanie układu krążenia. Dietetyczka Lauren Manaker w rozmowie z serwisem eatthis.com tłumaczyła, że warzywo nie zawiera tłuszczów nasyconych, do tego ma też bardzo niewiele sodu, tym samym jest doskonałe dla serca.

Dodatkowo zawiera wapń, magnez i potas. Pierwiastki te mają korzystny wpływ na serce i są podstawą diety DASH, która chroni przed rozwojem chorób układu krążenia.

Na tym jednak nie koniec. Naukowcy wykazali, że warzywo ma korzystny wpływ na działanie wątroby.

Zobacz wideo: Które warzywa są najzdrowsze, a których lepiej unikać?

Dzień Dobry TVN 

Źródło: poradnikzdrowie.pl/eatthis.com

Data aktualizacji: 31.08.2023,
Opublikowano: 31.08.2023 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej