Rokitnik – czyli rosyjski ananas. Jego owoce to naturalny lek na jesienne infekcje i... wysoki cholesterol

Fot: kolesnikovserg / fotolia.com

Rokitnik to krzew, którego owoce mają niezwykłe lecznicze właściwości. Ilością witaminy C ustępują jedynie dzikiej róży. Wzmacniają odporność, pomagają w leczeniu wrzodów, obniżają zły cholesterol. Z owoców rokitnika można zrobić wartościowy dżem lub nalewkę. Natomiast olej z rokitnika jest skarbnicą beta-karotenu, który poprawi kondycję skóry.

Rokitnik znany jest w Polsce od wieków, jednak nazywa się go czasami rosyjskim ananasem, ponieważ jest na dość szeroką skalę uprawiany w Rosji. Naturalnie rośnie nad brzegiem Bałtyku oraz u ujścia Wisły. Jego owoce znajdują zastosowanie zwłaszcza w okresie jesiennych przeziębień.

Rokitnik zwyczajny, pospolity – źródło witaminy C

Spośród owoców o największej zawartości witaminy C rokitnik zajmuje drugie miejsce – pod tym względem wyprzedza go jedynie dzika róża. Zawartość kwasu askorbinowego w owocach rokitnika różni się w zależności od miejsca jego występowania. Krzewy rosnące na terenie gór w centralnej części Europy rodzą owoce, w których jest najwięcej witaminy C – od 405 mg do nawet 1100 mg w 100 g owoców. Zdecydowanie mniejszą zawartością kwasu askorbinowego charakteryzują się krzewy rokitnika rosnące w ogrodach czy przy morskich brzegach: 200–300 mg na 100 g owoców.

Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C u dorosłych wynosi odpowiednio: 75 mg u kobiet i 90 mg u mężczyzn. W przypadku dzieci ta wartość mieści się w przedziale 40–50 mg. Dlatego 100 g owoców rokitnika znacznie przewyższa te wartości. Ważne jest to, że w owocach rokitnika witamina C prawie nie ulega rozkładowi podczas obróbki termicznej.

Osoby zmagające się z dolegliwościami, do których przyczynia się brak witaminy C bądź które bezpośrednio powoduje – tj. krwawienie dziąseł, bóle stawów i mięśni, brak apetytu, osłabiona zdolność organizmu do gojenia ran i skłonności do siniaków – powinny spożywać rokitnik bądź jego przetwory, np. pić sok z rokitnika. W okresach podwyższonej zachorowalności może być on stosowany profilaktycznie w ramach podniesienia poziomu odporności organizmu.

Rokitnik na wysoki cholesterol

Sterole roślinne oraz duże ilości witamin C i E zawarte w owocach rokitnika obniżają poziom „złego” cholesterolu (ang. low-density lipoprotein – LDL), wpływają również na obniżenie ciśnienia krwi. Rokitnik może być stosowany profilaktycznie jako środek zapobiegający nadciśnieniu tętniczemu i zmianom miażdżycowym, a przez to – także występowaniu poważnych schorzeń, takich jak choroba wieńcowa, zawały serca oraz udary.

Witamina K zawarta w rokitniku wspomaga proces krzepnięcia krwi – pomaga w produkcji protrombiny w wątrobie (protrombina to drugi czynnik krzepnięcia). Zawartość witaminy K w rokitniku jest znacznie wyższa niż w innych owocach, które z niej słyną: aronii, jarzębinie, czarnej porzeczce i dzikiej róży.

Rokitnik pomaga także w leczeniu wrzodów żołądka i zgagi. Jego zadaniem jest złagodzenie dolegliwości bólowych i przyspieszenie gojenia wrzodów – wówczas należy go stosować 3 razy dziennie po pół łyżeczki. Przeciwwskazaniami do spożywania rokitnika są: kamica żółciowa, zapalenie pęcherzyka żółciowego, trzustki oraz wątroby.

Olej z rokitnika leczy skórę

Kosmetyka również jest dziedziną, w której rokitnik znajduje zastosowanie. Ze względu na wysoką zawartość beta-karotenu w owocach może on barwić skórę na kolor pomarańczowy. Olej z rokitnika dodawany jest do kosmetyków takich jak kremy brązujące do ciała. Pomaga wyrównać koloryt skóry i nadaje jej odcień opalenizny.

Wyciąg z rokitnika wykorzystywany jest także w pielęgnacji skóry ze skłonnościami do szybkiego starzenia i przesuszonej. Sprawdzają się także jako naturalny środek blokujący promienie UVA i UVB, dlatego często jest składnikiem balsamów do opalania.

Rokitnik można znaleźć także w szamponach i odżywkach do włosów. Jako środek łagodzący skórę stosowany jest w walce z łupieżem oraz w przypadku znacznej utraty włosów. Pobudza krążenie skóry głowy, a tym samym – mieszki włosowe do porostu włosów.

Rokitnik przetworzony na napar lub olej pomaga w leczeniu różnych chorób skóry. Okłady z wyciągami z tej rośliny przyczyniają się do przyspieszenia gojenia, m.in. po oparzeniach i uszkodzeniach skóry w wyniku szkodliwego działania promieni słonecznych.

Rokitnik w kuchni

Przetwory z owoców rokitnika, oprócz właściwości zdrowotnych, mają również walory smakowe – przypominają połączenie brzoskwiń i ananasów. W piwnicach wielu domów można znaleźć dżemy, konfitury, soki oraz nalewki z rokitnika.

Aby zrobić dżem z rokitnika, 1 kg owoców należy zasypać 1/2 kg cukru i dodać litr wody, a następnie gotować na wolnym ogniu tak długo, aż konsystencja będzie dostatecznie gęsta. Gotowy dżem przełożyć do wyparzonych, suchych słoików i zapasteryzować.

Nalewka z rokitnika pozwoli cieszyć się pożądanym efektem po kilku miesiącach od przygotowania. Aby ją przygotować, należy zasypać 2 kg owoców tożsamą ilością cukru oraz zalać 3 litrami spirytusu. Po 3 miesiącach trzeba zlać wydzieloną ciecz, a owoce zasypać ponownie cukrem – tym razem 1 kg – do całkowitego rozpuszczenia cukru. Proces ten powinien trwać około miesiąca. Po tym czasie powstały sok należy wymieszać z uprzednio przygotowanym alkoholem, przelać do butelek i przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu maksymalnie przez 6 miesięcy.

Zobacz film: Olej z rokitnika. Źródło: Dzień Dobry TVN

Data aktualizacji: 03.03.2022,
Opublikowano: 03.03.2022 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
7 korzyści z picia soku wiśniowego. Dobre wieści dla cukrzyków!

Lipiec to sezon na wiśnie. Słodko-kwaśne owoce z cierpką nutą są kwintesencją lata i mają mnóstwo wartości odżywczych. Spiesz się i zrób zapasy, z których przygotujesz przepyszny sok, który nie tylko wzmocni twoją odporność, ale też zadba o dobry i spokojny sen. Sprawdź, jakie jeszcze płyną korzyści z picia soku wiśniowego.

Czytaj więcej
Maść rozgrzewająca na przeziębienie dla dzieci – jaką wybrać w walce z objawami infekcji?

Maść rozgrzewająca dla dzieci na kaszel, katar czy inne objawy przeziębienia to powszechnie stosowana metoda domowego leczenia. Zawarte w niej składniki pomagają udrożnić zablokowane drogi oddechowe i zwiększają uczucie ciepła. Wybór maści tego typu powinien być dostosowany do wieku dziecka.

Czytaj więcej
COVID-19 może na długo rozregulować odporność - niepokojące doniesienia naukowców

Przechorowanie COVID-19 może prowadzić do wycieńczenia układu odpornościowego, zwiększać podatność na infekcje lub zaburzać powstawanie odporności przeciw COVID-19 - wynika z ustaleń  naukowców z University of Alabama w Birmingham.

Czytaj więcej
Powikłania po COVID-19. Coraz więcej młodych ludzi cierpi na halucynacje węchowe. Co to jest parosmia?

Urojenia zapachowe, inaczej parosmia, to nowy objaw zespołu pocovidowego. Brytyjscy lekarze zaobserwowali, że wielu pacjentów odczuwa nieistniejące zapachy, np. nieprzyjemny zapach ryby, spalenizny lub siarki. Urojenia węchowe najczęściej dotykają młodych pacjentów i pracowników służby zdrowia.

Czytaj więcej
Szczepienia przeciw COVID-19. Jak się zgłosić?

Zapisy na szczepienia przeciw COVID-19 dla osób spoza grup, które były szczepione w pierwszej kolejności, mają ruszyć 15 stycznia. Jak się zgłosić? Można to zrobić na cztery sposoby.

Czytaj więcej
Czy Polskę czeka trzecia fala zakażeń? To realne zagrożenie i rozluźnienie obostrzeń w styczniu byłoby przedwczesne - wynika z danych ekspertów

Trzecia fala epidemii koronawirusa w Polsce jest realnym zagrożeniem, a wiosną może być rejestrowanych nawet po 30 tys. nowych zakażeń dziennie – wynika z ekspertyzy grupy naukowców z kilku ośrodków akademicki i Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – PZH.  Ich zdaniem taki scenariusz jest bardzo prawdopodobny, jeśli w styczniu zostaną rozluźnione obostrzenia.

Czytaj więcej
Kordyceps – wyjątkowy grzyb z Tybetu poprawi odporność i wytrzymałość organizmu

Odporność można budować na wiele sposobów. Najlepsze efekty przyniesie jednak dieta i uzupełnienie jej o produkty, które wspomagają działanie układu immunologicznego. Jednym z nich kordyceps (maczużnik) – niezwykły grzyb pochodzący z Wyżyny Tybetańskiej. Dlaczego warto po niego sięgnąć?

Czytaj więcej
Koronawirus zmutował. Co o nim wiemy? Czy jest groźniejszy?

Zmutowany, nowy wariant koronawirusa,  zaczął gwałtownie rozprzestrzeniać się w Anglii. Z tego powodu w Wielkiej Brytanii nie będzie poluzowania restrykcji na okres Bożego Narodzenia, a wiele krajów zawiesiło loty do tego kraju. Jak zmutowany koronawirus różni się od podstawowej formy koronawirusa SARS- CoV-2? Czy szczepionki na COVID-19 będą skutecznie chronić przed nowym, zmutowanym koronawirusem?

Czytaj więcej
Skutki uboczne po szczepionce na COVID-19 występują rzadziej u osób starszych

Objawy niepożądane po podaniu szczepionki przeciw koronawirusowi SARS-CoV-2 u osób powyżej 55. roku życia występują rzadziej i z mniejszym nasileniem niż u osób młodszych - wynika z badań.

Czytaj więcej
Czy kapusta kiszona jest zdrowa? Jakie ma wartości odżywcze i właściwości lecznicze?

Kapusta kiszona była potrawą, która ratowała ludzi w okresach zimowych oraz marynarzy przed szkorbutem. Choć w dzisiejszych czasach niedobór witaminy C jest bardzo rzadko spotykany, to wciąż warto ją jeść ze względu na jej niezwykłe właściwości lecznicze.

Czytaj więcej